Τα βραβεία του 63oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το 63ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με τον Χρυσό Αλέξανδρο να απονέμεται στα «Ηλεκτρισμένα όνειρα» της Βαλεντίνα Μαουρέλ.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής (Νίκολας Σελίς, Τόμας Βασιλέφσκι, Πέννυ Παναγιωτοπούλου ) για να δοθεί το κορυφαίο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» της Βαλεντίνα Μαουρέλ ήταν πως αποτελεί «ένα πανέμορφο και τρυφερό πορτρέτο του πώς να αγαπάς τα ελαττώματα ενός αγαπημένου σου ανθρώπου». Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ελβετική ταινία «Ένα κομμάτι ουρανού» του Μίκαελ Κοχ, ενώ το βραβείο για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος, το οποίο υποστηρίζει ο Χορηγός του Φεστιβάλ COSMOTE TV με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, δόθηκε στην γιαπωνέζα Τσι Χαγιακάουα για την θαυμάσια δουλειά της στην συγκινητική ταινία «Σχέδιο 75».

Ως καλύτερη γυναικεία ερμηνεία αναδείχτηκε εκείνη της Ρόουζι Μακ Γιούεν στο βρετανικό «Blue Jean» της Τζόρτζια Όουκλι, ενώ το αντίστοιχο βραβείο στην αντρική κατηγορία δόθηκε στον Ρεϊνάλδο Αμιέν Γκουτιέρες, τον πρωταγωνιστή του «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα».

Το Βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης κέρδισε το «Φράγμα» του Αλί Σερί, ενώ ειδική μνεία απέσπασε η «Νάρκωση» του ολλανδού Μαρτάιν ντε Γιονγκ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors νικήτρια αναδείχτηκε η ταινία «Κλοντάικ» της Μαρίνα Ερ Γκορμπάχ και το δεύτερο βραβείο δόθηκε στο «Η Βαλέρια παντρεύεται» της Μιχάλ Βίνικ, ενώ ειδική Μνεία απέσπασε η ταινία της Ασημίνας Προέδρου «Πίσω από τις θημωνιές». Η πρωτοεμφανιζόμενη Ελληνίδα σκηνοθέτρια τιμήθηκε και με τα βραβεία των κριτικών, τόσο της FIPRESCI όσο και της ΠΕΚΚ για την «οξυδέρκεια με την οποία εξερευνά το τοπίο της ελληνικής επαρχίας, μέσα από τα διαπλεκόμενα λάθη και πάθη μιας οικογένειας, εγκλωβισμένης στον κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό ιστό αυτής ακριβώς της εντροπίας» όπως ανέφερε το σκεπτικό της βράβευσης των Ελλήνων κριτικών. Η ταινία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες τον Ιανουάριο του 2023.

Στο διαγωνιστικό́ τμήμα του >>Film Forward που παρουσιάζει το έργο νέων σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών, βραβεύτηκαν οι ταινίες «Υποχώρηση» του Λεόν Σβίτερ και «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All Around Cinema του 63ου ΦΚΘ η κριτική επιτροπή ξεχώρισε το γερμανικό «Από την κεντρική πλατεία» του Πέντρο Χάρες, ενώ ως καλύτερα Podcast οι Γιώργος Μουχταρίδης, Κυριακή Μπεϊόγλου και Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου ανέδειξαν τα «Γεννημένοι Έλληνες» της Κατερίνας Μπακογιάννη και «Ο μπαμπάς» της Νάλιας Ζήκου ενώ ένα νέο βραβείο που εγκαινιάστηκε από τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμός iMEdD (που ιδρύθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός πρωτότυπου podcast που θα βασίζεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση δόθηκε στο podcast «Mute- Η σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας» του Ανδρέα Βάγια.

Το Mermaid Award που απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δόθηκε στην ταινία «Εγώ και το κενό μου» του Αντριάν Σιλβέστρε.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων έδωσε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία «Σχέδιο 75», τα δύο βραβεία της ΕΡΤ απέσπασαν οι ταινίες «Πίσω από τις θημωνιές» και «Πολύδροσο» του Αλέξανδρου Βούλγαρη, το βραβείο του ΕΚΚ μοιράστηκε μεταξύ του «Black stone» του Σπύρου Ιακωβίδη και της πολυβραβευμένης δημιουργίας της Ασημίνας Προέδρου, ενώ το Location Award, που απονέμεται από́ τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ σε location manager απέσπασε o Γιώργος Μπαμπανάρας («Πίσω από τις θημωνιές»).
Το βραβείο του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου που απονέμεται σε ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ απέσπασε το «Cavewoman» του Σπύρου Σταθουλόπουλου. Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) κέρδισε η «Βροντή» της Καρμέν Ζακιέ, ενώ η νεότητα φοιτητών των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης ξεχώρισε ως καλύτερη ελληνική ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ το «Black stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, ενώ ειδικό βραβείο έδωσε στο φιλμ της Χριστίνας Κάλλας «Το Παρίσι είναι στο Χάρλεμ». Τα Βραβεία Κοινού FISCHER απέσπασαν η «Νάρκωση», το «Black stone» του Σπύρου Ιακωβίδη- δύο, για τα τμήματα Meet the Neighbors και >>Film Forward-, το «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη, τα «Όμορφα πλάσματα» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον και οι «Μέρες ξηρασίας» τoυ Εμίν Αλπέρ.

Πίσω από τις θημωνιές

Official Trailer

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ (Behind the Haystacks) | Official Trailer

Film Materials (Dropbox Link): https://bit.ly/3fOBXVO
Facebook Page : https://www.facebook.com/tanweergreece
Instagram: https://www.instagram.com/tanweergreece/