Τα ψηφιακά «Εις εαυτόν»

«Τι είναι, λοιπόν, πολύτιμο; Να σε χειροκροτούν; Όχι ! » έγραφε τον δεύτερο μΧ αιώνα ο Μάρκος Αυρίλιος στο ημερολόγιο που κρατούσε για να αντέξει την παραζάλη του πολέμου, κείμενο που έγινε γνωστό υπό τον τίτλο «Τα εις εαυτόν».

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας δεν σκόπευε να δημοσιεύσει τον παρηγορητικό του μονόλογο. Αλλαι όμως αι βουλαί της ιστορίας. Κι έτσι σήμερα μιλάμε για ένα κλασικό ευπώλητο ανάγνωσμα πολιτικού στοχασμού και φιλοσοφίας.

Ένας υπό κλίμακα Μάρκος Αυρίλιος (με ασεβή διάθεση για αταίριαστη σύγκριση) είναι ο 34χρονος Αμερικανός Αντι Μπόουεν. Επί ένα χρόνο έγραφε κείμενα και ανέβαζε συστηματικά περιεχόμενο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit χωρίς να εισπράττει ούτε μία «υπερψήφιση» (upvoted, τα «like» του Reddit). Άνθρωπος δεν του έδινε ψηφιακή σημασία. Αλλά ο Άντι επέμενε να ρίχνει μποτίλιες με μηνύματα στη θάλασσα. Ώσπου κόντεψε να τρελαθεί. Προσέφυγε στους τεχνικούς της Reddit, οι οποίοι του είπαν ότι «αυτόματα» και «κατά λάθος» είχε μπει σε μαύρη λίστα ύποπτων προφίλ για ακραία, ρατσιστικά και σεξιστικά post. Ποινή; Ψηφιακή ανυπαρξία: ό,τι και να έγραφε δεν έφτανε στην οθόνη κανενός.

Δημοσιοποίησε την περιπέτειά του, είπε ότι «βγήκε από τη χρονιά της κατάθλιψης και του σκοταδιού» και ξαφνικά βρέθηκε στο άλλο άκρο. Μέσα σε λίγες μέρες πάνω από 120.000 χρήστες τον ακολούθησαν, τον χειροκρότησαν, τον στήριξαν εγκρίνοντας αναδρομικά τα απόβλητα posts. Προσοχή: το έκαναν παραβλέποντας το γεγονός ότι ο Άντι δεν έλεγε τίποτα εξαιρετικό. Διαχειριζόταν ένα απλό προφίλ. ‘Ήταν ένας ακόμη μικροΐδιοκτήτης δημόσιου λόγου όπως, λίγο πολύ, όλοι μας.

Πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη μαύρη σιωπή από την αποθέωση, εξαϋλώθηκε το περιεχόμενο. Το τι ακριβώς έλεγε ο Άντι της διπλανής πόρτας δεν έχει καμία σημασία. 

Ετικέτες