Τα τέσσερα σύμβολα της αντίστασης

Τα τέσσερα σύμβολα της αντίστασης

Οταν η περίφημη Μέγκαν Ραπίνο έστησε την μπάλα στα έντεκα βήματα για να στείλει την ομάδα των ΗΠΑ στα προημιτελικά του Μουντιάλ οι τηλεθεατές στην απέναντι ακτή του Ειρηνικού κράτησαν την αναπνοή τους. Οι περισσότεροι ετοιμάστηκαν να φωνάξουν γκολ, αλλά η βίλα –προσεχώς κελί– του Ντόναλντ Τραμπ τραγουδούσε «ήρθε μια γριά απ’ την πόλη κι έφερε το χάσει χάσει». Η ασυμβίβαστη Μέγκαν με τους διαπρύσιους αγώνες για την ισότητα των δύο φύλων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανεκτικότητα κλότσησε το τόπι στραβά και το έστειλε μακριά από το τέρμα.

Ο τραμπισμός άνοιξε σαμπάνιες προτού καλά καλά η μπάλα προσγειωθεί. «Αυτό το πέναλτι συμβολίζει την πορεία του άλλοτε σπουδαίου έθνους μας υπό τον διεφθαρμένο Τζο Μπάιντεν. Πολλές από τις παίκτριες της ομάδας μας τήρησαν εχθρική στάση ενάντια στις Αμερική. Σε καμία άλλη χώρα δεν συνέβη τέτοιο πράγμα. Η woke κουλτούρα φέρνει ΑΠΟΤΥΧΙΑ! Μπράβο, Μέγκαν, ωραίο σουτ. Η Αμερική πάει κατά διαόλου» ξεσπάθωσε ο υπόδικος τέως πλανητάρχης.

Αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις

Οι αστέρες της ακροδεξιάς δημοσιογραφίας συντάχθηκαν με το ίνδαλμά τους, αλλά οι ποδοσφαιρίστριες –με πρώτη την 38άχρονη Ραπίνο– αγνόησαν επιδεικτικά το τσουνάμι αθλιότητας. Εσκασαν για τον πρόωρο αποκλεισμό, δις πρωταθλήτριες κόσμου γαρ, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην αγέλη των αγράμματων και των μεσαιωνιστών. Η Ραπίνο στοχοποιήθηκε όχι για το άστοχο πέναλτι, αλλά επειδή γονάτισε στο πλευρό του Κόλιν Κάπερνικ, επειδή παντρεύτηκε μια γυναίκα αδιαφορώντας για τα σχόλια της θεοσεβούμενης Αμερικής, επειδή αρνήθηκε να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο στα σκοτεινά χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη βόρεια πλευρά της μεθορίου η εθνική ομάδα του Καναδά άνοιξε ένα σύνορο που πολλοί δεν γνώριζαν καν ότι υπήρχε. Με το Νο5, βασικό και αναντικατάστατο και στα τρία παιχνίδια, έπαιξε στο Μουντιάλ το Κουίν. Προσοχή, όχι «η» Κουίν ούτε φυσικά «ο» Κουίν. Πρόκειται για το πρώτο διεμφυλικό, non-binary άτομο στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ένα πρόσωπο που δεν θέλει να προσδιορίζεται με θηλυκές αντωνυμίες αν και γεννήθηκε γυναίκα. Αισθάνεται «ουδέτερο», απορρίπτει κάθε κατηγοριοποίηση φύλου και μάλιστα εμφανίστηκε ως μικρό όνομα στο διαβατήριο: απλώς Quinn. Οι πιο προσεκτικοί θυμούνται την παρουσία του Κουίν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου μάλιστα οι Καναδέζες κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο.

«Ως διεμφυλικό άτομο δεν γνώριζα ποια ήταν η θέση μου στο αθλητικό στερέωμα» είπε η άλλοτε Ρεμπέκα, λίγο προτού η αποστολή αναχωρήσει από την Αυστραλία. «Οι άντρες κυριαρχούν στην αθλητική κουλτούρα στη βόρεια Αμερική και οφείλουμε να παλέψουμε για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας». Στις ΗΠΑ και στον Καναδά υπάρχουν 1,2 εκατ. ενήλικα άτομα που απορρίπτουν τη δυαδικότητα φύλου και αυτοπροσδιορίζονται ως non-binary διεμφυλικά (για συντομία ΝΒ), με γνωστότερα παράδειγμα τ@ς καλλιτέχνες του χιπ χοπ Τζανέλ Μονάε, Ντέμι Λοβάτο και τ@ν ηθοποιό Εϊζια Κέιτ Ντίλον.

Το Μαρόκο δηλώνει δυτικότροπο συγκριτικά με τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να αγκαλιάσει τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητες των πολιτών του. Η ομοφυλοφιλία παραμένει παράνομη στη χώρα και οι γάμοι ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου –φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο σε πολλές ομάδες του Μουντιάλ που ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή– αποτελούν αδιανόητο νεωτερισμό.

Ωστόσο η αποστολή του Μαρόκου στους αντίποδες κέρδισε γαλόνια επειδή είχε στις τάξεις της το πρώτο χιτζάμπ στην ιστορία της διοργάνωσης. Η Νουχάιλα Μπενζίνα φόρεσε υπερήφανη τη μουσουλμανική μαντίλα της στα γήπεδα της Αυστραλίας, αγνοώντας επιδεικτικά τα ισλαμοφοβικά σχόλια που… τρύπωσαν ακόμη και στην άμωμη «L’Εquipe». «Το χιτζάμπ αποτελεί οπισθοδρόμηση» έγραψε ο Φιλίπ Γκιμπέρ, υπενθυμίζοντας την καθολική απαγόρευση που ισχύει –με δικαστική απόφαση– στα γαλλικά γήπεδα.

Εγινε σύμβολο για τις Μαροκινές

Οι «λιονταρίνες του Ατλαντα» έφτασαν μέχρι τις 16 του Παγκόσμιου Κυπέλλου ξεπερνώντας την πανίσχυρη Γερμανία και η 25άχρονη Μπενζίνα έγινε σύμβολο για τις γυναίκες του Μαγκρέμπ, αθλήτριες και όχι μόνο. «Ηθελα να σκοράρω και απέναντι στις Γαλλίδες, αλλά δυστυχώς το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα» είπε μετά το 0-4 και τον αποκλεισμό: «Το ίδιο έπαθαν και οι άντρες συνάδελφοί μας πριν από μερικούς μήνες στο Κατάρ και μάλιστα στα ημιτελικά». Το αποικιοκρατικό παρελθόν θα αποτελεί παντοτινό μαύρο σύννεφο όποτε η τρικολόρ σημαία κυματίζει δίπλα σε αυτήν του Μαρόκου, της Αλγερίας ή της Λιβύης. Η τολμηρή Ν. Μπενζίνα ανεμίζει το δικό της λάβαρο.

Το γκολ που πέτυχε η 18άχρονη Λίντα Καϊσέδο απέναντι στις Γερμανίδες, ένα προσωπικό αριστούργημα ύστερα από ελιγμούς και άψογο πλασέ στη γωνίτσα όπου φωλιάζουν οι αράχνες, είναι το ωραιότερο του τουρνουά μέχρι σήμερα. Η μικρή Κολομβιανή φώτισε το γήπεδο με το εφηβικό χαμόγελό της και ξόρκισε τα φαντάσματα που απείλησαν να της κόψουν τη ζωή στα δύο.

Σε ηλικία μόλις 15 ετών η Καϊσέδο μπήκε στο νοσοκομείο με πόνους στην κοιλιά και βρέθηκε αντιμέτωπη με τον εφιάλτη: καρκίνος στις ωοθήκες. Ο όγκος αφαιρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και τα απομεινάρια του εξοντώθηκαν με έξι μήνες χημειοθεραπείας, καταμεσής της φονικής πανδημίας και των μυριόστομων διαδηλώσεων ενάντια στη διαφθορά. Η Λίντα χρειάστηκε τη βοήθεια ψυχολόγων, αλλά κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της.

«Αφιερώνω το γκολ στην κοπέλα μου τη Βαλεντίνα» είπε μετά το… μιλάγκρο της πρόκρισης στα προημιτελικά. Η νεαρή τρόμαξε τους πάντες όταν κατέρρευσε ξαφνικά την παραμονή των αγώνων, αλλά δεν ήταν παρά μια «ασήμαντη» κρίση πανικού. «Εχω περάσει πολύ χειρότερα» είπε γελώντας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter