Ταφόπλακα στο ΕΣΥ το «νόμιμο φακελάκι» του Άδωνη Γεωργιάδη

Ταφόπλακα στο ΕΣΥ το «νόμιμο φακελάκι» του Άδωνη Γεωργιάδη

Με τις ευλογίες του Μαξίμου ο Γεωργιάδης υλοποιεί το σχέδιο του 2014 για ιδιώτες γιατρούς και ασθενείς δύο ταχυτήτων στα δημόσια νοσοκομεία

Το 2014 είχε το σχέδιο. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, το υλοποιεί. Ενα σχέδιο για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Το 2024 ο Αδωνης Γεωργιάδης επανήλθε δριμύτερος στο υπουργείο Υγείας, αποφασισμένος να τροποποιήσει πλήρως το μέχρι σήμερα δωρεάν σύστημα υγείας και να υποχρεώσει τους ασθενείς να πληρώνουν κανονικά και επισήμως από την τσέπη τους για υπηρεσίες για τις οποίες ήδη καταβάλλουν εισφορές μέσω της κοινωνικής ασφάλισης.

Δείτε επίσης: Άδωνης Γεωργιάδης: Τίτλοι τέλους για το δημόσιο ΕΣΥ

Στο μεσοδιάστημα οι σκέψεις του Αδ. Γεωργιάδη ωρίμασαν και με το πράσινο φως του Μεγάρου Μαξίμου προχωρά στο «σάρωμα» των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία θα πληρώνουν επισήμως πλέον οι νοσηλευόμενοι.

Το επιχείρημά του είναι πως θα ευνοηθούν οι μη έχοντες, αφού θα μειωθούν οι αναμονές το πρωί, γι’ αυτό και νομιμοποιεί το φακελάκι, θεωρώντας μάλιστα αυτονόητο ότι θα πρέπει να το καταβάλλουν επίσημα πια οι πολίτες αφού ήδη το πληρώνουν. Πληρωμές που μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν και τις 6.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της επέμβασης.

Αντί να περιορίσει τη διαφθορά και το «γρηγορόσημο» στο ΕΣΥ, ο Αδ. Γεωργιάδης ανατρέπει πλήρως τη δημόσια και δωρεάν εικόνα του, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι αντί να το κάνουν στα κρυφά οι ασθενείς, θα γίνεται πλέον φανερά. Με τον τρόπο αυτό βέβαια λύνει το πρόβλημα της μη αύξησης των μισθών των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών στο ΕΣΥ, καθώς τις αυξήσεις θα πληρώνουν οι ασθενείς που θα επιλέξουν να χειρουργηθούν το απόγευμα στο ΕΣΥ.

Η επιχείρηση μετατροπής του ΕΣΥ σε μερικώς ιδιωτικό σύστημα που θα ευνοήσει τους έχοντες υποστηρίζεται αθόρυβα και από τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές, οι οποίοι με τις χλιαρές αντιδράσεις τους δεν ορθώνουν κανένα εμπόδιο στον υπουργό Υγείας.

Ασθενείς δύο ταχυτήτων με πληρωμές 6.000 ευρώ

Οσο κι αν επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση ο Αδ. Γεωργιάδης, η εικόνα του συστήματος υγείας προκαλεί ρίγη ανησυχίας, καθώς θα δημιουργήσει ασθενείς δύο ταχυτήτων μέσα στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και οι θάλαμοι στους οποίους θα νοσηλεύονται για ανάρρωση μετά τα ιδιωτικά χειρουργεία θα είναι ξεχωριστοί ώστε να μπορεί να αιτιολογηθεί η ιδιωτική πληρωμή.

Η ταξικότητα την οποία εισάγει ο Αδ. Γεωργιάδης στο ΕΣΥ αποτελεί το πρώτο βήμα προτού προχωρήσει στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Κάτι που άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο στενός φίλος του και πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε επίσης: Ο Άδωνης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει το Documento: Στήνει ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ (Video)

Οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), που από την αρχή είχε εκφράσει την έντονη αντίδρασή της στα σχέδια της κυβέρνησης, είναι ότι θα υποβαθμιστούν και θα μειωθούν τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Εξάλλου η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν θα επιτρέπει να πραγματοποιούνται επεμβάσεις το πρωί δωρεάν, αλλά το απόγευμα με ιδιωτικές αμοιβές.

