Τα ποδοσφαιρικά πάθη του πάπα Φραγκίσκου: Η αγάπη του για την μπάλα, ο όρκος του και ο ποιητής Μαραντόνα

Τα ποδοσφαιρικά πάθη του πάπα Φραγκίσκου: Η αγάπη του για την μπάλα, ο όρκος του και ο ποιητής Μαραντόνα

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποχαιρέτησε τον πάπα Φραγκίσκο, τον θρησκευτικό ηγέτη που εκτός όλων των άλλων αγαπούσε παθιασμένα το ποδόσφαιρο. Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Αϊρες και από πολύ μικρός –όπως και κάθε Νοτιοαμερικανός– έπαιζε μπάλα στους δρόμους της γειτονιάς του (τι Νοτιοαμερικανός θα ήταν άλλωστε…) στην πρωτεύουσα της Αργεντινής με πολλά άλλα παιδιά. «Οπως μπορείτε να φανταστείτε, η εκλογή του με γέμισε τεράστια χαρά. Ο πάπας Φραγκίσκος πιθανόν να είναι από εκείνα τα παιδιά με τα οποία παίζαμε μαζί ποδόσφαιρο στον δρόμο της γειτονιάς μας» είχε δηλώσει ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Αργεντινός και Ισπανός ποδοσφαιριστής και προπονητής.

Πέρα από το ότι ο πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε γενικά το ποδόσφαιρο, ήταν και… οπαδός. Είχε μιλήσει ανοιχτά για τα τρία πάθη στη ζωή του: τον Θεό, την κλασική μουσική και τη… Σαν Λορέντζο. Μετά την εκλογή του (στις 13 Μαρτίου 2013) ένας από τους πιστούς τού χάρισε μια φανέλα της αργεντίνικης ομάδας, ενώ τη μέρα της πρώτης του ομιλίας στο Βατικανό οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου φωτογραφήθηκαν με ένα πανό στο οποίο απεικονιζόταν ο ίδιος μαζί με το σήμα του συλλόγου. Το 2023 η Σαν Λορέντζο κατέκτησε το Copa Libertadores και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Βατικανό με το τρόπαιο, το οποίο ευλόγησε και κράτησε στα χέρια του ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ευχήθηκε κι άλλες επιτυχίες στην ομάδα. «Eνας από τους φύλακές του μας είπε ότι ο πάπας σηκώθηκε στις 4 τα ξημερώματα για να μάθει ποιο ήταν το αποτέλεσμα του τελικού» δήλωσαν οι εκπρόσωποι του κλαμπ.

Ομως, ως φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, ο πάπας Φραγκίσκος δεν είχε σχέση μόνο με τη Σαν Λορέντζο. Κατά καιρούς είχε συναντηθεί με πολλές ομάδες αλλά και αστέρες του ποδοσφαίρου, όπως με τον Πελέ και την Μπαρτσελόνα των Μέσι, Ροναλντίνιο, Ινιέστα, Τσάβι μετά την κατάκτηση του Champions League το 2015. Ο κορυφαίος πάντως με τον οποίο συναντήθηκε κι έσταζε πάντα μέλι γι’ αυτόν ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα, τον οποίο αποκαλούσε πάντα… ποιητή! «Στο γήπεδο ήταν ένας ποιητής, ένας μεγάλος πρωταθλητής που έφερε χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους, στην Αργεντινή όπως και στη Νάπολι» δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος σε μια από τις συναντήσεις του με τον μεγάλο άσο, τον οποίο μάλιστα είχε προσκαλέσει ο ίδιος στο Βατικανό. Το 2019 σε άλλη συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε για Μέσι και Μαραντόνα, είχε πει: «Δεν τους συγκρίνω ποτέ. Ο Ντιέγκο ήταν αληθινός ποιητής και ταυτόχρονα ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Ο Μέσι είναι θρύλος και όταν παίζει ποδόσφαιρο κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν είναι Θεός»…

Το μυστικό του

Σε συνέντευξή του πάντως στη Rai 1 το 2023 εξέπληξε πολλούς με την απάντησή του στο ερώτημα «Μαραντόνα ή Μέσι, ποιος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών;»: «Θα πρόσθετα κι έναν τρίτο, τον Πελέ. Παρακολούθησα την καριέρα και των τριών. Και οι τρεις είναι σπουδαίοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ο

