Tα WikiLeaks και ένα «κείμενο εργασίας» του Ιωάννη Γρηγοριάδη

Σχετικά με την αναδημοσίευση εγγράφων που δημοσιοποίησαν τα WikiLeaks και τα οποία αναφέρονταν σε έκθεση για την Τουρκία που είχε διακινηθεί από το ΕΛΙΑΜΕΠ, λάβαμε εξώδικο διαμαρτυρία από τον συντάκτη του «κειμένου εργασίας» όπως το χαρακτηρίζει, Ιωάννη Γρηγοριάδη, αναπληρωτή καθηγητή του πανεπιστημίου Bilkent.

Όπως αναφέρει ο κ. Γρηγοριάδης το σύνολο όσων αναφέρονται στο έγγραφο του WikiLeaks «είναι ανακριβές» και «η αναφερόμενη» στο δημοσίευμα «απόρρητη έκθεση» ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (με τίτλο ‘The Davutoglu Doctrίne and Turkίsh Foreign Policy”) που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ΕΛΙΑΜΕΠ και απεστάλη μαζικά σε newsletter τον Απρίλιο του 2010».

Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Γρηγοριάδης υπογραμμίζει επίσης ότι ουδέποτε συνέταξε «απόρρητη έκθεση» η οποία «διέρρευσε», στο πλαίσιο εθνικά επιζήμιας δράσης σε ξένους αξιωματούχους, παρά μόνον ένα κείμενο που ήταν προϊόν ακαδημαϊκής δραστηριότητας, στο πλαίσιο των επιστημονικών και ερευνητικών του καθηκόντων, το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ΕΛΙΑΜΕΠ και εστάλη ηλεκτρονικά στους εγγεγραμμένοuς αποδέκτες της ενημερωτικής αλληλογραφίας του (newsletter).

Aπό την πλευρά μας είναι σαφές ότι αναδημοσιεύσαμε ως οφείλαμε για την ενημέρωση των αναγνωστών μας, τα έγγραφα του WikiLeaks βοηθώντας στη σχετική δημόσια συζήτηση.

Το ίδιο σαφές είναι ότι δεν απευθύναμε οποιονδήποτε χαρακτηρισμό για οποιονδήποτε αναφερόταν στα έγγραφα και επομένως σε καμιά περίπτωση αμφισβητήσαμε την επαγγελματική επάρκεια, τις προθέσεις ή τα πατριωτικά αισθήματα του κ. Γρηγοριάδη.