Τα σπασμένα της Πειραιώς θα τα πληρώσει το δημόσιο

Οδηγείται σε κρατικοποίηση για να ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου σε λίγους μήνες

Κρίσιμος είναι ο Νοέμβριος για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα λάβει την απόφαση αν θα επιτρέψει στην τράπεζα να πληρώσει με μετρητά το κουπόνι των Cocos προς το ελληνικό δημόσιο. Η άρνηση του επόπτη είναι κατά 99,9% σίγουρη, όχι μόνο επειδή έχει εκδώσει γενική σύσταση προς τις τράπεζες της ευρωζώνης για μη πληρωμή κεφαλαίων όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού, αλλά κι επειδή η φετινή έλλειψη κερδοφορίας της Πειραιώς σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό προβληματικών δανείων που βαρύνουν τον ισολογισμό της την καθιστά ευάλωτη.

Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό

Μόλις ανακοινωθεί και επίσημα η απόφαση του SSM θα ανοίξει ο δρόμος για τη μετατροπή των μετατρέψιμων ομολογιών της Πειραιώς που κατέχει το ελληνικό δημόσιο διά του ΤΧΣ σε μετοχές. Οι αποφάσεις φέρεται να έχουν ήδη ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, σε σύσκεψη που έγινε λίγο πριν από τα τέλη Οκτωβρίου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Μεγάλου. Η μετατροπή των Cocos θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση της Πειραιώς: μια κρατικοποίηση με προσωρινό χαρακτήρα καθώς η τράπεζα έπειτα από έξι μήνες θα ιδιωτικοποιηθεί ξανά. Η διοίκηση Μεγάλου θα παραμείνει για να επιταχύνει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του ισολογισμού της Πειραιώς από τα «κόκκινα» δάνεια (που στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 έφταναν το 48%). Τελικός στόχος είναι να γίνει η Πειραιώς ελκυστική για νέες κατηγορίες ιδιωτών επενδυτών.

Πουλάει με ζημία το δημόσιο

Με τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές θα εκδοθούν 394,4 εκατομμύρια νέες μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ, τις οποίες θα λάβει το ελληνικό δημόσιο και θα έρθουν να προστεθούν στις 436,6 εκατ. μετοχές της Πειραιώς. Με την αύξηση κεφαλαίου το μερίδιο του ΤΧΣ στην Πειραιώς, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου, θα ανέλθει από 26,4% που είναι σήμερα σε 61,3%. Η τιμή της μετοχής (0,70 την περασμένη Παρασκευή) δεν θα αλλάξει, οπότε αυτομάτως το δημόσιο θα χάσει το 90% των χρημάτων που θα βάλει στην Πειραιώς, δηλαδή θα καταγράψει αρχική ζημία 2,2 δισ. ευρώ. Αργότερα, όταν γίνει η αύξηση κεφαλαίου για την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, η ζημία του ελληνικού δημοσίου θα αυξηθεί περαιτέρω. Οπως όμως σημειώνει σε έκθεσή της η JP Morgan, δίνοντας νέα τιμή-στόχο για την Πειραιώς τα 2 ευρώ, όλες αυτές οι διαδικασίες θα είναι μακροπρόθεσμα ωφέλιμες τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο και για τη μετοχή της, η οποία έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα.