Τα πάνω-κάτω στην Παιδεία από την Κεραμέως – «Πόρτα» στα Πανεπιστήμια κατάργηση ασύλου και «αριστεία» (Video)

Τα πάνω-κάτω στην Παιδεία από την Κεραμέως – «Πόρτα» στα Πανεπιστήμια κατάργηση ασύλου και «αριστεία» (Video)

Μια πρόγευση του πως εννοεί την Παιδεία η ΝΔ έδωσε σήμερα η αρμόδια υπουργός της μιλώντας στη Βουλή. 

Η Νίκη Κεραμέως -όπως ήταν αναμενόμενο- μίλησε για κατάργηση του «κακώς εννοούμενου» ασύλου, ενώ όπως όλα δείχνουν τα δημόσια Πανεπιστήμια θα δέχονται μικρότερο αριθμό φοιτητών: 

Όπως είπε, θα υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών ενώ παράλληλα μίλησε για διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Όπως είπε συγκεκριμένα, καθιερώνεται ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων.

Σημείωσε μάλιστα πως πέραν της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα, τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.

Η κυρία Κεραμέως ανακοινώνοντας την «επαναφορά του Θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολείων» επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια η Παιδεία επλήγη από τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, τον εξισωτισμό προς τα κάτω και τη δαιμονοποίηση της αριστείας. Συγχρόνως δεσμεύθηκε πως η πορεία αυτή θα ανασχεθεί, «θα αποκατασταθούν οι αξίες της σκληρής δουλειάς, της αξιοκρατίας και της αριστείας.

Σημειώνεται ωστόσο πως ήδη από το 2014 και από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο είχε σχεδιαστεί η ίδρυση ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφέρεια της χώρας (δημοτικού, γυμνάσιου και λυκείου).

Επίσης, ανακοίνωσε μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις και επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και επιμόρφωση τους.

Οι «έξι στόχοι» της ΝΔ – Κεραμέως

Η κ. Κεραμέως, παρουσίασε τους έξι βασικούς στόχους που διατρέχουν οριζόντια το κυβερνητικό πρόγραμμα στην Παιδεία:

  • με πρώτο στόχο μεγαλύτερη ελευθερία και μεγαλύτερη αυτονομία για σχολεία και πανεπιστήμια και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εκπαιδευτικών,
  • δεύτερο την εξωστρέφεια και ουσιαστικότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας,
  • τρίτο στόχο τις ίσες ευκαιρίες για όλους,
  • τέταρτο στόχο την αξιοποίηση των νέων δεδομένων της ψηφιακής εποχής,
  • πέμπτον να παραδίδονται πιο ολοκληρωμένοι πολίτες και
  • έκτο στόχο την υιοθέτηση πολιτικών βάσει τεκμηρίωσης.

Προσχολική εκπαίδευση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Προς την κατεύθυνση αυτή, η κ. Κεραμέως ανέφερε συγκεκριμένα:

  • Απλουστεύουμε μια σειρά από διαδικασίες για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια σχολικών εκδρομών και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες.
  • Θωρακίζουμε θεσμικά τη σχολική μονάδα, αναβαθμίζουμε το ρόλο του Διευθυντή, προωθούμε ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, με γνώμονα δομές πιο κοντά στις σχολικές μονάδες, με σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων, υδροκέφαλων και συγκεντρωτικών δομών.
  • Δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία στους εκπαιδευτικούς όσον αφορά τη διδασκαλία στην τάξη και επενδύουμε περισσότερο στους εκπαιδευτικούς, κάτι που σημαίνει ότι τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους.
  • Εστιάζουμε, μετά από πολλά χρόνια, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
  • Προωθούμε ένα σύστημα αξιολόγησης, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες και προχωρώντας στους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστικό στόχο την επιβράβευση των εκπαιδευτικών και τη βελτίωσή τους μέσω επιμόρφωσης.
  • Καταγράφουμε συγκεκριμένες ανάγκες που υπάρχουν για εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης ανά τη χώρα και επιλύουμε σταδιακά το μείζον θέμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις και την επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

Νέο πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

Όπως ανέφερε η Νίκη Κεραμέως θα θεσπιστεί νέο πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, για παράδειγμα όσον αφορά στην εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter