Τα παιδικά ουράνια τόξα έφεραν αντιδράσεις στην Τουρκία

Τα παιδικά ουράνια τόξα έφεραν αντιδράσεις στην Τουρκία

Ακολουθώντας το παράδειγμα συνομηλίκων τους στο εξωτερικό, οι μικροί μαθητές στη γείτονα έφτιαξαν ουράνια τόξα για να συμβολίσουν την αισιοδοξία εν μέσω πανδημίας και lockdown. Για κάποιους όμως επρόκειτο για «σχέδιο» για να γίνουν τα παιδιά… γκέι.

Από την αρχή του lockdown στην Ιταλία, οι δάσκαλοι ενθάρρυναν τα παιδιά του δημοτικού να φτιάξουν ζωγραφιές και χειροτεχνίες με ουράνια τόξα συνοδευόμενα συχνά από μηνύματα αισιοδοξίας για το τέλος της πανδημίας. Έκτοτε, πολλές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της Ιταλίας με τα κοινωνικά δίκτυα να έχουν πλημμυρίσει από τις ζωγραφιές των παιδιών.

Στο πνεύμα αυτό, οι Τούρκοι εκπαιδευτικοί που ζήτησαν από τους έγκλειστους στο σπίτι μαθητές να συνεχίσουν την παράδοση που γεννήθηκε επί Covid-19, δεν πρωτοτύπησαν. Αυτοί που όντως πρωτοτύπησαν ήταν ορισμένοι εκπρόσωποι των συμβουλίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι «βγήκαν από τα ρούχα τους», ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για μυστικό σχέδιο ορισμένων με στόχο να κάνουν τα παιδιά γκέι (!) Και όλα αυτά επειδή η σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας φέρει τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, δεν είναι ότι εκφράστηκε η συγκεκριμένη άποψη στην Τουρκία, στην οποία παρότι η ομοφυλοφιλία δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα συνεχίζει να κουβαλά έντονο κοινωνικό στίγμα -αν και το ότι εκφράστηκε από συμβούλους εκπαίδευσης έχει τη σημασία του.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα, την οποία εκφράζουν αρκετοί ακτιβιστές, οι αντιδράσεις αυτές να έχουν ενορχηστρωθεί από την κυβέρνηση της χώρας, η οποία εναγωνίως ψάχνει από την αρχή της πανδημίας να στρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης μακριά από την -ανεπαρκή- εκ μέρους της διαχείριση της κρίσης.

Διπλωματία στο εξωτερικό, τακτικές ντροπής στο εσωτερικό

Ο «σουλτάνος» Ερντογάν, γνωστός για τις μαζικές διώξεις κατά δημοσιογράφων και γενικότερα όλων όσων τολμούν να ασκήσουν κριτική στις συχνά αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησής του, έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο επί της εικόνας που πλασάρουν τα μέσα ενημέρωσης για τους χειρισμούς της κεντρικής εξουσίας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα.

«Στο εξωτερικό, η Τουρκία προωθεί τη διπλωματία του κορονοϊού, παρέχοντας βοήθεια σε δεκάδες χώρες, στην προσπάθειά της να βελτιώσει την θέση της Άγκυρας- και κυρίως να επιδιορθώσει τους αποδυναμωμένους δεσμούς με τη Δύση σε μια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας.

Εντός της χώρας, ωστόσο, ο πρόεδρος (Ερντογάν) έχει αφιερώσει χρόνο και ενέργεια για να σταματήσει τοπικές προσπάθειες από τους δήμους που ελέγχει η αντιπολίτευση οι οποίες στόχο έχουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο του ιού, προσπαθώντας διακαώς να μην επιτρέψει σε προσωπικότητες της αντιπολίτευσης να επιδείξουν ικανότητες ηγεσίας», εξηγεί στο ρεπορτάζ της στον Guardian η Μπέθαν Μακ Κέρναν.

Με την απίστευτη «δικαιολογία» ότι πρωτοβουλίες όπως η διανομή φαγητού και μασκών από τις δημοτικές αρχές στους πολίτες, αποτελούν παράνομη προσπάθεια υπονόμευσης του κράτους, η τουρκική κυβέρνηση έχει κατάσχει τουλάχιστον 900.000 τουρκικές λίρες (120.000 ευρώ) που συγκεντρώθηκαν σε δωρεές και μπλοκάρει τις προσπάθειες του δήμου Αδάνων για δημιουργία μονάδας υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις επειδή συνέλεξαν δωρεές χωρίς την έγκριση των τοπικών εκπροσώπων της κυβέρνησης.

Documento Newsletter