Τα υπέρ και τα κατά των δύο μονομάχων

Τα υπέρ και τα κατά των δύο μονομάχων

Σύνθετοι οι παράγοντες που θα κρίνουν τη μάχη Ανδρουλάκη – Δούκα

Από την πρώτη στιγμή αναλυτές έθεσαν ότι η εκλογή προέδρου θα κριθεί από σύνθετους παράγοντες: την ιδεολογική συνάφεια εκλογέων προς τους μονομάχους, την παράσταση… αυτοπεποίθησης που εκπέμπεται στον δρόμο για τη νίκη στην εθνική κάλπη, την ένταση του αιτήματος για αλλαγή ηγεσίας. Ολες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν περίπου τα δύο τρίτα των ερωτώμενων να επιζητούν αλλαγή ηγεσίας.

Για τον Χ. Δούκα εκπέμπονται ως αρνητικά χαρακτηριστικά η απειρία και τα περί δύο καρπουζιών στην ίδια μασχάλη (δήμαρχος και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ), σε συνδυασμό με το πέρασμα στην κεντρική πολιτική σκηνή μόλις δέκα μήνες μετά την ανάδειξή του στον δημαρχιακό θώκο χωρίς να έχει δώσει δείγματα γραφής αποτελεσματικότητας. Τον ακολουθούν ως εύσημα η νίκη του στον Δήμο Αθηναίων επί του Κώστα Μπακογιάννη και το σχέδιο για ανοιχτό κόμμα με κοινωνικές αναφορές και αριστερόστροφη κατεύθυνση.

Για τον Ν. Ανδρουλάκη η θετική αποτίμηση συνδέεται με τη συνεκτική πολιτική από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ ως το εκσυγχρονιστικό με άνοδο μικρή αλλά πάντως άνοδο από εκλογές σε εκλογές εθνικού επιπέδου. Από την άλλη, πέρα από τις αιτιάσεις για κλειστό/φοβικό κόμμα και συγκεντρωτική κομματική διακυβέρνηση τίθεται συνεχώς το ζήτημα ότι δεν μπόρεσε εκλογικά να ανεβάσει στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ένα ΣΥΡΙΖΑ λαβωμένο και σε μια ΝΔ που εκλογικά έχασε δεκατρείς μονάδες στις ευρωεκλογές σε σχέση με τις εθνικές του 2023. Πρόσφατα, ως δείγμα αλαζονείας εξέλαβαν πλείστοι όσοι τον τρόπο που χειρίστηκε την τηλεμαχία.

Το ναυάγιο του ντιμπέιτ λίγο πριν από τη δεύτερη κάλπη στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανέβασε και πολιτικά την αντιπαράθεση στη Χαριλάου Τρικούπη μεταξύ των δύο υποψήφιων προέδρων. Η άρνηση του Ν. Ανδρουλάκη την τελευταία στιγμή να μετέχει στην τηλεμαχία έδωσε επιχειρήματα στον Χ. Δούκα να τον κατηγορεί ότι αθέτησε δέσμευσή του για την τηλεμαχία. Μάλιστα ο Χ. Δούκας κάνει μια διασταλτική πολιτική ανάλυση, με βάση την οποία ο Ν. Ανδρουλάκης δεν τηρεί όσα έχει δεσμευτεί στον δημόσιο λόγο του, απεμπολεί τη θεσμικότητα που διακηρύσσει και δεν τιμά, παρά την εκ του αντιθέτου ρητορική του, ζητήματα δημοκρατικότητας. Ουσιαστικά κατηγορεί τον Ν. Ανδρουλάκη ότι κινείται στη λογική… ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Στα εκλογικά ταμπούρια παπανδρεϊκών, εκσυγχρονιστών, σημιτικών αλλά και ακροκεντρώων η μάχη θα συνεχιστεί και μετεκλογικά. Ενδεικτικά, στον β΄ γύρο στηρίζουν τον Χ. Δούκα με παρεμβάσεις τους στελέχη όπως ο Χάρης Καστανίδης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Δ. Ρέππας, ο Ανδρέας Τσούνης, ο Ν. Παπανδρέου, ο Μιχάλης Καλογιαννάκης κ.ά.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη – Πέρασε με 138 ψήφους

Η χρυσή παράγκα της Μενδώνη – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη μετά την απόφαση της ΚΕ: «Η φωνή μας είναι το συνέδριο»

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: Ντροπιαστική η αναφορά του στη συναυλία για τα Τέμπη

Νίκος Μωραΐτης: Φωνή εντόμου τώρα είναι η φωνή του

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter