Παρουσία του Πρωθυπουργού κυρίου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη , της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης, καθ. Δημήτρη Παντερμαλή, της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κυρίας Άννας Καραπαναγιώτου, και του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθ. Νίκου Σταμπολίδη, πραγματοποιήθηκε χτες Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η παράδοση, δέκα θραυσμάτων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, τα οποία παρέδωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) στο Μουσείο Ακρόπολης.
Πρόκειται για θραύσματα, με μέγιστο ύψος 32 εκατοστά, τα οποία φυλάσσονταν στις αποθήκες του ΕΑΜ, όπου τα εντόπισε, τα ταύτισε και τα δημοσίευσε ο αείμνηστος αρχαιολόγος Γιώργος Δεσπίνης , κορυφαίος ερευνητής της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ήδη από το 1981 και τα οποία χρειάστηκε 40 χρόνια για να βρουν τη φυσική τους θέση και να μεταφερθούν από το ένα μουσείο στο άλλο και μια τελετή που πήρε διαστάσεις φιέστας με κάμερες, συνωστισμό, αυτοαναφορές και με πρόγραμμα που περιελάμβανε live επανατοποθέτηση των θραυσμάτων ενώπιον του Πρωθυπουργού.
Μια τελετή που μετά από αναφορές του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης σε Σεφέρη και Μακρυγιάννη, τις αναφορές της υπουργού στην Μελίνα Μερκούρη και την επιχείρηση σύνδεσης της με το αίτημα για επιστροφή των αρχαιοτήτων που διεκδικούμε από το Βρετανικό Μουσείο, φαντάζει μόνο ως πικρή ειρωνία , εσωτερική ανακύκλωση, και επικοινωνιακό show από αυτά που γνωρίζει καλά να διοργανώνει το κυβερνητικό επιτελείο.
Αυτήν την σύνδεση, εν μέσω πανηγυρισμών, χαμόγελων και ψευδεπίγραφης επιτυχίας, επιχείρησε στην ομιλία του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήρθε σε συμφωνία για την επιστροφή τους στην συνάντηση του με τον Μπόρις Τζόνσον τον Νοέμβριο του 2021! Αφού έπλεξε το εγκώμιο του ομολόγου του, εξυμνώντας την ελληνολατρεία του και τις κλασικές σπουδές του δήλωσε κατηγορηματικά ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε δυνητική μελλοντική συμφωνία, αίροντας κάθε πιθανό πολιτικό πρόσκομμα. Εν ανάγκη, μάλιστα, τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»! Όλα διευθετούνται τόσο απλά!
Βεβαίως η πραγματικότητα τον διαψεύδει μιας και είναι γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε αναρμόδιος, ενώ και η κυρία Μενδώνη ως υπουργός Πολιτισμού δεν έχει καταθέσει ακόμα ως είχε υποσχεθεί νέο φάκελο διεκδίκησης. Και, όλα αυτά βαραίνουν ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς τις γνωστές δηλώσεις του Πρωθυπουργού το 2019, για δανεισμό (και όχι επιστροφή) των αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, και την ανακοίνωση για τη συμφωνία του δανεισμού από το μουσείο του Παλέρμο θραυσμάτων του Παρθενώνα μέσα στο 2021, η οποία ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Επί της ουσίας, όμορφες οι αβρές εκδηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, η κυβερνητική αμηχανία όμως στον πολιτικό χειρισμό του πάγιου αιτήματος της χώρας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι παραπάνω από έκδηλη μιας και εξαντλείται σε παράτες, όμορφα λόγια και ευχολόγια.