Τα πολλαπλά φάλτσα της δεξιάς πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις από τα δύο στελέχη που διαμορφώνουν προσωπική πορεία

Κάτι αλλάζει στο εσωκομματικό τοπίο της Χαριλάου Τρικούπη. Ξεπροβάλλουν αναφορές για την κομματική ενότητα, πέφτουν πυρά κατά της μιντιοκρατίας Μητσοτάκη, σηκώνεται ξανά πιο ψηλά η σημαία της θυματοποίησης απέναντι στον δικομματισμό (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος, κατά το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να το διαλύσει. Παράλληλα όμως, παρά τις αλλαγές στην επικοινωνιακή τακτική που θα επιχειρηθούν για τόνωση των εκλογικών ποσοστών, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται αμετακίνητη σε δύο σημεία: δεν θα κάνει πίσω στην υπόθεση των υποκλοπών –το δείχνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και με την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής– και θα ενισχύσει την επαφή με τον κόσμο ώστε οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να φτάσουν παντού. Το επιτελείο Ανδρουλάκη αναπροσαρμόζεται.

Η ανασύνταξη δυνάμεων δεν είναι απότοκο ούτε της παραίτησης του συμβούλου του για θέματα εξωτερικής πολιτικής καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Σωτήρη Σέρμπου, ο οποίος εξέπεμπε φιλοΝΔ θέσεις, ούτε σχηματικά της σκηνοθετικής αποτροπής ενός επικοινωνιακού «πολιτικού ατυχήματος» μιας τετ α τετ συνάντησης του Ν. Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την εκδήλωση τιμής στον Μανώλη Γλέζο. Είναι η προσπάθεια μιας αναδυόμενης τάσης στο ηγετικό επιτελείο να ανασύρει με ένταση το μήνυμα ότι υπάρχει… τρίτος δρόμος.

Όσον αφορά το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, ήδη εδώ και μέρες από το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν ότι δεν θα υποχωρήσει σε ζητήματα κομματικής τάξης, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει κόψιμο του γόρδιου δεσμού – όμως στη βάση των πραγματικών γεγονότων, των συλλογικών αποφάσεων και σίγουρα όχι υπό το πρίσμα όσων επενδύουν σε μεταγραφικά παιχνίδια.

Πάντως, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το κυνήγι της γάτας με το ποντίκι στο εσωτερικό μπορεί να έχει, όταν γίνεται εντός ορίων εσωκομματικής αντιπολίτευσης, και χαρακτήρα συγκράτησης δυνάμεων. Όμως όλα έχουν ένα σημείο καμπής. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με τις απανωτές διαφοροποιήσεις της ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρου του ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή και με τις συνεχείς αιχμές του πρώην υπουργού και βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου περί λανθασμένης στρατηγικής του επιτελείου Ανδρουλάκη.

Εναλλάξ, σαν να κρατάνε ρακέτες τένις σε διπλό, Λοβέρδος και Καϊλή φαλτσάρουν συνεχώς με πολιτικά χτυπήματα προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Ομως οι δυο τους κινούνται με τεχνική που έχει την προσωπική τους υπογραφή απευθυνόμενοι προς το εκλογικό κοινό και την πολιτική που θέλουν να υπηρετήσουν.

Οπαδός των συντηρητικών

Η Εύα Καϊλή κάνει τα πάντα για να τη θεωρούν σύμμαχό τους οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα σαν να προσπαθεί να τη διώξουν από το κόμμα της ή από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών… Στο μικροσκόπιο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται τόσο η ψήφος της υπέρ αξιωματούχου που στήριζε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και, νωρίτερα, ο τρόπος με τον οποίο υποβάθμισε το ζήτημα της παρακολούθησης και της απόπειρας παγίδευσης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη. Οπως είπε στο Documento κορυφαίο στέλεχος από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη: «Παρακολουθούμε προσεκτικά επιλογές που έρχονται σε αντίθεση με αποφάσεις ή κινούνται σε κατεύθυνση ενάντια σε καταστατικές αρχές της παράταξης. Δεν περνούν απαρατήρητα, δεν είναι business as usual».

Ο γκουρού… του κόμματος

Ο Ανδρ. Λοβέρδος διαμορφώνει φιλονεοδημοκρατική τακτική προβάλλοντας ενωτικό προφίλ και σκιαγραφώντας τον ίδιο σαν τον έμπειρο πολιτικό που καταλαβαίνει πώς θα αυξηθούν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Επιμένει ότι η ασάφεια οδηγεί σε συρρίκνωση και ότι μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τα των συνεργασιών.

Εχει ενδιαφέρον ότι ο πρώην υπουργός πολλάκις έχει αναφέρει ότι «δεν ανήκω στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Εγώ είμαι ο Ανδρέας Λοβέρδος». Παράλληλα, έχει σημασία ότι αποφεύγει να πάρει θέση αν θα αποδεχτεί συνεργασία με την Κουμουνδούρου για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως επιμένει να θέτει ως κρίσιμο ζήτημα την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, καλώντας τον Ν. Ανδρουλάκη εκείνη την ημέρα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των συμμαχιών.

Τόσο η Εύα Καϊλή όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν κόκκινες γραμμές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και θα τις θέσουν εν ευθέτω. Προσώρας, λειτουργούν κάνοντας πρώτα θόρυβο και μετά εμφανιζόμενοι με δημόσιες παρεμβάσεις τους σαν… νομοταγή κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επίδοξοι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια.

Υποκλοπές και πρόταση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεγλιστρήσει και να αλλάξει ατζέντα μακριά από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Δεν της λείπουν οι «πρόθυμοι».

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σταματήσει να φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των υποκλοπών μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ομως παράλληλα τίθεται ως στοίχημα να ενισχυθεί η πολιτική πρόταση της παράταξης «ως εναλλακτική απέναντι στον καθεστωτισμό, στη συντήρηση, στα παιχνίδια με τους θεσμούς», όπως χαρακτηριστικά αναδεικνύει σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.

Οσο αφορά στις υποκλοπές είναι αξιοσημείωτο ότι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης έχει σημειώσει ότι πέρα από τις πολιτικές ευθύνες «είναι σαφές ότι θα αναζητηθούν και πιθανές ποινικές ευθύνες».

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Λοβέρδος σε ρόλο… Πυθίας «προβλέπει» εκλογές στις 2 Οκτωβρίου – Μετά τον Γιόγιακα (Video)

Καυστικός Μιχαηλίδης: Το όνομα Λοβέρδος αν «μεταφραστεί» εξαφανίζεται (Video)

Η… δεξιά ψήφος της Καϊλή εξόργισε τους Ευρωσοσιαλιστές