Τα σούπερ ντιλ του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό

Τα σούπερ ντιλ του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό

Η πώληση του Τσιμίκα στη Λίβερπουλ αποτελεί ακόμη μια μεγάλη συμφωνία των «ερυθρολεύκων» που τα τελευταία 10 χρόνια σπάνε τα ταμεία με τις πωλήσεις παικτών

Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να σπάει τα ταμεία στο μεταγραφικό παζάρι τη δεκαετία του Βαγγέλη Μαρινάκη στο τιμόνι της ΠΑΕ με πωλήσεις παικτών με ιλιγγιώδη ποσά σε μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού, με τελευταία εκείνη του Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ αντί 16,5 εκατ. ευρώ!

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της απόλυτα έγκυρης ιστοσελίδας transfermarkt, εξειδικευμένης στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, από το 2010, όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Βαγγ. Μαρινάκης, έως σήμερα οι «ερυθρόλευκοι» έχουν εισπράξει περί τα 225 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Και σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της πειραϊκής ΠΑΕ, θεωρείται εξπέρ στις αγοραπωλησίες αφού πουλάει πανάκριβα και αγοράζει πάμφθηνα, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα transfermarkt. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία Μαρινάκη οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πουλήσει ακριβά παίκτες στα τέσσερα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης – Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, λείπει μόνο η Γαλλία. Με κύριο μέλημα ότι ο ποδοσφαιριστής που θα αποκτηθεί για τις ικανότητές του θα πρέπει να έχει και μεταπωλητική αξία, οι κινήσεις Μαρινάκη στη διεθνή αγορά είναι πρωτόγνωρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ασχετα αν αυτή η τακτική δεν γίνεται δεκτή πάντα με ικανοποίηση από τους φιλάθλους της ομάδας, μια και θεωρούν ότι σύλλογος δεν είναι μόνο τα οικονομικά αλλά και η ψυχή, το δέσιμο με τη φανέλα και τον κόσμο, το πάθος…

Η μεταγραφή του Τσιμίκα στη Λίβερπουλ αποτελεί την τελευταία –μέχρι την επόμενη– πώληση του Ολυμπιακού, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ενδέχεται να πωληθούν το φετινό καλοκαίρι ακόμη δυο τρεις ποδοσφαιριστές (π.χ. Σεμέδο, Σα, Γκιλιέρμε…), ανεβάζοντας έτσι κατακόρυφα τα έσοδα του συλλόγου, ο οποίος δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα με το Financial Fair Play της UEFA.

Αγοραπωλησίες με την Αγγλία

Η πώληση του Τσιμίκα (η τρίτη πιο ακριβή πώληση των «ερυθρολεύκων» έπειτα από εκείνες των Ποντένσε και Ρέτσου) στη Λίβερπουλ θα είναι η έκτη του Ολυμπιακού σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ την εποχή Μαρινάκη, δηλαδή από τη σεζόν 2010-11. Και με τα 16,5 εκατ. ευρώ των «ρεντς» οι Πειραιώτες από αυτές τις έξι μεταγραφές θα έχουν βάλει στο ταμείο τους σχεδόν 90 εκατ. ευρώ!

Η αρχή έγινε τη σεζόν 2012-13, όταν την τελευταία μέρα των μεταγραφών οι Πειραιώτες πούλησαν τον Κέβιν Μιραλάς στην Εβερτον αντί 7,65 εκατ. ευρώ. Την επόμενη σεζόν ήταν η σειρά της Φούλαμ να αγοράσει τον πρώτο σκόρερ των «ερυθρολεύκων» Κώστα Μήτρογλου αντί 15,2 εκατ. ευρώ. Τη σεζόν 2016-17 ο Ολυμπιακός πουλάει στην Κρίσταλ Πάλας αντί 15,1 εκατ. ευρώ τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς και στη συνέχεια στη Γουέστ Χαμ με 7,1 εκατ. τον Αρτούρ Μαζουακού. Αποκορύφωμα ήταν η πώληση του Ντάνιελ Ποντένσε στη Γουλβς τον περασμένο Ιανουάριο με το ποσό-ρεκόρ των 28 εκατ. ευρώ. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τον Μήτρογλου όλοι οι άλλοι έκαναν ή κάνουν πολύ καλή καριέρα στο αγγλικό πρωτάθλημα. Π.χ. ο Μιραλάς έπαιξε 186 ματς με 38 γκολ και 34 ασίστ. Ο Μιλιβόγεβιτς είναι αρχηγός της Κρίσταλ Πάλας και έχει 125 συμμετοχές με 27 γκολ και 5 ασίστ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή σεζόν ήταν μαζί με άλλους δύο ποδοσφαιριστές οι μόνοι που δεν έχασαν λεπτό συμμετοχής στο αγγλικό πρωτάθλημα σε σύνολο 38 αγώνων! Εξάλλου ο Μαζουακού έχει 93 ματς με 1 γκολ και 7 ασίστ, ο δε Ποντένσε από τον Ιανουάριο μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος είχε 13 ματς με 1 γκολ και 3 ασίστ.

