Τα «προαπαιτούμενα» των μνημονίων έγιναν «ορόσημα» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα «προαπαιτούμενα» των μνημονίων έγιναν «ορόσημα» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόκειται για στοίχημα με λίγες πιθανότητες επιτυχίας αν κρίνουμε από το παρελθόν συμπεριλαμβάνοντας  στο μίγμα την αργόσυρτη ελληνική μηχανή και βέβαια την πανθολογουμένη πλέον αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους με τον «ταξιδιώτη» πρωθυπουργό. Το νέο μνημόνιο είναι εδώ πλέον φέρει την έγκριση του Ecofin…

Τώρα η Ελλάδα τρέχει να εξασφαλίσει την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε μετά να αρχίσει να υλοποιεί τα «ορόσημα» (έτσι έχουν μετονομαστεί τα προαπαιτούμενα των μνημονιακών χρόνων, όπως οι δανειστές μετατράπηκαν κάποια στιγμή επί ΣΥΡΙΖΑ και ξεκάθαρα για λόγους επικοινωνίας, σε «θεσμούς»). Χωρίς την υλοποίηση των έργων και των μεταρρυθμίσεων δεν πρόκειται να εκταμιεύονται οι δόσεις από τον πακτωλό των χρημάτων που σαν ποτάμι δεν κρύβει τόσο πολύ «χρυσάφι»…

Ας μην ξεχνάμε ότι από τα 30,5 δις που είναι το τελικό πακέτο που αντιστοιχεί στην Ελλάδα τα  17,8 δισ. Ευρώ είναι  υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων (καθίσταται σαφές ότι πρέπει να επιστραφούν και τα οποία εγγράφονται στα κρατικό δανεισμό που ήδη είναι υπέρογκος). Όσο και να ψάξετε στα πετσοκίνητα ΜΜΕ ωστόσο δεν θα βρείτε ότι 11 δις ευρώ (10 δις ευρώ συνεισφορά και 1 περίπου δις ασφάλιστρα) είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάπτυξης.

Τα βήματα για την προκαταβολή

Ας μείνουμε όμως στα σημερινά… Για να λάβει την προκαταβολή των τεσσάρων δις ευρώ όσο πιο άμεσα γίνεται θα πρέπει αφενός να υπογραφούν οι διμερείς συμβάσεις και να περάσουν από την Κομισιόν και αφετέρου να εγκριθούν αυτές από την  ελληνική Βουλή… Υπάρχει όμως ένας τρίτος παράγοντας που μπαίνει σφήνα… Αφορά το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει ακόμη δανειοδοτηθεί από τις αγορές (πάνω από 700 δις ευρώ σε δάνεια που θα μοιραστούν στα κράτη-μέλη σύμφωνα με τα σχέδια ανάκαμψης που έχουν υποβληθεί). Όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους αν και οι δύο πλευρές (κοινοτική και ελληνική) εκφράζουν την ελπίδα ότι όλα θα τρέξουν ομαλά και η προκαταβολή θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου… Ωστόσο εξετάζεται και το ενδεχόμενο (αν δεν αντλήσει με τους όρους θα θέσει το Ταμείο Ανάκαμψης τα χρήματα από τις χρηματαγορές) να σπάσει η προκαταβολή σε (άγνωστο τη σήμερον αριθμό δόσεων).

Τα σπουδαία στις μεταρρυθμίσεις

Ωστόσο τα της προκαταβολής μάλλον θεωρούνται εύκολα καθότι αφορούν απλώς διαδικασίες… Τα δύσκολα έπονται και αφορούν στα «ορόσημα». Είναι ο τεχνοκρατικός όρο που τίθεται ώστε να καλυφθεί με ομίχλη η φάκα για την κοινωνία… Η έλευση των δόσεων  θα γίνεται πάντα ύστερα από αξιολόγηση (όπως στα μνημόνια) και θα συνδέεται με την επίτευξη 331 οροσήμων (σαν τα «προαπαιτούμενα» των μνημονίων). Σύμφωνα με το σχέδιο το ποσό των 30,5 δις θα διανεμηθεί σε 108 επενδύσεις και σε 67 μεταρρυθμίσεις.

Όλα αυτά, γίνεται εύκολα κατανοητό τούτο  προϋποθέτουν σκληρές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις για την ελληνική οικονομία… Ας μην ξεχνάμε ότι το «Ελλάδα 2.0» είναι ο βραχίονας μέσω του οποίου επιδιώκει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να μετασχηματίσει βίαια το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο αναδιαρθρώνοντας ριζοσπαστικά παραγωγικές διαδικασίες και οργάνωση της εργασίας, με στόχο η κατακερματισμένη ελληνική οικονομία των πολλών μικρών επιχειρήσεων να λειτουργεί στη βάση των ολιγοπωλίων… Σε απλά ελληνικά ο θάνατος των πολλών μικρών επιχειρήσεων κάτω των 20 εργαζόμενων που θα πρέπει να συγχωνευτούν αν θέλουν να επιβιώσουν.

Ηταν τόσο σκληρό και βάρβαρο το ελληνικό σχέδιο που μέχρι και τα νεοφιλελεύθερα γεράκια των Βρυξελλών σάστισαν και ζήτησαν αλλαγές ώστε να μην πάνε όλα τα χρήματα στους μεγάλους.

Όμως εδώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Όταν μιλούν για μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη μιλούν γι’ αυτές που έχουν από 50-250 εργαζόμενους… Στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για μεσαίες επιχειρήσεις αναφερόμεθα σ’ αυτές που είναι μεταξύ 20-50 απασχολούμενων… Οπότε αναγκαζόμαστε να κρατήσουμε μικρό σακούλι στο τι εννοούν οι Βρυξέλλες (και άρα οι Γερμανοί) όταν γίνεται αναφορά στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter