Τα Βαλκάνια του… Χάρβαρντ

Τα Βαλκάνια του… Χάρβαρντ

Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτούμενος από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και από την πρωθυπουργία της Βόρειας Μακεδονίας θα αφήσει αντικαταστάτη, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, τον υφυπουργό Οικονομικών Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Ο Κοβάτσεφσκι, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, είναι άνθρωπος του Ζάεφ και εκλεκτός της τοποτηρητή του ΝΑΤΟ και υπουργού Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Σε κάθε περίπτωση η εκλογή του νέου προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου και αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος κι άλλοι υποψήφιοι, αν και μέχρι στιγμής πηγές στη Βόρεια Μακεδονία δεν το θεωρούν πιθανό.

Ποιος είναι ο Κοβάτσεφσκι

Το βιογραφικό του 47χρονου Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι σκιαγραφεί ένα άτομο με ισχυρές συνδέσεις και προσβάσεις στον αμερικανικό και τον γερμανικό παράγοντα, με εμπειρία στη διοίκηση και εξειδίκευση στα οικονομικά. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δρ Οικονομικών, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Σκοπίων και υφυπουργός Οικονομικών στην παρούσα κυβέρνηση Ζάεφ. Ο Κοβάτσεφσκι έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της Βόρειας Μακεδονίας, έχει συνεργαστεί με την Deutsche Telekom (2008-16) και έχει δραστηριοποιηθεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού και των ΑΠΕ.

Ο γόρδιος δεσμός της διεύρυνσης

Ενόσω στη Βόρεια Μακεδονία αναμένονται νέες εξελίξεις, στη Βουλγαρία βγαίνει λευκός καπνός για την κυβέρνηση. Το κεντρώο κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) έχει έρθει σε συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστές, Υπάρχει Τέτοιος Λαός-ITN και Δημοκρατική Βουλγαρία-DB) για τον συνασπισμό κυβέρνησης, βάζοντας τέλος στην εκεί πολύμηνη πολιτική κρίση. Το ενδιαφέρον με τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση είναι πως οι αρχιτέκτονες και ηγέτες του PP Κίριλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ είναι κι αυτοί απόφοιτοι του Χάρβαρντ, άκρατοι φιλοευρωπαίοι και φιλονατοϊκοί. Μάλιστα οι μέχρι τώρα ενδείξεις μιλούν για απόσυρση του βουλγαρικού βέτο που αφορά την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ώστε να αποτινάξουν την ευθύνη από πάνω τους και να πετάξουν την μπάλα στο γήπεδο της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι από τη μεριά τους προτιμούν η διεύρυνση να πραγματοποιηθεί ως «πακέτο», με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να ενσωματώνονται ταυτόχρονα στην ΕΕ. Ομως οι Γάλλοι δεν θα επιτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ, γιατί θεωρούν πως η τελευταία είναι ένα βαλκανικό «ναρκοκράτος» και η πολιτική ηγεσία της είναι ανίκανη να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την κάθαρση.

Με αυτό το δεδομένο και καθώς η Γαλλία αναλαμβάνει την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022 οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα της διεύρυνσης θεωρείται αδύνατη, αφού οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται τη διεύρυνση με τα δυτικά Βαλκάνια καταρχάς ως ενίσχυση της γερμανικής και αμερικανικής επιρροής εις βάρος των γαλλικών συμφερόντων. Επιπλέον οι γαλλικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες στη Γαλλία δεν προκρίνουν αυτήν τη διεύρυνση της ΕΕ και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα ήθελε να ρισκάρει περισσότερο απ’ όσο πρέπει προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2022. Εκεί αναμένεται να αντιμετωπίσει τον ακροδεξιό δημοσιογράφο Ερίκ Ζεμούρ και πιθανολογείται ότι η μάχη θα είναι σκληρή.

Παράλληλα, υπάρχουν δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία που προωθούν άλλη λύση από τη διπλή διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων, διαχωρίζοντας τη Βόρεια Μακεδονία από την Αλβανία. Οι Αμερικανοί έχουν εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη και η Γερμανία επανέρχεται με τη νέα κυβέρνησή της θεωρώντας τα δυτικά Βαλκάνια «πίσω αυλή» της. Συγχρόνως, ο ανεξάρτητος βουλευτής της Βόρειας Μακεδονίας Καστριότ Ρετζέπι που στηρίζει την κυβέρνηση (και έχει διαγραφεί από το –πλέον– αντιπολιτευόμενο αλβανικό BESA) είχε μιλήσει στο παρελθόν για ολλανδικές υποσχέσεις έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εισόδου στην ΕΕ.

Ο Ζάεφ φαίνεται ότι πιστεύει πως μπορεί να ρίξει μια… τελευταία ζαριά με ευνοϊκούς για εκείνον όρους, θεωρώντας πως έτσι θα εξασφαλίσει οριστικά το γεωπολιτικό μέλλον της χώρας του, ενώ θα λήξει οριστικά την εμπλοκή της Ρωσίας στη περιοχή. Μάλιστα υπάρχουν μύχιες σκέψεις στη Βόρεια Μακεδονία για ορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη και μες στον Δεκέμβριο του ’21 ώστε να προλάβουν τη γαλλική προεδρία και τα συνακόλουθα εμπόδια. Ομως η απουσία στιβαρής ηγεσίας στη Βόρεια Μακεδονία προς το παρόν, η αναμονή για τη συγκρότηση της γερμανικής κυβέρνησης και το πολιτικό διάλειμμα των εορτών αφήνουν ελάχιστο χρόνο και περιθώρια για τέτοιες εξελίξεις.

Documento Newsletter