«Αυτήν τη στιγμή οι ελλείψεις προσωπικού στα χειρουργεία είναι τόσο τραγικές που αφορούν και ιατρικό προσωπικό, δηλαδή αναισθησιολόγους σε πάρα πολλά νοσοκομεία, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό. Ομως ακόμη και στα νοσοκομεία που δεν έχουμε έλλειψη αναισθησιολόγων είναι σαφές ότι θα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά απογευματινά χειρουργεία και δεν θα γίνονται καθόλου δωρεάν χειρουργεία» περιγράφει στο Documento ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου το άμεσο μέλλον των ασθενών και του ΕΣΥ.

Αναφέρεται μάλιστα και στο νοσοκομείο της Νίκαιας, στο οποίο υπηρετεί ο ίδιος ως νευροχειρουργός: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο Νίκαιας στην Αττική, το οποίο περιόρισε τις λειτουργούσες χειρουργικές αίθουσες από δέκα που ήταν συνολικά σε έξι λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού».

Η εικόνα των ελλείψεων που οδηγούν σε περιορισμό των δωρεάν επεμβάσεων θα ενισχυθεί περαιτέρω από τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία. «Ετσι όπως λειτουργούμε, δεν υπάρχει περίπτωση γιατρός ή νοσηλευτής να δίνει βάρος και στα δύο. Δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο, άρα αναγκαστικά, αν επιλέξει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, θα δίνει βάρος μόνο σε αυτή. Αυτό το έχουμε δει σε όλες τις περιπτώσεις που αυτή η πολιτική είναι νόμιμη εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις αξιότιμων πανεπιστημιακών καθηγητών Ιατρικής. Αυτό θα οδηγήσει το ΕΣΥ στην πλήρη ιδιωτικοποίηση» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

«Είναι νόμιμο κρατικό φακελάκι»

Και βέβαια μπορεί αρχικά ο υπουργός Υγείας να μιλούσε για μικρή οικονομική συμμετοχή των ασθενών που θα έφτανε έως τα 1.000 ευρώ, πλέον όμως δεν κρύβει ότι τα ποσά θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Εμφανιζόμενος κατά τη συνήθη τακτική του στους αγαπημένους του τηλεοπτικούς δέκτες, όπου προφανώς δεν υπάρχει καμία δημοσιογραφική πίεση, μιλά και για 2.500 και 3.000 ευρώ. Οσο δηλαδή εκτιμά πως είναι το ύψος των χρημάτων που δίνουν οι ασθενείς σήμερα για φακελάκι.

Ο Π. Παπανικολάου δίνει μια τάξη μεγέθους για όσα θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς: «Νόμιμο κρατικό φακελάκι είναι. Αυτό είναι, όσο κι αν προσπαθούν να το εξωραΐσουν. Και οι ασθενείς θα καταβάλλουν ένα ποσό που ισούται με το 30% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου. Το 30% του ΚΕΝ είναι πάρα πολλά λεφτά, ακόμη και για τις πιο καθημερινές επεμβάσεις ρουτίνας κυμαίνεται πάνω από 1.500 ευρώ. Για τις πιο εξειδικευμένες και σπάνιες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να φτάνει και τις 6.000 ευρώ και είναι πραγματικά απορίας άξιο σε ποιους απευθύνονται. Ποια οικογένεια μπορεί να πληρώνει αυτά τα χρήματα σε μια περίοδο που το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί, οι μισθοί έχουν παραμείνει καθηλωμένοι και οι τιμές των βασικών αγαθών ανατιμώνται ανηφορικά».

«Απογευματινά όχι σε βάρος των πρωινών»

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που εκπροσωπεί κυρίως τους ιδιώτες γιατρούς, αναφέρει στο Documento ότι θα πρέπει «να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος αρχικώς και στη συνέχεια να γίνει η όποια επέκταση σε άλλες λειτουργίες». Δεν τάσσεται πάντως εναντίον των απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή στο ΕΣΥ, αρκεί να μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τα πρωινά δημόσια χειρουργεία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να ανοίξει το ΕΣΥ και αντίστροφα, να επιτραπεί δηλαδή και σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία επί πληρωμή από τους ασθενείς. Οπως αναφέρει στο Documento ο κ. Εξαδάκτυλος: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που είναι αδιευκρίνιστα και θέλουμε να δούμε ακριβώς τι γίνεται. Η πραγματικότητα είναι ότι για να λειτουργήσουν χειρουργεία με ιδιωτικά χαρακτηριστικά εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας χρειάζονται άλλοι χώροι όπου κι αν γίνει αυτό και το βλέπουμε και στο NHS και παντού. Δεν μπορεί να γίνει στους ίδιους χώρους. Τώρα αν αυτό θα σημάνει υποβάθμιση των υπολοίπων, δεν είναι απαραίτητο να συμβεί.

Μπορεί ωραιότατα και να υπάρξει αναβάθμιση, αλλά αυτό είναι κάτι αδιευκρίνιστο.

Βεβαίως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα λειτουργεί σωστά όλη την υπόλοιπη ημέρα το νοσοκομείο και θα υπάρχει και προσωπικό για την απογευματινή λειτουργία. Διότι αν δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι για την πρωινή λειτουργία, αντιλαμβάνεστε ότι δυσκολεύει πάρα πολύ το πράγμα στην απογευματινή. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος αρχικώς και στη συνέχεια να γίνει η όποια επέκταση σε άλλες λειτουργίες».

Σχετικά με την υποστελέχωση που υπάρχει σήμερα ο Αθ. Εξαδάκτυλος σημειώνει: «Θα πρέπει για να φτάσουμε σε αυτό να έχουμε καλή λειτουργία το πρωί και να υπάρχουν συνθήκες για να υπάρχει και απογευματινή λειτουργία. Αν δεν γίνει αυτό, δεν έχουμε αυτή την προσέγγιση και απλώς προσθέσουμε τα απογευματινά χειρουργεία, είναι σαν να λέμε στους ασθενείς: “Αμα θες να χειρουργηθείς εδώ πέρα, βάλε το χέρι στην τσέπη”. Και αυτό δεν το θέλει κανείς από τον ιατρικό κόσμο αλλά και κανείς από την πολιτική σκηνή – κι αν το θέλει, δεν μπορεί να το πει. Να πει δηλαδή “ακούστε, κύριοι, επειδή εγώ δεν μπορώ να πληρώσω τους γιατρούς, βάλτε χειρουργεία το απόγευμα, δεν μπορώ να σας εξυπηρετήσω το πρωί”, αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει αυτός που σχεδιάζει».

Γι’ αυτό, καταλήγει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΙΣ, «εμείς θα προτιμούσαμε να δούμε κάτι συνολικό και όχι κάτι αποσπασματικό».

Ματίνα Παγώνη «Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και χειρουργείων»

Εναντίον των απογευματινών χειρουργείων τάσσονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καθώς, όπως επισημαίνει η πρόεδρος Ματίνα Παγώνη, από την αρχή είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, καθώς εκτιμούν ότι το νέο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού και χειρουργικών αιθουσών. «Είχαμε διαφωνήσει ως ΕΙΝΑΠ λέγοντας ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού και χειρουργικών τραπεζιών. Είναι δύο θέματα πολύ σοβαρά για να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι έτσι θα μειωθούν τα πρωινά χειρουργεία και θα εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν και πρέπει να χειρουργηθούν» τονίζει η Ματ. Παγώνη.

Δεν κρύβει ωστόσο μιλώντας στο Documento πως υπάρχουν χειρουργοί μέσα στο ΕΣΥ που θέλουν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία: «Πολλοί χειρουργοί τα θέλουν τα απογευματινά χειρουργεία και το ξέρετε αυτό. Ηδη έχουν τοποθετηθεί οι γιατροί που τα θέλουν. Δεν είναι κρυφό. Πιστεύουμε πως ένας χειρουργός δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και με πρωινά και με τα απογευματινά. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι όλη μέρα στο χειρουργείο. Αυτή είναι η άποψή μας. Μερικοί δεν πιστεύουν ότι είναι έτσι τα πράγματα. Χειρουργοί υποστηρίζουν ότι θα τα χωρίσουν. Την άποψη της ΕΙΝΑΠ την είπαμε, την εξηγήσαμε και περιμένουμε να δούμε την επιτροπή που θα αποφασίσει για το οικονομικό κομμάτι και τον σχεδιασμό».

Δείτε επίσης: ΕΣΥ υπό διάλυση: «Οδύσσεια» για έγκυο που αιμορραγούσε – Μεταφέρθηκε από το Ηράκλειο στον Άγιο Νικόλαο λόγω έλλειψης ΜΕΘ

Άδωνης Γεωργιάδης: Απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με χρέωση των ασφαλισμένων

ΕΣΥ: Απολύονται 6.000 συμβασιούχοι για να έρθουν εργολάβοι με διπλάσιο κόστος – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

 

 

Documento Newsletter