Ταιβάν: Το νησί όπου όλοι ζητάνε συνεχώς συγνώμη

Ταιβάν: Το νησί όπου όλοι ζητάνε συνεχώς συγνώμη

«Περπατώντας στο μετρό της Ταϊπέι, πρωτεύουσας της χώρας, θα ακούσει κάποιος τη λέξη “buhaoyisi”, (το «ευχαριστώ» στη γλώσσα των Μανδαρίνων, προφέρεται «μπο -χάο -ιι-σι») σαν χορωδία, καθώς οι επιβάτες ακουμπούν με προσοχή, ο ένας τον άλλο, για να επιβιβαστούν ή να αποβιβαστούν από τον συρμό.

Μπαίνοντας σε μια σχολική τάξη θα ακούσει τους μαθητές να αρχίζουν και να τελειώνουν κάθε ερώτηση με το «buhaoyisi», εκφράζοντας αίσθηση χρέους και ευγνωμοσύνης προς τον δάσκαλο τους.

Ανοίγοντας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην πρώτη γραμμή θα δει να γράφει «Buhaoyisi», υποδηλώνοντας «λυπάμαι που σας ενοχλώ» ανεξαρτήτως αν το περιεχόμενο του μηνύματος είναι σημαντικό ή και τελείως ανούσιο.

Ακόμα κι αν κάποιος αγαπητός φίλος ή συγγενής σού κάνει ένα δώρο, η σωστή λέξη που θα πεις όταν το παραλάβεις, δεν είναι «ευχαριστώ», αλλά «buhaoyisi» για την ταλαιπωρία που του υπέβαλες να σκεφτεί και να αγοράσει το δώρο σου» γράφει σε άρθρο της η Λίσλεϊ Νγκουιέν Οκβού.

Αν η γλώσσα είναι «η μέση αντικειμενική συνείδηση στην πρακτική της μορφή», όπως είναι η επικρατέστερη άποψη μεταξύ των κοινωνιολόγων, στην Ταιβάν η λέξη «συγνώμη» επιβεβαιώνει τον ορισμό.

Η μεγάλη περίοδος Ιαπωνοκρατίας, καθώς και η ηθική του Κομφουκιανισμού που επιβάλλει τυφλό σεβασμό στην ιεραρχία, έχουν διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της ακραίας κουλτούρας της «συγνώμης» στην Ταϊβάν, πιστεύει ο Κιν Χουάν Λι, καθηγητής κοινωνικής γλωσσολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν.

Αν και η ακριβής προέλευση της έκφρασης είναι άγνωστη, ο Λι και άλλοι γλωσσολόγοι, θεωρούν ότι είναι κατά ένα μεγάλο μέρος στοιχείο που μεταφέρθηκε από πολύ παλαιότερη περίοδο όταν η αντίληψη της αρμονίας, ήταν επικεντρωμένη στη διατήρηση των κοινωνικών διαπροσωπικών σχέσεων και όχι του ατομικισμού.

«Εάν η κοινωνία διατηρεί αυτές τις έννοιες και εκφράζει αυτά τα λόγια καθημερινά, τότε μπορεί να διατηρήσει την ευγένεια και την ηθική του. Αν όχι, η κοινωνία θα γίνει άγρια, ανήθικη και πολύ επιθετική» είπε ο Λι στην Λίσλεϊ Νγκουιέν Οκβού και έκλεισε τη φράση του λέγοντας «buhaoyisi».

Ετικέτες

Documento Newsletter