Τα Χριστούγεννα μπήκαν σε καραντίνα

Τα Χριστούγεννα μπήκαν σε καραντίνα

Μουντό θα παραμείνει το κλίμα στην Ευρώπη την εορταστική περίοδο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία

Οι χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται για τα φετινά πρωτόγνωρα Χριστούγεννα της πανδημίας. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν μέτρα τα οποία θα αποτρέπουν τη διάδοση του κορονοϊού με τη λιγότερη δυνατή ζημιά στην οικονομία.

Χιονοδρομικά τέλος

Πολλοί Ευρωπαίοι κατευθύνονται προς τα χιονοδρομικά κέντρα

τα Χριστούγεννα, αλλά η γηραιά ήπειρος είναι διχασμένη για το αν πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Ο Τζουζέπε Κόντε με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ ηγούνται των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών που σκοπεύουν να μεταθέσουν τη χιονοδρομική σεζόν, ενώ οι χώρες τους έχουν ανακοινώσει ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα μείνουν κλειστά τις μέρες των εορτών.

Αυτό βέβαια θα σημάνει απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τους επιχειρηματίες του χώρου, που επέκριναν την επιλογή των κυβερνήσεων. Από την άλλη πλευρά, στην Αυστρία θα επιτρέπεται το σκι από τις 24 του μηνός, αλλά τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, στην Ελβετία τα χιονοδρομικά κέντρα μπορούν να μείνουν ανοιχτά με την εφαρμογή περιοριστικών υγειονομικών μέτρων. Υπό τον φόβο παραβίασης της καραντίνας θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σύνορα για τυχόν ριψοκίνδυνους λάτρεις του σκι.

Περιορισμός μετακίνησης

Στην Ιταλία, όπου οι θάνατοι αγγίζουν τα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, εκδόθηκε ειδικό διάταγμα που απαγορεύει στους πολίτες να βγουν από τα όρια του δήμου τους στις 24 και 25 Δεκεμβρίου, ενώ δεν θα μπορούν να επισκέπτονται την εξοχική τους κατοικία. Επίσης από την 21η Δεκεμβρίου έως την 6η Ιανουαρίου θα απαγορεύεται η μετακίνηση ανάμεσα σε περιφέρειες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε είπε στους συμπατριώτες του να περιμένουν «πιο ήρεμα Χριστούγεννα, χωρίς συγκεντρώσεις την παραμονή, χωρίς αγκαλιές και φιλιά και δίχως την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά». Σε ανάρτησή του στο Facebook πάντως ο Κόντε εξαίρεσε από τις απαγορεύσεις τον Αγιο Βασίλη καθώς, όπως διαβεβαίωσε τα παιδιά, «ο Babbo Natale (σ.σ.: Αγιος Βασίλης) έχει διεθνή αυτοπιστοποίηση»!

Σταδιακό άνοιγμα στη Γαλλία

Επειτα από εβδομάδες εθνικού lockdown ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι οι περιορισμοί θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά από τις 28 Νοεμβρίου. Καταστήματα, θέατρα και κινηματογράφοι θα ανοίξουν ξανά για τα Χριστούγεννα και οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τους συγγενείς τους σε άλλες περιοχές χωρίς έλεγχο. Εστιατόρια και σχολεία θα ανοίξουν μετά τις 20 Ιανουαρίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα μπαρ, οι καφετέριες και τα κλαμπ παραμένουν κλειστά. Οι θρησκευτικές τελετές είναι ελεύθερες από τις 28 Νοεμβρίου με όριο τα 30 άτομα.

Προσωρινή χαλάρωση

Ενα προσωρινό χαλάρωμα των μέτρων προβλέπεται από τη γερμανική κυβέρνηση την περίοδο των Χριστουγέννων. Ενώ από την 1η Δεκεμβρίου το όριο των συναθροίσεων μειώθηκε σε δύο οικογένειες και συνολικά πέντε άτομα, από 23 Δεκεμβρίου μέχρι την Πρωτοχρονιά θα μπορούν να συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο μέχρι δέκα άτομα. Παρ’ όλα αυτά, οι περιορισμοί λίγο πριν από την εορταστική περίοδο έχουν γίνει αυστηρότεροι, με τη χρήση της μάσκας να έχει επεκταθεί στα σχολεία και με την κυβέρνηση να αποθαρρύνει τις μετακινήσεις. Η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι το εθνικό lockdown θα συνεχιστεί έως τις 10 Ιανουαρίου. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι χώροι ψυχαγωγίας παραμένουν κλειστά, αλλά τα σχολεία και τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter