Τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς για την πΓΔΜ

Τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς για την πΓΔΜ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ονοματολογία σε ό,τι αφορά στο θέμα της ονομοματοδοσίας της πΓΔΜ λίγες ώρες μετά τη συνάντηση στη Ν.Υ στην έδρα του ΟΗΕ των διαπραγματευτών της Ελλάδος και της γειτονικής χώρας υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό δημοσίευμα επιμένουν ότι στην πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ υπάρχουν οι γνωστές εδώ και καιρό τρεις προτάσεις: Νόβα, Βόρεια και Άνω Μακεδονία αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα αν και πόσες από αυτές είναι στα Αγγλικά, αν είναι στα σλάβικα και θα είναι αμετάφραστες κ.α.

Την ίδια ώρα στην ιστοσελίδα της πΓΔΜ www.MKD.mk «ανέβηκε» πριν από λίγο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η δέσμη προτάσεων Νίμιτς περιλαμβάνει πέντε ονόματα στα αγγλικά και στα σλαβικά, όλες με τον όρο Μακεδονία.

Είναι το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), το Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, το Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και το Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Ανεξαρτήτως της ορθότητας του δημοσιεύματος είναι προφανές πως η τέταρτη ονομοπασία είναι πιο κοντά στις Ελληνικής θέσεις, η πέμπτη σε αυτές της πΓΔΜ και οι πρώτες τρεις θα μπορούσαν να είναι προτάσεις του κ. Νίμιτς.

Σε κάθε περίπτωση ανώτερες πηγές του ΥΠΕΞ μιλώντας στο Documentonews.gr δεν διαψεύδουν ούτε φυσικά επιβεβαιώνουν τα όποια δημοσιεύματα και σημειώνουν ότι «η όλη διαδικασία είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Μ. Νίμτις ο οποίος έχει δώσει διορία δύο εβδομάδων και στις δύο πλευρές ώστε να απαντήσουν».

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση σε ερώτηση του Documentonews.gr απαντά ότι το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο νωρίτερα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24.7 είπε ότι «Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να το επιτύχει να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για πάνω από μια 25ετία, δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές στερέωμα».

Documento Newsletter