Τα παρασκήνιο πίσω από το «όχι» των Καραμανλή – Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γαλάζιο «street party»

Τα παρασκήνιο πίσω από το «όχι» των Καραμανλή – Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γαλάζιο «street party»

Το ηχηρό «όχι» των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην πέρα από πολιτική και «προσωπική» πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να παραβρεθούν στο «street party» που θα γίνει σήμερα στη Ρηγίλλης, για την συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένο ότι θα επισκιάσει την σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού.

Δείτε επίσης: ΝΔ: Δεν πάνε στη Ρηγίλλης Σαμαράς και Καραμανλής – «Χαλάει» το πάρτι Μητσοτάκη

Μετά την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρει την προηγούμενη Δευτέρα (30/9) τηλέφωνο τους πρώην πρωθυπουργούς για να τους προσκαλέσει στο σημερινό γαλάζιο πάρτι, κύκλοι των Καραμανλή και Σαμαρά έλεγαν όλες τις προηγούμενες μέρες ότι είναι «ασαφές» για το τι θα πράξουν τελικά οι δύο πρώην πρόεδροι της γαλάζιας παράταξης. Είναι δεδομένο ότι η κίνηση του πρωθυπουργού είχε σαν σκοπό να φέρει σε δύσκολη θέση τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ακόμη και να σπάσει τη συμμαχία των δύο πρώην πρωθυπουργών, οι οποίοι από κοινού στο Πολεμικό Μουσείο (1/7) είχαν αποδομήσει όλες τις στρατηγικές επιλογές του Μαξίμου.

Όμως παρά τις πιέσεις και την στρατηγική εγκλωβισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη οι Καραμανλής και Σαμαράς αποφάσισαν να μη πάνε στη Ρηγίλλης δίνοντας ένα ακόμη ηχηρό χαστούκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πλέον, είναι σαφές ότι η ρήξη του Μητσοτάκη με τους δύο πρώην προέδρους της ΝΔ είναι βαθιά και στρατηγική.

Πιο αδύναμος από ποτέ

Μπορεί από το Μαξίμου να λένε «ουδέν σχόλιο» όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, καθώς ο πρωθυπουργός είναι πιο αδύναμος από ποτέ. Πέρα από τη μη στήριξη των δύο πρωθυπουργών περίπου 30 γαλάζιοι βουλευτές είναι στα «κάγκελα» με τις επιλογές του Μαξίμου και τις πολιτικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού. Η ακρίβεια και η διευρυμένη ανασφάλεια προκαλούν μεγάλη πολιτική φθορά στην κυβέρνηση και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος φοβούνται ότι απομακρύνεται το σενάριο της επανεκλογής τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι μετά την ερώτηση των 11 γαλάζιων βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια, τις προηγούμενες μέρες ήρθε και η «ερώτηση των 8» για την επέκταση της απαλλαγής συνταξιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Είναι δεδομένο ότι η σύγκρουση θα κορυφωθεί στις αρχές του 2025, όπου θα ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter