Τα Χριστούγεννα της δυστοπίας

Τα Χριστούγεννα της δυστοπίας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα Χριστούγεννα έχουν απολέσει το νόημά τους. Πέρα από τη θρησκευτική τους διάσταση, ο συμβολισμός της γέννησης εξοστρακίστηκε στην αχανή αυτοκρατορία του θανάτου και στην άλλοτε ευφρόσυνη ατμόσφαιρα πέφτει βαριά η σκιά της μετάλλαξης Ομικρον και ο φόβος του άγνωστου. Η μνήμη, εύκαιρη για τα σπουδαία, θυμάται αγγέλους, ξωτικά και πρόσωπα συγγενικά.

Σήμερα, παγιδευμένοι ακόμη στη μέγγενη της πανδημίας, διαπιστώνουμε ότι πρώτος και καλύτερος ο ίδιος ο Μωυσής έχει παραβεί τις περισσότερες από τις δέκα εντολές. Και αν το «ου φονεύσεις» ήταν μια λεκτική υπερβολή του Κουρουμπλή, το «ου ψευδομαρτυρήσεις» παραβιάζεται κατά συρροήν και ασύστολα.

Η υπόθεση της μελέτης των Τσιόδρα – Λύτρα με τις αντιφατικές και γελοίες δικαιολογίες δεν παραπέμπει καν στο γνωστό ανέκδοτο του Φρόιντ με τη σπασμένη τσαγέρα αλλά στο παιδικό παιχνίδι της κολοκυθιάς. Ο βασιλιάς δεν είναι μόνο γυμνός αλλά και κουφός, αφού δεν φτάνει στα αυτιά του η λαϊκή κατακραυγή για τον αναίσχυντο εμπαιγμό των πολιτών. Η φαντασίωση που καλλιέργησαν στον Ελληνα πρωθυπουργό οι αυλοκόλακες ότι είναι θεόσταλτος και οι ανταποκρίσεις από την Ολλανδία φίλου του Αδωνη «έχετε κυβερνησάρα» δεν ανήκουν πλέον στο γραφικό αλλά πλησιάζουν επικίνδυνα το γκροτέσκο. Ως από μηχανής θεός ακυρώνει εν μια νυκτί αποφάσεις για τα τεστ παρακάμπτοντας τους επιστήμονες που έχουν περιοριστεί σε διακοσμητικό ρόλο.

Πες κι εσύ, Σωτήρη… Και είπε ο Σωτήρης ότι δεν είναι σωστό να εργαλειοποιούνται πολιτικά τα πορίσματα της μελέτης. Μάλλον δεν ξέρει ο επικεφαλής της επιτροπής την παραγγελία που έδωσε η Κεραμέως στον Ευγένιο Τριβιζά για ένα παραμύθι, το οποίο μάλιστα διανεμήθηκε στα παιδιά. Οι μικροί μαθητές παίρνουν μια ισχυρή δόση φόβου από τους εξωγήινους που εισβάλλουν με τη μορφή του ιού. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μια ροπή προς τους εξωγήινους. Τη μια τους βλέπει να κυκλοφορούν στον Υμηττό και την άλλη τους φτιάχνει μάσκες στο μέγεθός τους. Η ψυχαναλυτική βέβαια ερμηνεία είναι ότι αρνείται την οικτρή πραγματικότητα.

Η ιστορία πάντως με τη μελέτη θα έχει μακροχρόνιες παρενέργειες, επειδή ο κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη που εκούσια ή ακούσια μετατράπηκε σε όργανο πολιτικής λαθροχειρίας. Ας μην απορούν λοιπόν πού βρέθηκαν τόσοι ψεκασμένοι, γιατί είναι δημιούργημά τους, και φαίνεται ότι είμαστε ακόμη μακριά από την απομάγευση του Βέμπερ.

Τα φετινά λοιπόν Χριστούγεννα μόνο οι φωταγωγημένοι δρόμοι και οι στολισμένες βιτρίνες θα έχουν ένα άρωμα γιορτής. Θα τρώμε τη γαλοπούλα με τους φίλους μας και θα μας κάθεται στο στομάχι, γιατί κρυμμένη πίσω από το δέντρο θα μας παρακολουθεί η Παγώνη για να μας γεμίζει ενοχές. Η παλιότερη καταναλωτική υστερία θα είναι απλώς μια υπαρξιακή ανάγκη, αλλά οι κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού θα τη βαφτίσουν τόνωση της αγοράς. Οι εχέφρονες πολίτες, περιφρονημένοι από την εξουσία, θα κάνουν δώρο στον εαυτό τους τη σιγουριά ότι δεν την έχουν ανάγκη κι αυτή θα τρέφει την αντίστασή τους. Θα είναι μόνη ουτοπία στη δυστοπία που μας περιβάλλει και η απάντηση σε αυτούς που πιστεύουν πως η σωτηρία της ψυχής είναι προτιμότερη από τη σωτηρία του σώματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter