Τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η παρουσία πλαστικών σκουπιδιών στα θαλάσσια θηλαστικά επισημαίνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και με την βοήθεια φωτογραφιών – ντοκουμέντων επιχειρούν την ευαισθητοποίηση εκείνων που χρησιμοποιούν πλαστικά και ρυπαίνουν την θάλασσα προκειμένου να αντιληφθούν την πραγματική, ολέθρια διάσταση και τις σοβαρές συνέπειες της χρήσης του πλαστικού στην καθημερινότητά μας.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε μετά από πολλά χρόνια δουλειάς (και συμμετοχή όλων των μελών του Πελάγους και πολλών γενναίων εθελοντών που είχαν συμμετάσχει κατά καιρούς και κατά τόπους σε νεκροψίες) και εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες.
Οπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος , τα πλαστικά προϊόντα είναι βολικά και όλοι μας τα χρησιμοποιούμε ευρέως, αλλά η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απειλεί όλο και περισσότερο τους θαλάσσιους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κητωδών και των δελφινιών. Για να αναδείξουν αυτό το πρόβλημα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος ανέλυσαν το στομαχικό περιεχόμενο από 34 άτομα εφτά ειδών κητωδών που εκβράστηκαν στην Ελλάδα. Μεγάλα κομμάτια πλαστικών βρέθηκαν στο στομάχι εννιά ατόμων από τέσσερα διαφορετικά είδη κητωδών: τη φώκαινα, το σταχτοδέλφινο, το ζιφιό και το φυσητήρα.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν την προέλευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων όπως πλαστικές σακούλες και περιτυλίγματα. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να τα είχε χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε από εμάς και να έφθασαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο (π.χ. παρασυρόμενα από τις ανοιχτές χωματερές μέσω του ανέμου και της βροχής) στη Μεσόγειο, για να καταλήξουν εν τέλει στο στομάχι αυτών των ζώων. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, το πιο επιβαρυμένο είδος ήταν ο απειλούμενος φυσητήρας (ο γνωστός σε όλους μας Μόμπι Ντικ) καθώς το 60% των ατόμων που βρέθηκαν (δέκα συνολικά) είχαν καταναλώσει πλαστικά.
Μεταξύ των διαφόρων πλαστικών αντικειμένων (π.χ. περιτύλιγμα από αναψυκτικά, σακούλες από σούπερ μάρκετ, δίχτυα, σχοινιά κ.λπ.), οι πλαστικές σακούλες ήταν το πιο συχνό εύρημα στα στομάχια των ζώων. Δυστυχώς, τα πλαστικά ήταν η αιτία θανάτου για τρία από τα εννιά ζώα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πλαστικά έφραξαν το στομάχι των ζώων προκαλώντας αρχικά αίσθημα κορεσμού και στη συνέχεια βαθμιαία ασιτία η οποία εν τέλει οδήγησε στον αργό και βασανιστικό θάνατο τους. Επομένως, είναι φανερό ότι τα πλαστικά προϊόντα, που καθημερινά χρησιμοποιούμε μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά βλαβερά για την θαλάσσια πανίδα μας. Καθώς κανένας μας δεν είναι αθώος μπροστά σε αυτό το παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, είναι πια καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να απαγορεύσουμε την υπέρμετρη παραγωγή πλαστικών προϊόντων!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΗΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΕΛΑΓΟΣ : Alexiadou et al. 2019 (1)
Πηγή: Apokalypseis