Η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη μετά την καταστροφική φωτιά στο Πανόραμα Βούλας, «αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής», θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη γελοία δήλωση της Αμερικανίδας Κάθριν Σέμπριαν (μέλος της «υψηλής κοινωνίας» του Σαν Φρανσίσκο): «Δεν αλείφω ούτε βούτυρο στο ψωμί μου. Το θεωρώ μαγείρεμα».
Η απογοήτευση (ανώτερο στάδιο της αποκαρδίωσης) είναι το συναίσθημα που σκορπούν απλόχερα οι πολλά υποσχόμενοι («η νέα αντιπυρική περίοδος θα βρει έτοιμο τον κρατικό μηχανισμό») και παντελώς ανίκανοι αλλά με… δικαιολογία («Ε, η ζέστη, τα λόγια του παπά», «Δεν είδα τι ακριβώς έγινε, γιατί εγώ εκείνη την ώρα πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου που πρόσεχε την Ξανθοπούλου, που μίλαγε με τη Γιαδικιάρογλου»).
Οι εύκολες δικαιολογίες που «ερμηνεύουν» κάποιο καταστροφικό γεγονός –το οποίο έχει επισυμβεί πολύ πρόσφατα– δεν στοχεύουν αποκλειστικά στην απενοχοποίησή του, αλλά κυρίως δημιουργούν τις συνθήκες έκδοσης αθωωτικής απόφασης των πολύ μεγαλύτερων καταστροφών στο άμεσο μέλλον που μετά βεβαιότητας θα επισυμβούν.
Οταν ο υπεύθυνος (;) υπουργός αναφέρεται σε «πολύ δύσκολη πυρκαγιά» που ξεκίνησε από ένα περιαστικό δάσος δίπλα σε μεγάλη συνοικία της πρωτεύουσας και έκαψε κατοικίες στον αστικό ιστό, όταν χαρακτηρίζει «δύσκολες καιρικές συνθήκες» τα 5-6 μποφόρ που έπνεαν την ημέρα εκείνη και όταν μιλάει για «δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής» αναφερόμενος στην Ανω Γλυφάδα και στον Υμηττό, που την επισκέπτονται από δημοτικά σχολεία μέχρι και ΚΑΠΗ, τότε δεν χρειάζεται κάποιος να έχει κληρονομικό χάρισμα για να προβλέψει το οργουελικό κολαστήριο του καλοκαιριού που μας περιμένει και το οποίο μόλις ξεκίνησε.
Οταν το υπεύθυνο (;) υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει προϊστορία στον εγκλωβισμό χιλιάδων Αθηναίων στην Αττική Οδό επειδή ο χιονιάς εκδηλώθηκε με το φως της ημέρας και όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας (όπως κατά τη φυσική εκδήλωση του φαινομένου συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις), τότε ακούγεται απολύτως «λογικό» η φωτιά στο Πανόραμα Βούλας το Σάββατο (παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος) να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη και να αποδίδεται στην κλιματική κρίση (και όχι αλλαγή).
Οπως ακούγεται απολύτως «λογική» η εξήγηση του προέδρου των εργαζομένων της ΔΕΔΔΗΕ Κώστα Μανιάτη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ για τα αίτια της πρώτης μεγάλης φωτιάς για φέτος –η οποία επανέφερε τις άσχημες μνήμες του περυσινού καλοκαιριού– και για το αν ευθύνεται ο υποσταθμός της ΔΕΗ είπε: «Η φωτιά που δημιουργήθηκε και αν δημιουργήθηκε στον υποσταθμό, που ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, είναι από εξωγενή παράγοντα. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχε ένα πουλί που αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς μετέφερε τη φωτιά έξω από τον υποσταθμό».
«Ξέρω κάτι πουλιά/ Μαύρα πουλιά, πουλιά πικρά/ πουλιά της δυστυχίας.
Ζουν σε χώρα συμφορά/ όπου αρρώστια κυβερνά/ Αρρώστια, τρόμος, στάχτη».
Καμένη γη. Στάχτη και αποκαΐδια. Παντού!