Τα παιδιά του Βράουτσερ

Τα παιδιά του Βράουτσερ

Οι διαχρονικές μπίζνες του υπουργικού εργολάβου και αξιολογητή των vouchers

Σιγήν ιχθύος εξακολουθεί να τηρεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφορικά με τον εμπειρογνώμονα για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων Γιώργο Στρουζάκη και τις αναθέσεις που έλαβε εταιρεία στην οποία ο ίδιος είναι διευθύνων σύμβουλος από το υπουργείο Εργασίας. Παρά τα δημοσιεύματα για τις αναθέσεις και την ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε βουλευτής του ΜέΡΑ 25, ο υπουργός Εργασίας ακόμη και σήμερα δεν έχει δώσει απαντήσεις για τον φερόμενο ως υπουργικό εμπειρογνώμονα. Την ίδια ώρα η εταιρεία στην οποία ο ίδιος εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος φαίνεται να παίρνει διαχρονικά έργα από το δημόσιο, ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτιο με επιστολή του ζητούσε παράταση δύο μηνών για την παράδοση έργου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λόγω Covid-19.

Είναι αυτή η γκρίζα επιχειρηματικότητα που κινείται μεταξύ της ιδιωτικής οικονομίας αλλά απομυζά τον κρατικό κορβανά και ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ότι στηρίζεται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Μια απλή αναζήτηση του Στρουζάκη στο Facebook δείχνει την απέχθειά του προς τoν πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο σε ανάρτηση το 2014 αποκαλεί «ISLAMALEXIS», ενώ κατά τον ίδιο τον Δεκέμβριο του 2014 «η ανεργία είναι μεγάλο παραμύθι», καθώς «δουλειές υπάρχουν χιλιάδες». 

Ο ίδιος βέβαια λίγους μήνες πριν είχε υπογράψει μέσω της εταιρείας του σύμβαση με το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, οπότε μάλλον δεν αντιμετώπιζε ζήτημα ανεργίας. Από τα σχόλιά του πάντως στο Facebook, όπου αποδίδει ψευδώς την κατηγορία του φονιά στον Νίκο Ρωμανό, μέχρι και την ωδή στον Φραγκούλη Φράγκο μπορεί ο καθένας να σκιαγραφήσει το προφίλ του συγκεκριμένου επιχειρηματία, κάτι που αφήνουμε σε εσάς.

Αξιολογητής και υπουργικός εργολάβος

Ολα αυτά που ανασκαλέψαμε στο FB δεν θα ενδιέφεραν κανέναν αν ο Γ. Στρουζάκης δεν ήταν ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής η οποία ενέκρινε τις επτά πλατφόρμες μέσω των οποίων επιχειρήθηκε η διασπάθιση δημόσιου χρήματος από την πλευρά του υπουργού Βρούτση με τα περιβόητα προγράμματα κατάρτισης επιστημόνων… Αυτά που έμειναν και θα συνοδεύουν τον κ. Βρούτση σε όλη την πολιτική του καριέρα ως «Σκόιλ ελικικού προσθέσεις και ελέγχου λοιμώχθηκαν», «Μέτζη του νέουκτη» κ.λπ.

Ενδεχομένως να μην ασχολούμασταν μαζί του ή με τη στα όρια του γελοίου αξιολόγησή του αν πέρα από αξιολογητής δεν ήταν και υπουργικός εργολάβος, κάτι που ηθικώς αλλά και υπό το γράμμα του νόμου είναι παράτυπο (εκτός αν ο κ. Βρούτσης μπορεί να μας πείσει ότι δεν υφίσταται τέτοιος επιστήμονας-αξιολογητής στις τάξεις του υπουργείου Εργασίας αλλά και των εποπτευόμενων φορέων του, εάν πρόκειται δηλαδή για συνωνυμία και όχι για το ίδιο πρόσωπο).

Είναι ακριβώς η περίπτωση του Γ. Στρουζάκη ο οποίος, καίτοι κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας, δεν διστάζει, αφού το… αζημίωτο κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο 164.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) σε απευθείας αναθέσεις, να μπει σε επιτροπή που συγκροτεί ο κ. Βρούτσης για να εγκρίνει τις επτά πλατφόρμες που δήθεν θα επιμόρφωναν τους επιστήμονες! Το ανάθεμα αυτών των επιλογών έλαβε ολόκληρο ο κ. Βρούτσης… Τα τρία πρόσωπα της επιτροπής που ονομάστηκε Ομάδα Αξιολόγησης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης δεν φέρουν ευθύνη για την έγκριση των «Σκόιλ ελικικού»;

Η επιτροπή συγκροτήθηκε στις 2 Απριλίου. Πρόεδρος ο Γ. Στρουζάκης. Τα άλλα μέλη είναι ο Ιωάννης Δενδρινός και η Πηνελόπη Αγγελοπούλου. Οπως φαίνεται από τα δημόσια έγγραφα, ο εν λόγω κύριος είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Eyeonix, η οποία την 1η Απριλίου κατέθεσε τη με αρ. πρωτ.13741/1603 προσφορά για την παραμετροποίηση και θωράκιση 100 φορητών υπολογιστών υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Στις 2 Απριλίου εντάχθηκε στην επιτροπή και έκανε το χατίρι του κ. Βρούτση να αξιολογήσει στις 6 Απριλίου ως απολύτως συμβατές με την κατάρτιση επιστημόνων τις «αμαρτωλές» πλατφόρμες. Ολως τυχαίως, η εταιρεία του τις ίδιες ακριβώς μέρες έλαβε τρεις απευθείας αναθέσεις.