Εξάλλου το 2014 ο Ολυμπιακός έδωσε στη Νότιγχαμ (αγωνιζόταν και αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ) με πολύ λιγότερα χρήματα τους δύο Αλγερινούς, πρώτα τον Τζαμέλ Αμπντούν (με 2 εκατ.) και στη συνέχεια τον Ράφικ Τζεμπούρ (1,5 εκατ.). Αμφότεροι αγωνίστηκαν ελάχιστα. Ο Τζεμπούρ έπαιξε 8 φορές με 1 γκολ, ενώ ο Αμπντούν είχε 22 συμμετοχές με 1 γκολ και 2 ασίστ.

Πέρα από τις πανάκριβες πωλήσεις στην Αγγλία, την εποχή Μαρινάκη ο Ολυμπιακός έχει κάνει και πέντε αγορές από το νησί με πολύ λιγότερα χρήματα, περίπου 20 εκατ. ευρώ. Αγόρασε τον Μπράουν Ιντέγε με 5 εκατ. ευρώ από τη Γουέστ Μπρομ και με 5,5 εκατ. τον Αλμπερτ Ριέρα από τη Λίβερπουλ. Μαζί με τον Ισπανό είχε έρθει ένας παίκτης της Λίβερπουλ, ο Ούγγρος Κρίστιαν Νέμεθ, ο οποίος αγωνίστηκε ελάχιστα στον Πειραιά. Μια ακόμη δαπανηρή αγορά ήταν εκείνη του Ελβετού μέσου Παϊτίμ Κασάμι αντί 4,5 εκατ. ευρώ. Από την Πρέμιερ Λιγκ ήρθε στο λιμάνι και ο Γερμανός μεσοεπιθετικός Μάρκο Μάριν, ο οποίος αποκτήθηκε από την Τσέλσι και έμεινε στην Ελλάδα δύο σεζόν με 59 συμμετοχές, 12 γκολ και 10 ασίστ.

Εσοδα-μαμούθ στα «ερυθρόλευκα» ταμεία

Ομως δεν είναι μόνο οι πωλήσεις στην Αγγλία. Συνολικά την εποχή του Μαρινάκη στον Πειραιά η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει εισπράξει από πωλήσεις παικτών σε δέκα χρόνια ποσό που ξεπερνάει τα 225 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ξοδέψει περίπου 152 εκατ. ευρώ για αγορές. Ποσά απίστευτα για τις άλλες ελληνικές ομάδες. Εν ολίγοις μιλάμε για έσοδα 73 εκατ. ευρώ μόνο από τις μεταγραφές. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι «ερυθρόλευκοι» σε αυτό το διάστημα έχουν καταφέρει να βάλουν σημαντικά ποσά στο ταμείο τους ακόμη και από παίκτες που πέρασαν αλλά… δεν ακούμπησαν ή δεν μπόρεσαν να δέσουν με την ομάδα. Παίκτες όπως οι Μπενίτες, Γιαταμπαρέ, Ντοσεβί, Κυρ. Παπαδόπουλος, Ενγκελς, Οφόε, Βιάνα κ.ά. έφεραν λεφτά στον σύλλογο. Ακόμη και ο νεαρός Γιάννης Νικολάου, προερχόμενος από τις ακαδημίες του συλλόγου, έφτασε να πωληθεί στην Εμπολι τον Ιανουάριο του 2019 αντί 3,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δέκα σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πουλήσει 34 ποδοσφαιριστές με ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι δώδεκα είναι άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι οκτώ ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Και από αυτές οι δύο είναι άνω των 20 εκατ. (Ρέτσος, Ποντένσε). Και όλα αυτά γιατί η διοίκηση των «ερυθρολεύκων» βρήκε σημείο επαφής με τους μεγαλύτερους ατζέντηδες στην Ευρώπη (Μέντες, Ραϊόλα κ.ά.) προκειμένου να πουλήσει ακριβά το… χρυσό εμπόρευμά του. Ατζέντηδες οι οποίοι με τις διασυνδέσεις τους σε κορυφαίο επίπεδο άνοιξαν τις πόρτες των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Ετικέτες

Documento Newsletter