Αρχές Μαΐου θα επιστρέψουν ξανά στο χώρο της έκθεσης «Η σαγήνη του αλλόκοτου» αποκατεστημένα τα έργα του εικαστικού Χριστόφορου Κατσαδιώτη, τα οποία αποκαθήλωσε βίαια ο ακροδεξιός βουλευτής της Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών.
Πρόκειται για τα τέσσερα έργα που μετά το βάναυσο συμβάν διατηρήθηκαν ως σύμπτωμα και ως ορατά ίχνη της βίας που ασκήθηκε επάνω τους μόνο για δύο μέρες, καθώς στη συνέχεια απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το έδαφος του Ενδιάμεσου Χώρου.
Διαβάστε επίσης: Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης στο Documento: «Ντράπηκα για την έλλειψη παιδείας»
Την επιστροφή των έργων ανακοίνωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα σήμερα το μεσημέρι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο τέλος της ξενάγησης που έγινε πριν από τα αποψινά επίσημα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Παναγιώτη Τέτση με τίτλο «Η εμμονή του βλέμματος».
Η κ. Τσιάρα πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η επιστροφή των τεσσάρων έργων του Κατσαδιώτη «θα γίνει με ασφάλεια» αφού, όπως είπε, η σχετική μελέτη της εκ νέου ασφαλούς ένταξής τους στους τοίχους της Πινακοθήκης ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.
Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησε, η επάνοδος των βανδαλισμένων έργων θα συνοδευτεί με μια μεγάλη διεπιστημονική ημερίδα όπου θα συζητηθεί σε ευρεία κλίμακα το καυτό ζήτημα της λογοκρισίας στην τέχνη, το οποίο βλέπουμε να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.
Διαβάστε επίσης: Η Εθνική Πινακοθήκη, τα ιερά και τα όσια
«Τέτοια ανησυχητικά φαινόμενα βλέπουμε παντού» είπε, ενώ για την ανάγκη να ξαναμιλήσουμε για τα αυτονόητα δήλωσε: «Όσο κι αν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η ελευθερία της έκφρασης, χρειαζόμαστε σήμερα αυτή τη συζήτηση, σε μια εποχή που η τέχνη δέχεται επίθεση».
Περισσότερες διευκρινίσεις δεν δόθηκαν, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι τα έργα δεν θα τοποθετηθούν ξανά στο δάπεδο, στο σημείο που τα πέταξε η μανία του βουλευτή, αλλά εκεί που βρίσκονται ακόμα τα σημάδια από το κρέμασμά τους.
Διαβάστε επίσης:
Frontex προς Ελλάδα: Συστάσεις και διακοπή χρηματοδότησης εάν συνεχιστούν οι απωθήσεις μεταναστών
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Αμελλητί κατάχρηση εξουσίας σε υπόθεση του Παύλου Πολάκη
Για παράνομα παιχνίδια με τα χρηματιστήρια κατηγορούν οι Δημοκρατικοί τον Τραμπ
Ηχηρό «όχι» του Παναμά σε πιθανή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός του