Η συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού συμβουλίιου του 2018 πραγματοποιείται ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου αποτελεί τον τελευταίο «σταθμό» για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης
Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 22α Ιανουαρίου, που συνεδριάζει το Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του πολυνομοσχεδίου, στην ατζέντα της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα, μετά την αξιολόγηση.
Στη συνεδρίαση η οποία θα διεξαχθεί στη Βουλή θα συμμετάσχουν όλοι οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης ενώ αμέσως μετά αρκετοί από τους εμπλεκόμενους με τα προαπαιτούμενα υπουργοί θα ενημερώσουν σχετικά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Ο σχεδιασμός προβλέπει το πολυνομοσχέδιο να εισαχθεί μεθαύριο Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή (θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Κ.Ο.) προκειμένου να ψηφιστεί από την ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.
Αν και δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις από τους βουλευτές της πλειοψηφίας ένα από τα πλέον κρίσιμα νομοθετήματα είναι αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη και προς το Δημόσιο αφού συν τοις άλλοις περί τα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια βάσει των οποίων θα διεκαχθούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών ενώ τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά στην ΕΡΤ διευκρίνισε ότι το Δημόσιο «δεν επισπεύδει πλειστηριασμούς. Κατά κύριο λόγο αναγγέλλεται σε πλειστηριασμούς οι οποίοι λαμβάνουν χώρα. Η λογική του δημοσίου δεν είναι μια επιθετική λογική είσπραξης. Αυτό το οποίο κάνει συνήθως είναι να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία, ώστε να εξασφαλίζει τις αξιώσεις του. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν είχε και δεν πρόκειται να έχει μια επιθετική λογική στην προσπάθεια για την είσπραξη των οφειλόμενων».
Επί τάπητος και η ονοματοδοσία της ΠΓΔΜ
Μεθαύριο Τρίτη, με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ Μπ. Οσμάνι στην Αθήνα και το τετ-α-τετ με τον Ν. Κοτζιά, αρχίζει και επίσημα ο κύκλος των διαπραγματεύσεων για τη λύση στο πρόβλημα της ονοματοδοσίας της γειτονικής χώρας.
Από εκεί και μετά στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η δεύτερη μετά εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών ενώ εάν καταγραφεί σαφής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, θα υπάρξει και συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στις 23 Ιανουαρίου στο Νταβός.
Η λογική που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο δρόμος προς την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα και συνεπώς και προς τις διεθνείς αγορές δεν είναι αποκλειστικά θέμα προαπαιτούμενων και αριθμών αλλά περνά μέσα και από την μετατροπή της Ελλάδος σε πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.