Μέσι είναι πραγματικά εξαιρετικός. Μεταξύ αυτών των τριών ο Πελέ ήταν ο πιο κύριος. Ηταν άνθρωπος με μεγάλη καρδιά. Μίλησα μαζί του μια φορά καθ’ οδόν προς το Μπουένος Αϊρες, πραγματικά σπουδαίος άνθρωπος. Ο Μαραντόνα ως άνθρωπος κατέρρευσε ο καημένος, έπεσε πολύ χαμηλά, και οι γύρω του δεν τον βοήθησαν. Είχε ένα τραγικό τέλος. Είναι περίεργο, πολλοί αθλητές καταλήγουν άδοξα…». Ο χαρακτηρισμός «καημένος» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις κυρίως από φίλους της Νάπολι που «απάντησαν» ότι δεν μπορεί να μιλάει έτσι λόγω της θέσης του…

Ο αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ως Αργεντινός, ήταν και φανατικός φίλος της εθνικής ομάδας της πατρίδας του. Οπως απο

κάλυψε, πανηγύρισε με την ψυχή του την κατάκτηση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, αλλά δεν είδε τον τελικό με τη Γαλλία και κανένα άλλο ματς της Αργεντινής στη διοργάνωση, γιατί το 1990, όταν ακόμη ήταν καρδινάλιος, είχε δώσει όρκο στην Παναγία του Καρμήλου ότι δεν θα ξαναδεί στη ζωή του τηλεόραση. Κι εδώ κρύβεται ένα μικρό… κινηματογραφικό λάθος της ταινίας «Οι δύο πάπες» του Φερνάντο Μεϊρέγες το 2019 με τους Αντονι Χόπκινς και Τζόναθαν Πράις. Η ταινία στο φινάλε της δείχνει τον πάπα Βενέδικτο παρέα με τον διάδοχό του, τον καρδινάλιο Φραγκίσκο, να βλέπουν μαζί από την τηλεόραση τον τελικό του Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία ανάμεσα σε Γερμανία και Αργεντινή…

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ήταν ένα από τα πέντε παιδιά ενός εργάτη των σιδηροδρόμων, ο οποίος έπαιζε παράλληλα μπάσκετ στην ομάδα της Σαν Λορέντζο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο μικρός Χόρχε συνδέθηκε από τα παιδικά του χρόνια με τον σύλλογο, αφού δεν έχανε αγώνα του πατέρα του. Κι επειδή στον ίδιο άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο, ξεκίνησε να βλέπει τους αγώνες της ποδοσφαιρικής ομάδας. Οπως μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος, σε ηλικία 10 ετών το 1946, χρονιά που η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα, ο ίδιος δεν είχε χάσει ματς, κάτι που έκανε πολλές φορές και τα επόμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό το 2008 η Σαν Λορέντζο τον τίμησε με μια κάρτα μέλους (αριθμός 8235) και μια φανέλα της ομάδας. Λίγα χρόνια μετά ο σύλλογος αποφάσισε να δώσει το όνομά του στο νέο γήπεδο της ομάδας. «Το όνομα του μελλοντικού γηπέδου στη La Plata Avenue εγκρίθηκε. Θα ονομάζεται… Πάπας Φραγκίσκος» ανέφερε μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωσή του συλλόγου.

Ομάδα και θρησκεία

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο ιερέας μιας μικρής εκκλησίας του Μπουένος Αϊρες, ο Λορέντζο Μάσα, ανησυχούσε για τα νέα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο στους πολυσύχναστους δρόμους. Προκειμένου λοιπόν να αποτρέψει πιθανά ατυχήματα, πρότεινε στα παιδιά να παίζουν στην πίσω αυλή της εκκλησίας υπό τον όρο ότι έπρεπε να πηγαίνουν στη λειτουργία κάθε Κυριακή. Ετσι από εβδομάδα σε εβδομάδα ο αριθμός των παιδιών αυξανόταν και κάποια στιγμή ξεκίνησαν συζητήσεις για τη δημιουργία μιας κανονικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Ετσι, αποφασίστηκε το όνομα «Σαν Λορέντζο» για να τιμήσουν τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για την ίδρυση του συλλόγου. Ο Μάσα αρχικά αρνήθηκε την τιμή, αλλά τελικά συμφώνησε εξηγώντας ότι «το όνομα δεν θα τιμούσε τον εαυτό του αλλά τον Σαν Λορέντζο της Ρώμης καθώς επίσης και τη Μάχη του Σαν Λορέντζο, μία από τις πιο σημαντικές μάχες για την ανεξαρτησία της Αργεντινής».

Να σημειωθεί πως ένα από τα προσωνύμια της Σαν Λορέντζο ακόμη και σήμερα είναι το «los cuervos» (τα κοράκια), που προέρχεται από τα μαύρα ράσα του πατέρα Μάσα. Και όπως λένε στον σύλλογο, ήταν γραφτό από τότε να «δέσουν» ποδόσφαιρο και θρησκεία, με φυσικό επακόλουθο να γίνει ο πάπας Φραγκίσκος φανατικός υποστηρικτής της ομάδας…

Μουσείο στο Βατικανό

Αυτό πάντως που είναι λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό είναι ότι ο πάπας Φραγκίσκος, λίγο μετά την εκλογή του, πρότεινε και τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού μουσείου στο Βατικανό! Πρώτος ο ίδιος χάρισε όλα τα ποδοσφαιρικά ενθύμια που κατά καιρούς τού είχαν δωρίσει, όπως φανέλες με τις υπογραφές κορυφαίων ποδοσφαιριστών, ποδοσφαιρικά παπούτσια, μπάλες κι άλλα αναμνηστικά, καθώς και δεκάδες φωτογραφίες. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου βρίσκονται μια φανέλα του Πελέ και μία μπάλα με ιδιόχειρη αφιέρωση από τον Βραζιλιάνο θρύλο, μια φανέλα του Ντιέγκο Μαραντόνα με το όνομα Francisco και η φανέλα της εθνικής Αργεντινής με τις υπογραφές όλων των παικτών μετά τη κατάκτηση του Μουντιάλ 2022. Υπάρχει επίσης η φανέλα της Εθνικής Ιταλίας με τις υπογραφές όλων των παικτών και μελών της ομάδας που κατάκτησε το Euro 2020 στο Λονδίνο. Η φανέλα του Μέσι και πολλά ακόμη. Ο οποίος Μέσι μοιράστηκε μια φωτογραφία τους στο Instagram μόλις έμαθε για τον θάνατό του, συνοδεύοντάς τη με ένα συγκινητικό κείμενο: «Ενας ξεχωριστός πάπας, από την Αργεντινή. Ευχαριστούμε που έκανες τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Θα μας λείψεις».

Φελίπε Μπεργκόλιο, ο «εγγονός» του πάπα

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί για το ιταλικό ποδόσφαιρο η ιστορία ενός 21χρονου Αργεντινού ποδοσφαιριστή, του Φελίπε Μπεργκόλιο, όχι τόσο για την ποδοσφαιρική του αξία όσο για τη συγγενική του σχέση με τον πάπα Φραγκίσκο. Ο νεαρός Μπεργκόλιο γεννήθηκε στην Κόρδοβα της Αργεντινής και από μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο. Τον Αύγουστο του 2023 η οικογένειά του μετακόμισε στην Ιταλία, καθώς ο πατέρας του, Ματίας, ταξίδευε στη χώρα για δουλειές. Χάρη σε μια γνωριμία με έναν προπονητή στην επαρχιακή πόλη του Μιζάνο Αντριάτικο (μια κωμόπολη στην Εμίλια Ρομάνα, 150 χλμ. από την Μπολόνια), ο 20άχρονος τότε Φελίπε γράφτηκε στον τοπικό ερασιτεχνικό σύλλογο κι έπαιξε σε 22 αγώνες στο πρωτάθλημα της Ρομάνια. Πέρυσι τον απέκτησε η Καστιλιoνέζε 1919, ομάδα της Τοσκάνης, και πλέον το όνομά του συζητιέται από ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών. Ο Μπεργκόλιο έγινε θέμα στα ιταλικά ΜΜΕ κυρίως για το επώνυμό του. Βλέπετε, ο παππούς του, ο Χόρχε Μπεργκόλιο, είναι πρώτος ξάδελφος του πάπα Φραγκίσκου. Όπως μάλιστα δηλώνουν οι συμπαίκτες του, συχνά του ζητούν να προσευχηθεί για την ομάδα στα αποδυτήρια πριν από τους αγώνες ή ακόμη κι όταν υποφέρουν από τραυματισμούς…

Διαβάστε επίσης

Σκάνδαλα και αμαρτίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Σκάνδαλα και αμαρτίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Κηδεία Πάπα: Τι περιλαμβάνει η τελετή στο Βατικανό – Όλες οι λεπτομέρειες

Μηχανοδηγοί προς Κυρανάκη: Τηλεδιοίκηση χρειάζεται ο σιδηρόδρομος – Όχι… GPS

Documento Newsletter