Τα σκοτεινά σημεία μιας απολογίας

Τα σκοτεινά σημεία μιας απολογίας

Τη βεβαιότητα ότι ο πελάτης του Δημήτρης Λιγνάδης δεν θα προφυλακιστεί είχε εκφράσει σε όλους τους τόνους ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, κάνοντας λόγο για έλλειψη στοιχείων. 

Στήριζε τη βεβαιότητά του αυτή στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που είχε καταθέσει και ξεκινούσε με την εικασία ότι η όλη υπόθεση είναι προϊόν «αντιπαλότητας και έχθρας» μεταξύ του Δ. Λιγνάδη και του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), ενώ στη συνέχεια παρέθετε σειρά «ελαφρυντικών». Πολλά από αυτά όμως είναι έωλα.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα»

Ο Δ. Λιγνάδης μέσω του επίμαχου απολογητικού υπομνήματος προσπαθεί αρχικά να αποδομήσει τη μήνυση –τη δημοσίευσε το Documento– του 25άχρονου άντρα ο οποίος κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον κατηγορούμενο όταν ήταν 14 χρόνων. Ο μηνυτής τοποθέτησε χρονικά τα περιστατικά –αρχικά σεξουαλικής παρενόχλησης και στη συνέχεια βιασμού– στις αρχές Αυγούστου του 2010. Προκειμένου να αντικρούσει αυτές τις κατηγορίες ο Δ. Λιγνάδης υποστήριξε ότι «κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 9 Αυγούστου 2010 βρισκόμουν μαζί με τον Ιωάννη Παναγόπουλο στην Αίγυπτο…», προσκομίζοντας και σχετικά έγγραφα από ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο φέρεται σύμφωνα με τον ίδιο να έκλεισε τα αεροπορικά εισιτήρια.

Ο μηνυτής όμως δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία τέλεσης των φερόμενων αδικημάτων, παρά κατήγγειλε ότι αυτά έλαβαν χώρα στις «αρχές Αυγούστου». Ακόμη σημαντικότερο, ο ηθοποιός Ιωάννης Παναγόπουλος είναι ένα από τα δύο πρόσωπα που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος ως μάρτυρες υπεράσπισης –ο δεύτερος είναι ο ηθοποιός Αγησίλαος Μικελάτος– τα οποία το βράδυ της περασμένης Πέμπτης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων δήλωσαν ότι «δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με την ουσία της υπόθεσης…».

Η απεργία

Ο μηνυτής κατήγγειλε επίσης ότι στις αρχές Αυγούστου του 2010, όταν επέστρεψε μόνος του από οικογενειακές διακοπές στην Αίγυπτο, τον πήρε με το αυτοκίνητό του ο κατηγορούμενος από το αεροδρόμιο, επειδή τότε είχαν απεργία οι οδηγοί ταξί. Ο Δ. Λιγνάδης στο απολογητικό του υπόμνημα στέκεται στο ότι απεργία οδηγών ταξί «ούτε είχε προκηρυχθεί, ούτε έλαβε χώρα, κατά τον Αύγουστο του 2010». Πράγματι, η επίμαχη απεργία έγινε στις αρχές Αύγουστου του 2011. Γεγονός που αν συνδυαστεί με το ότι η παράσταση «Amadeus» την οποία σκηνοθετούσε ο Λιγνάδης –ο μηνυτής είπε ότι είδε τον κατηγορούμενο στα καμαρίνια της συγκεκριμένης παράστασης το 2010– έκανε πρεμιέρα το 2011, καταδεικνύει ότι τα φερόμενα αδικήματα δεν έλαβαν χώρα το 2010, αλλά το 2011. Γεγονός όμως που δεν είναι αρκετό για να αποδομήσει τις βαρύτατες κατηγορίες, αφού έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα το οποίο να δικαιολογεί τέτοιο μνημονικό λάθος.

Επίδαυρος και Ιθάκη

Στη συνέχεια του απολογητικού του υπομνήματος ο κατηγορούμενος επικεντρώθηκε στη δεύτερη υπόθεση βιασμού, τον οποίο κατηγορείται από κατάθεση 24χρονου πλέον άντρα αιγυπτιακής καταγωγής ότι τέλεσε στην Επίδαυρο στις 8 Αυγούστου 2015, διορθώνοντας την αρχική του κατάθεση στην οποία είχε αναφέρει ότι ο φερόμενος βιασμός τελέστηκε στις 9 Αυγούστου 2015. Ο μηνυτής υποστήριξε ότι βρέθηκε μαζί με έναν φίλο του και τον Λιγνάδη στην Επίδαυρο προκειμένου να παρακολουθήσουν παράσταση που είχε σκηνοθετήσει ο κατηγορούμενος. Ο Δ. Λιγνάδης δεν είχε σκηνοθετήσει κάποια παράσταση για το φεστιβάλ Επιδαύρου το 2015, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αυτό να είχε πει τότε στον μηνυτή.

