«Κι εσύ, τέκνον Βρούτε;», ήταν τα τελευταία λόγια του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα στον προστατευόµενό του Μάρκο Ιούνιο Βρούτο όταν τον είδε ανάµεσα στους φονιάδες του. Στη συνωµοσία εναντίον τού κατακτητή στρατηγού και εκσυγχρονιστή του ρωµαϊκού κράτους, που είχε αποκτήσει απόλυτη εξουσία, συµµετείχε ένα από τα πιο κοντινά του πρόσωπα. Λένε ότι κάποια σηµάδια είχαν προειδοποιήσει τον Καίσαρα για το κακό που ερχόταν. Ο κύβος ερρίφθη. Ο Μακρόν έριξε τη ζαριά του αµέσως µετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στα σχέδια επί χάρτου ήταν –άλλη µία φορά– να εγκλωβίσει τους δηµοκρατικούς πολίτες στο σαθρό ανάχωµα εναντίον της ακροδεξιάς, το οποίο πάντα έχτιζε για να εδραιώνει την αυταρχική και µισητή ηγεµονία του. ∆εν είχε δει τα σηµάδια. Υποταγµένη και ανυπότακτη Αριστερά διέβησαν τον Ρουβίκωνα και πήραν ρόλο πρωταγωνιστή: έφεραν κόσµο στην κάλπη, κυρίως νέους, ανέκτησαν εργατικές συνοικίες από τη Λεπέν, ενώ στο όνοµα του αντιφασισµού πρόσφεραν έδρες στη συντροφία των ακροκεντρώων υπηρετών των τραπεζών που εκτρέφει τον φασισµό. Από αυτούς παρέµεινε στο παιχνίδι ο Μακρόν, αλλά όχι σε θέση καίσαρα.
Μετά τις ευρωεκλογές εξαπλώθηκε η συνωµοσία εναντίον του καίσαρα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αναζητούνται Βρούτοι για το θανάσιµο πλήγµα. Στον ΣΥΡΙΖΑ ποιος µπορεί να αντιµετωπίσει τον Κασσελάκη; Στο ΠΑΣΟΚ η διασπορά των προτιµήσεων σε πολλούς υποψήφιους εδραιώνει όποιον ελέγχει τον κοµµατικό µηχανισµό. Στη Ν∆ η κίνηση Σαµαρά – Καραµανλή έχει δυναµική και πρόσωπα για να επανακτήσουν το (µεγάλο) κόµµα και να το στρέψουν δεξιότερα. Ως πτυχή εξελίξεων ας διατυπωθεί ότι διαθέτει και πολιτικό προσωπικό που µπορεί να αποτελέσει αυτόνοµο πόλο (ακρο)δεξιάς συσπείρωσης των µορφωµάτων εκτός Ν∆.
Τα σηµάδια πολλά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξει τη ζαριά των εκλογών (µε σηµείο καµπής την εκλογή προέδρου) για να αποκοµίσει πολιτικά οφέλη όσο δεν έχει διαµορφωθεί αντίπαλο δέος ή υπολογίζει το πώς απειλήθηκε η εξουσία του ακροκεντρώου καίσαρα Μακρόν;