Το γεγονός ότι οι αγαπημένοι τετράποδοι φίλοι μας έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν λέξεις και να τις μετατρέπουν σε πράξεις, όπως το «κάτσε», «έλα» κλπ, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι σκύλοι είναι γνωστό ότι έχουν ανεπτυγμένη νοημοσύνη και με μια καλή εκπαίδευση, μπορούν να αναπτύξουν άψογη επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες τους.
Τα σκυλιά έχουν ωστόσο και την ικανότητα να καταλαβαίνουν πως ορισμένες λέξεις αναφέρονται σε αντικείμενα με έναν τρόπο που είναι παρόμοιος με αυτόν των ανθρώπων, όπως ανακάλυψε μια μικρή μελέτη των εγκεφαλικών κυμάτων στα σκυλιά, δίνοντας μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό των καλύτερων φίλων του ανθρώπου.
Ωστόσο η μελέτη, που ανέλυσε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 18 σκυλιά, παρείχε αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν την ανάμνηση ενός αντικειμένου όταν ακούνε το όνομά του. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λόραντ Έτβες (Eötvös Lorand University) στη Βουδαπέστη και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.
«Υπάρχει μια μακρά διαμάχη σχετικά με την ικανότητα ζώων, πλην του ανθρώπου, να καταλαβαίνουν σε τι αναφέρονται διάφορες λέξεις, την αναφορική επικοινωνία», δήλωσε η Μαριάνα Μπόρος, από τους συντάκτες της έρευνας.
«Ενώ υπάρχουν συμπεριφορικές μελέτες, αυτές αφορούσαν πάντοτε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η μελέτη μας είναι η πρώτη όπου ισχυριζόμαστε πως αυτή είναι μια ικανότητα που ισχύει για όλο το είδος».
Στη διάρκεια της μελέτης, ιδιοκτήτες σκύλων πρόφεραν λέξεις για αντικείμενα που γνώριζαν τα κατοικίδιά τους. Στη συνέχεια, σε ορισμένες περιπτώσεις έδειχναν στο σκυλί ένα αντικείμενο που ταίριαζε με τη λέξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το αντικείμενο δεν ταίριαζε με τη λέξη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα μοντέλα στο μυαλό των σκύλων, όταν οι λέξεις ταιριάζουν με τα αντικείμενα, είναι διαφορετικά σε σχέση με την περίπτωση που δεν ταιριάζουν. Αυτό είναι παρόμοιο με εκείνο που παρατηρείται στους ανθρώπους.
«Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πως οι λέξεις σημαίνουν πράγματα… Άρα ενεργοποιούν νοητικές αναπαραστάσεις και συνδέουν το νόημα της λέξης με μια νοητική αναπαράσταση και όχι απλώς με το γενικό πλαίσιο», είπε η Μπόρος.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν αν αυτή η ικανότητα κατανόησης της αναφορικής επικοινωνίας ισχύει ειδικά για τα σκυλιά ή μπορεί να υπάρχει επίσης και σε άλλα θηλαστικά.