Ενα από τα κύρια επιχειρήματα αντίκρουσης της επίμαχης κατάθεσης από τον κατηγορούμενο μέσω του απολογητικού του υπομνήματος είναι ότι «από την 1η Αυγούστου 2015 μέχρι τέλη Αυγούστου 2015 βρισκόμουν συνεχώς στην Ιθάκη για διακοπές μαζί με τον αδελφό μου και την κόρη του, φιλοξενούμενοι από την προσωπική μου φίλη, συνάδελφο και πρώην υπουργό Πολιτισμού Ελένη Κούρκουλα και τον πρώην σύζυγό της Διονύσιο Παναγιωτάκη».

Προφανώς γι’ αυτό τον ισχυρισμό του Λιγνάδη κλήθηκαν από την ανακρίτρια το βράδυ της περασμένης Πέμπτης να καταθέσουν η Ελένη Κούρκουλα και ο Διονύσης Παναγιωτάκης. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνήγορος του Δ. Λιγνάδη Αλ. Κούγιας μετά την προφυλάκιση του πελάτη του υπήρξε μερική αλλαγή του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο ο κατηγορούμενους φέρεται να βρισκόταν στην Ιθάκη. Αναφέρει συγκεκριμένα ο Αλ. Κούγιας, επικαλούμενος σχετικές φωτογραφίες που προσκόμισε, ότι ο πελάτης του «από την 1η Αυγούστου ως και τις 22 Αυγούστου ήταν στην Ιθάκη και από τις 22 Αυγούστου έως το τέλος ήταν στην Ανδρο».

Αναπάντητα ερωτήματα

Παραμένει άγνωστο γιατί στο απολογητικό υπόμνημα αναφερόταν ότι ο Λιγνάδης παραθέριζε στην Ιθάκη όλο τον μήνα Αύγουστο του 2015. Αυτό που δεν είναι άγνωστο είναι ότι ο Αγ. Μικελάτος δεν παρείχε άλλοθι στον Δ. Λιγνάδη, αφού δήλωσε ότι όντως ήταν φιλοξενούμενος στο σπίτι της Ελ. Κούρκουλα τον Αύγουστο του 2015, «όχι όμως κατά την ημερομηνία 8 ή/και 9 Αυγούστου, αλλά από τις 10 Αυγούστου και μετά και παρέμεινε μόνο έως τις 13 ή/και 14 Αυγούστου».

Αξίζει να σημειωθεί πως άλλοθι σχετικά με το ότι βρισκόταν στην Ιθάκη από την 1η Αυγούστου του 2015 έως και περίπου τις 20 Αυγούστου έδωσαν στον κατηγορούμενο μέσω καταθέσεών του στην ανακρίτρια η Ελ. Κούρκουλα και ο Διον. Παναγιωτάκης. Η Ελ. Κούρκουλα, που στην κατάθεσή της χαρακτηρίζει τον Λιγνάδη «παρά πο-λύ γλυκό άνθρωπο», κατέθεσε ότι πήγαν με τον Λιγνάδη, τον αδελφό του και την κόρη του στην Ιθάκη την 1η Αυγούστου καθώς και ότι έχει φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη ημέρα που το αποδεικνύουν. Ο Διον. Παναγιωτάκης από την πλευρά του μπορεί να κατέθεσε ότι βρίσκονταν στην Ιθάκη «σίγουρα μέχρι τις 20 Αυγούστου, μπορεί και παραπάνω», δεν ανέφερε όμως από πότε βρίσκονταν στο νησί. Ο αδελφός του κατηγορούμενου Ιωάννης Λιγνάδης κατέθεσε ότι βρισκόταν με την κόρη του, τον αδελφό του, την Κούρκουλα και τον Παναγιωτάκη «από την 1η μέχρι περίπου τις 20 Αυγούστου».

Ακόμη ένα επιχείρημα του κατηγορούμενου είναι ότι ο ισχυρισμός του φερόμενου ως θύματος περί βιασμού «έρχεται σε σύγκρουση με τον άλλο ισχυρισμό του ότι προηγουμένως είχαμε σεξουαλικές σχέσεις». Αναφορά που φαίνεται να υποδηλώνει ότι ο Δ. Λιγνάδης δεν ενστερνίζεται ότι το «όχι» σε οποιαδήποτε περίπτωση σημαίνει «όχι».

Documento Newsletter