Τα Τρίκαλα και ο Μύλος τους, είναι και φέτος η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων

Τα Τρίκαλα και ο Μύλος τους, είναι και φέτος η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων

Για περίπου 40 ημέρες η γιορταστική καμπάνα των Χριστουγέννων θα χτυπάει στον παλιό μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα. Που τον μεταμόρφωσε σε «Μύλο των Ξωτικών», με τα πιο απλά συστατικά, μια μεγάλη σκανδαλιάρικη παρέα και γεμίζει με χαμόγελα και λιχουδιές τους επισκέπτες του.

Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πρωταγωνιστές τα Ξωτικά, τους αλευροποντικούληδες Φουρναραίους, τις σταρένιες Νεράιδες, και ένα κάρο βοηθούς τους, που σας υπόσχονται πολλές εκπλήξεις για 5η συνεχή χρονιά. Φέτος άνοιξε τις πύλες του στις 30/11/18 και θα λειτουργεί μέχρι τις 6/1/19 από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Τους επισκέπτες καλωσορίζουν επίσης η Σταρένια, οι ποντικομικρούληδες, η γιαγιάκα, το σιτάρι, αλλά και ο αλευρόμυλος που λειτουργεί ξανά μετά από 62 χρόνια. Το ταξίδι αυτό οδηγεί μικρούς και μεγάλους σε ένα σύγχρονο παραμύθι με εκπαιδευτικό χαρακτήρα μέσα από δράσεις- εκδηλώσεις και παιχνίδι.

Φυσικό επακόλουθο είναι αυτά τα γεμάτα ζωντάνια Ξωτικά να αποτελούν πόλο έλξης τουριστών για την πόλη και τις γύρω περιοχές. Με δωρεάν είσοδο και άλλες 8 δωρεάν δράσεις, με νέο funpark, με μαγικές εικόνες, με λαβύρινθο από στάχυα, ζαχαρωτά, γεύσεις γιορτινές και παιχνίδια, τα Τρίκαλα και ο Μύλος τους είναι και φέτος η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων!

Δωρεάν Δράσεις: Το σπίτι του Άη-Βασίλη,Τα Βαγόνια του Κόσμου, το Παραμυθόσπιτο των Ξωτικών, το Ταχυδρομείο των Ξωτικών, Safari PLAYMOBIL στην Αφρική, Ζωγραφική Προσώπου, το Σοκολατένιο Εργοστάσιο, ο Αλευρόμυλος των Ξωτικών, το Ενεργειακό Πάρκο, το Εργαστήρι Αναρρίχησης, το Μουσείο Μανιταριών, το πηγάδι των ευχών

Σαν καλός μυλωνάς

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου μας καλωσόρισε, σαν καλός μυλωνάς, για να μας γνωρίσει με το Μύλο των Ξωτικών.

«Η ιδέα αναδείχτηκε από την πολυετή έρευνα και επιμονή της δημοτικής επιχείρησης e-trikala Α.Ε. για την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στην πόλη», μας λέει. «Οι συντελεστές της Ονειρούπολης, που λειτουργεί στη Δράμα, πρόσφεραν την τεχνογνωσία τους, η τότε δημοτική αρχή υιοθέτησε το σχέδιο, και η e-trikala Α.Ε. δημιούργησε το Μύλο των Ξωτικών και τον ανέδειξε στο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο προορισμό της Ελλάδας».

· «Ο χώρος στέγασης του Μύλου των Ξωτικών, οι Μύλοι του Ματσόπουλου, ανακαινίστηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Φέτος, ο υδροστρόβιλος γύρισε με τη βοήθεια του νερού αναμοχλεύοντας μνήμες και προσφέροντας γνώση στους επισκέπτες για τη λειτουργική δύναμη της ροής του νερού. Το συγκρότημα του Μύλου λειτουργεί όλο το χρόνο ως βιομηχανικό μουσείο, γεγονός που θα προσφέρει ένα επιπλέον σημείο προβολής και προστιθέμενης αξίας στην τοπική οικονομία.

Τα οφέλη από τη λειτουργία του θεματικού πάρκου είναι πολλαπλά. Άυλα, όπως η τεράστια προβολή της πόλης και του νομού από τα ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υλικά, από την συγκέντρωση κεφαλαίου στην τοπική και υπερτοπική αγορά στην διάρκεια λειτουργίας του θεματικού πάρκου, και στην διάρκεια του έτους καθόσον η πόλη των Τρικάλων αναδεικνύεται σε τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο.

· Τα τοπικά προϊόντα έχουν πάντα την τιμητική θέση μέσα στο σχεδιασμό. Τα τυριά (λευκά και κίτρινα), το τσίπουρο και τα λουκάνικα προβάλλονται διαρκώς και με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και τοπικής μουσικής.

Ο Μύλος είχε τη δική του Ιστορία

Ο Μύλος Ματσόπουλου βρίσκεται στο δυτικό άκρο της πόλης των Τρικάλων πλάι στον Αγιαμονιώτη ποταμό. Κτίστηκε το 1884 από τους αδελφούς Αγαθοκλή, που διατηρούσαν μεγάλο εργοστασιακό συγκρότημα στη Στυλίδα. Ήταν ο πρώτος κυλινδρόμυλος που χτίστηκε στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Μετά από 22 χρόνια έγινε ο δεύτερος Μύλος -ο σημερινός- με επιφάνεια 1000 μ2. Δίπλα στο μύλο είχε κατασκευαστεί μακαρανοποιείο, το πρώτο στην Ελλάδα, την ίδια χρονιά με τον κυλινδρόμυλο. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα 3.500 τμ, στο κέντρο μιας έκτασης 90 στρεμμάτων, με τον κεντρικό νερόμυλο να πλαισιώνεται περιμετρικά από τα βοηθητικά προκτίσματα, δημιουργώντας στο εσωτερικό του κλειστό περίβολο.

Η κινητήρια δύναμη του Μύλου ήταν το νερό του Αγιαμονιώτη ποταμού. Αργότερα, ο μύλος έγινε ατμοκίνητος και στη συνέχεια ηλεκτροκίνητος. Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε πολλές ιδιοκτησίες για να καταλήξει στα χέρια του Ιωάννη Ματσόπουλου. Κατά την δεκαετία του 1930 η παραγωγή του μύλου ανέρχεται σε 14 τόνους ημερησίως. Ο Γιάννης Ματσόπουλος άφησε όλη του την ακίνητη περιουσία στο Δήμο Τρικκαίων «δια να γίνει πνεύμων της πόλεως, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων».

Μυρσίνη Γρηγόρη

Documento Newsletter