Τα Χανιά του Κινηματογράφου

Ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου το ομώνυμο φεστιβάλ, που φέτος γιορτάζει τα δωδέκατα γενέθλιά του.

Τα τελευταία χρόνια τα Χανιά έχουν μετατραπεί σε εστία πολιτισμού, καθώς τέσσερα διαφορετικά φεστιβάλ (βιβλίου, κινηματογράφου, κόμικς και μουσικής – μαθηματικών) συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα των προβολέων από όλη την επικράτεια. Ειδικά το κινηματογραφικό φεστιβάλ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι το καμάρι της πόλης. Ο διευθυντής του Ματθαίος Φραντζεσκάκης έχει επιμεληθεί ξανά ένα ψαγμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει προβολές ταινιών, εκπαιδευτικές δράσεις καθώς και πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις. «Προσδοκία μας είναι να ισχυροποιήσουμε τη σχέση μας με την τοπική κοινωνία αλλά και να χτίσουμε γέφυρες με την κινηματογραφική κοινότητα» λέει ο κ. Φραντζεσκάκης και συνεχίζει: «Δεν σας κρύβω ότι στους στόχους μας είναι και η περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση, μέσω του κινηματογράφου, της πόλης των Χανίων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσικό σκηνικό για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές». 

Στο αμιγώς κινηματογραφικό κομμάτι του φεστιβάλ εντοπίζουμε φέτος ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρομηκάδες με άποψη και animation με φαντασία, ενώ ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του εμπλουτίζεται με ειδικές πολιτικές και ιστορικές ενότητες. Ειδικά για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο το φεστιβάλ εστιάζει στις μνήμες και στα βιώματα των καθημερινών ανθρώπων με τρεις δράσεις: μία παρουσίαση βιβλίου («Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη), ένα podcast («Με τις πληγές της εισβολής» του Μ. Φραντζεσκάκη) και μία έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις πρώτες μέρες της εισβολής.

Τοπικό χρώμα

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ έχει φέτος χανιώτικο χρώμα. Η προβολή του ντοκιμαντέρ της Δήμητρας Μπαμπαδήμα «Οι πειρατές της Γραμβούσας» σχετίζεται με την ιστορία του μικρού νησιού με την εξαιρετικά στρατηγική θέση, που μετατράπηκε στο πέρασμα των αιώνων σε οχυρό κατακτητών, κρησφύγετο πειρατών αλλά και σημείο δράσης για τους αγωνιστές της ελευθερίας. 

Τα τιμώμενα πρόσωπα του Φεστιβάλ είναι ο διεθνούς φήμης διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης και ο σημαντικός μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται έκθεση με τίτλο «Γυναίκες», όπου εκθέτονται 30 γυναικεία πορτρέτα μέσα από τον φακό του Αρβανίτη, ενώ την Παρασκευή 18.10 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής του αναμνηστικού τίτλου στον κορυφαίο κινηματογραφιστή, μετά την ειδική προβολή της ταινίας του Ντίνου Κατσουρίδη «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση» (1971). Επίσης, την επόμενη μέρα (Σάββατο 19/10) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Γιώργος Αρβανίτης: Μια ζωή στο φως» στο οποίο ο Αρβανίτης αφηγείται στην Ελισάβετ Χρονοπούλου τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του.

Ειδικοί προσκεκλημένοι

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, που θα παραλάβει το δικό του αναμνηστικό βραβείο για την προσφορά του στην κινηματογραφική και τηλεοπτική μουσική την Κυριακή 20/10 μετά την ειδική προβολή της ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη «Το δέντρο που πληγώναμε» (1986), θα πραγματοποιήσει δύο masterclasses για τη μουσική στον κινηματογράφο: ένα για μαθητές κι ένα για πιο ενήλικο κοινό.  Επίσης στους ειδικούς προσκεκλημένους του φεστιβάλ συναντάμε τον Ούγγρο σκηνοθέτη Κριστόφ Ντικ («Sing/Τραγούδα!», Οσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους το 2017) που θα συμμετάσχει με τη φημισμένη ταινία του σε δύο ειδικά σχεδιασμένες δράσεις από την ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο της τελετής λήξης το Σάββατο 26/10, οπότε και θα γίνει η απονομή του αναμνηστικού βραβείου από το φεστιβάλ. Ακόμη στα Χανιά θα βρεθούν ο Τσέχος σκηνοθέτης Πετρ Βάτσλαβ με την ταινία του «Ιl Boemo» (πρόταση της Τσεχίας για τα Οσκαρ το 2023), ο Γερμανός σκηνοθέτης και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βίνφριντ Βίλχελμ Οελσνερ με την ταινία του «Max and the senior squad» που είναι μια ωδή στη συνάντηση των γενεών κ.ά.

Info

16-27 Οκτωβρίου, Πολιτιστικό Κέντρο Χανίων

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Έσκισε ελληνικές σημαίες σε εστιατόριο γιατί… νόμιζε ότι ήταν του Ισραήλ (Video)

Ανοχύρωτοι και νομικά ακάλυπτοι οι «ήρωες» εθελοντές πυροσβέστες – Ο άδικος χαμός των δύο νέων ανέδειξε τις μαύρες τρύπες στο φτηνό δόγμα Κικίλια

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Εκτός ελέγχου η βία μεταξύ των ανηλίκων – Η κυβέρνηση ονειρεύεται καταστολή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του