Τα παρελκόμενα του αγιασμού στη Βουλή – «Τι κάνετε παπαράτσηδες;»

Τα παρελκόμενα του αγιασμού στη Βουλή – «Τι κάνετε παπαράτσηδες;»

Συμβουλές και συστάσεις, χαμηλόφωνα τετ α τετ, χιουμοριστικές ατάκες, απουσίες και καθυστερημένες αφίξεις αλλά και… μπόλικο ονοματολογικό είχε ο αγιασμός στη Βουλή για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου.

Την παράσταση έκλεψε μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το οποίο εξερχόμενο από το κτίριο της Βουλής είπε χαμογελώντας στους δημοσιογράφους: «Τι κάνετε παπαράτσηδες;».

Ακολούθησε το καθιερωμένο μεν, μετρημένο δε πολιτικό σχόλιο του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γείτονα «αναμενόμενο» και συνέστησε «σοφία και σύνεση γιατί περιμένουμε πολλά, γιατί έχουμε υποφέρει και πολλά».

Τετ α τετ Σπυράκη – Σαμαρά

Ολιγόλεπτο διάλογο είχαν στο περιστύλιο της Βουλής η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, με την ευρωβουλευτή να είναι ιδιαίτερα εκφραστική κατά το χαμηλόφωνο τετ α τετ.

Ρωτήσαμε την κ. Σπυράκη αν η συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργού αφορούσε τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, με την ίδια να παραδέχεται πως ο διάλογος είχε και πολιτικό περιεχόμενο, τονίζοντας όμως ότι «ο Σαμαράς με έβαλε στην πολιτική» και γι’ αυτό όποτε συναντιούνται δεν συζητούν μόνο για την πολιτική επικαιρότητα.

Το δημοψήφισμα στο επίκεντρο

Σειρά στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη ΠΓΔΜ είτε με επικλήσεις στα θεία, είτε εντοπίζοντας τα… πρώτα πολιτικά θύματα του ονοματολογικού .

Ο κ. Γιακουμάτος έκανε λόγο για τον «Θεό της Ελλάδος» που« την προστατεύει». «Προστατεύει τα εθνικά δίκαια. Και ευτυχώς που υπάρχει και αυτός γιατί η πολιτική δυστυχώς είναι ανύπαρκτη. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει. Είτε έτσι είτε αλλιώς» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Μ. Βορίδης σημείωσε πως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπάρχουν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί στη γείτονα και «από εκεί που η αντιπολίτευση δεσμευόταν ότι πρόκειται να ψηφίσει για να γίνουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τώρα ουσιαστικά βάζει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης». «Πρώτο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο Ζάεφ» παρατήρησε.

«Δυστυχώς βλέπω να συνεχίζεται ένα ακατανόητο θέατρο παραλόγου με μια κυβέρνηση η οποία υιοθετεί σε μείζον εθνικό θέμα, διαφορετικές σχολές ανάλυσης, σκέψης και πολιτικής. Άλλα λέει ο κ. Καμμένος άλλα λέει ο κ. Κοτζιάς» σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ η κ. Σπυράκη υποστήριξε ότι η συμφωνία «είναι στον αέρα».

Οι απουσίες και οι καθυστερημένες αφίξεις

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, από την τελετή έλλειπαν οι Δ. Κουτσούμπας, Β. Λεβέντης και Π. Καμμένος, με τη Θ. Τζάκρη και τον Γ. Αμανατίδη να εισέρχονται καθυστερημένα στην αίθουσα ενόσω είχε ξεκινήσει ο αγιασμός.

Documento Newsletter