Απευθείας αναθέσεων το ανάγνωσμα

Με βάση την πρώτη προσφορά της 1ης Απριλίου η εταιρεία Eyeonix έλαβε στις 13 Απριλίου 44.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για να εγκαταστήσει σε 100 λάπτοπ τα Windows 10, το Office αλλά και πρόγραμμα antivirus (το ότι όλα τα λάπτοπ της αγοράς διαθέτουν Windows 10 είναι μια μικρή ανούσια λεπτομέρεια). Ωστόσο μια τέτοια αξιολόγηση δεν μπορεί να αμειφθεί με απευθείας ανάθεση μόλις 54.000 ευρώ. Ετσι η εταιρεία Eyeonix καταθέτει στις 7 Απριλίου –μόλις δηλαδή μία μέρα μετά την αξιολόγηση των επτά ΚΕΚ τηλεκατάρτισης– δύο προσφορές, ώστε να σπάσει το έργο στα δύο και να περάσει τον σκόπελο του μειοδοτικού διαγωνισμού:

• τη με αριθ. πρωτ. 4567/1691 προσφορά για την κυβερνοασφάλεια του ΕΡΓΑΝΗ (εργαζομένων)

• τη με αριθ. πρωτ. 14564/1690 προσφορά για την κυβερνοασφάλεια του ΕΡΓΑΝΗ (εργοδοτών). Oπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί, οι προσφορές είναι ίδιες, κατατέθηκαν μαζί στις 7 Απριλίου και αφορούν το ίδιο έργο (κυβερνοασφάλεια ΕΡΓΑΝΗ), αλλά σπάει σε εργοδότες και εργαζόμενους προφανώς για να γίνει απευθείας ανάθεση… Ως εκ θαύματος, η υπηρεσιακή γραμματέας Μ. Τριανταφύλλου εγκρίνει στις 14 Απριλίου και απευθείας αναθέτει το ίδιο έργο (που έχει σπάσει στα δύο) στην εταιρεία του Γ. Στρουζάκη.

Αν όλη αυτή η διαδρομή των απευθείας αναθέσεων δεν αποτελεί «πληρωμή» του Γ. Στρουζάκη για την αξιολόγηση αυτών των ΚΕΚ που ήθελε ο κ. Βρούτσης να παίξουν τον ρόλο που έπαιξαν στην τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, τότε τι είναι;

Οι μπίζνες με το υπουργείο ΠΡΟΠΟ

Eκτός από τις συμβάσεις με το υπουργείο Εργασίας, ο Γ. Στρουζάκης έχει συνάψει συμβάσεις και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για την υπ’ αρ. 7/2014 σύμβαση μεταξύ της εταιρείας Detecon Ανάπτυξη – Τεχνολογία Συμβουλευτική Εταιρεία και του ελληνικού δημοσίου με αντικείμενο την προμήθεια «ενοποιημένου συστήματος ομαδικής επικοινωνίας», βασιζόμενο σε τεχνολογίες επικοινωνίας τύπου TASSTA, η οποία υπoγράφηκε τον Αύγουστο του 2014 επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια.

Επρόκειτο «για ενοποιημένο σύστημα ασύρματης επικοινωνίας για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας». Εκτός από την προμήθεια, η εταιρεία αναλάμβανε τη δωρεάν αναβάθμιση και συντήρηση του συστήματος για τα δύο πρώτα έτη και στη συνέχεια το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της συμβατικής συντήρησης για επιπλέον πέντε έτη, με ετήσιο σταθερό κόστος 28.447 ευρώ για το πρώτο έτος (τρίτο της σύμβασης), όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια. Το 2016 μάλιστα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, επιβλήθηκαν στην εταιρεία κυρώσεις και ποινικές ρήτρες «για υπέρβαση του συμβατικού χρόνου αποκατάστασης βλάβης» που είχε προκληθεί. Οι μπίζνες με το δημόσιο όμως συνεχίστηκαν.

Το 2019 η εταιρεία Eyeonix AE, όπως μετονομάστηκε, υπέγραψε νέα σύμβαση με την ΕΛΑΣ, αυτήν τη φορά για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος επικοινωνίας Vigilence. H συνολική αξία της σύμβασης ανήλθε σε 133.920 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο έργο μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, να μην είχε παραδοθεί ακόμη στην ΕΛΑΣ. Σε επιστολή της Eyeonix AE με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2020, η οποία φέρει την υπογραφή του Γ. Στρουζάκη ως διευθύνοντος συμβούλου, ζητούνταν μάλιστα από το υπουργείο δίμηνη παράταση για την παράδοση του έργου λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Documento Newsletter