Τα θέματα ευγένειας και αγένειας στην ψηφιακή επικοινωνία

Τα θέματα ευγένειας και αγένειας στην ψηφιακή επικοινωνία

Οι εκδόσεις Πεδίο παρουσιάζουν την καινοτόμα μελέτη της Αγγελικής Τζάννε «Relational Work in Digital Communication: The Case of Greek Food Blogs», γραμμένη στην αγγλική γλώσσα. 

Καρπός εκτενούς και συστηματικής έρευνας, εξετάζει θέματα ευγένειας και αγένειας στην ψηφιακή επικοινωνία, με ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνικά ιστολόγια μαγειρικής από ερασιτέχνες. Όπως αναφέρει η συγγραφέας του βιβλίου, βασικός σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση των τύπων σχεσιακής εργασίας που εντοπίζονται στα αναρτημένα σχόλια, καθώς και των σχέσεων που δημιουργούνται μεταξύ των συμμετεχόντων/ ουσών με βάση τα σχόλια αυτά. Στο βιβλίο παρουσιάζονται και αναλύονται τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί σε συνταγές δέκα ιστολογίων με βάση τις αρχές της σχεσιακής εργασίας. Η προσέγγιση αυτή, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ανίχνευση και μελέτη περιπτώσεων ευγένειας και αγένειας στο συγκεκριμένο επικοινωνιακό περιβάλλον, καθιστά δυνατή την ερμηνεία των αναρτημένων σχολίων στο πλαίσιο του συνεχούς λόγου με βάση την ανταπόκριση που έχουν από άλλους/ες συμμετέχοντες/ουσες. 

Η μελέτη επιχειρεί να εντοπίσει τους συνηθέστερους αλλά και τους σπανιότερους τύπους σχεσιακής εργασίας που συναντώνται στα ελληνικά ιστολόγια. Σκοπός είναι η γενικότερη διερεύνηση των θεμάτων αυτών στο κειμενικό είδος των ιστολογίων μαγειρικής. Όπως καταδεικνύει η ανάλυση, ο συχνότερος τύπος σχεσιακής εργασίας είναι ο έπαινος για τις αναρτημένες συνταγές και οι φιλοφρονήσεις. Αντίθετα, ο τύπος που απαντά λιγότερο στα συγκεκριμένα ιστολόγια είναι η προσβλητική, αγενής συμπεριφορά. 

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής διαφοροποιούν σημαντικά τα ελληνικά ιστολόγια μαγειρικής από τα υπόλοιπα είδη ψηφιακού λόγου, στα οποία έχει διαπιστωθεί ότι επικρατούν η αγένεια και οι συγκρούσεις. Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο το οποίο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες και ερευνητές/τριες που μελετούν θέματα ευγένειας και αγένειας στον χώρο της ψηφιακής επικοινωνίας. Η ενδελεχής παρουσίαση των σχετικών θεωριών και η λεπτομερής συζήτηση ικανού αριθμού παραδειγμάτων επιτυγχάνουν την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών/τριών σε θέματα που αφορούν τα ιστολόγια μαγειρικής και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών σε αυτά μέσω του σχολιασμού των συνταγών. 

Η Αγγελική Τζάννε είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει μια σειρά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων. Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η κοινωνιογλωσσολογία, η πραγματολογία, η υφολογία και η ανάλυση λόγου με έμφαση στον ακαδημαϊκό λόγο και τον λόγο της τηλεόρασης. Έχει συγγράψει το βιβλίο Talking at Cross-Purposes, 2000 (Amsterdam: John Benjamins), κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και μεγάλο αριθμό άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ετικέτες

Documento Newsletter