Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους χυμό πορτοκαλιού

Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους χυμό πορτοκαλιού

Στη Σπάρτη υπάρχει ένα εργοστάσιο που δεν μοιάζει με τα άλλα. Μπορεί να παράγει χυμό πορτοκαλιών, αλλά εύκολα κάποιος θα το μπέρδευε με γκαλερί.

Ο ιδιοκτήτης αυτού του εργοστασίου, Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος, είναι και ο εμπνευστής του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού θεματικού πάρκου της Orangeland. Με κέντρο το πορτοκάλι, η Orangeland φιλοδοξεί να επιμορφώσει τα παιδιά γύρω από τη σημασία του καρπού, την καλλιέργειά του και την πορεία του από την καλλιέργεια του δέντρου έως την παραγωγή του χυμού, αλλά και να τα φέρει σε επαφή με τις εργασίες που σχετίζονται με τη γη.

Μιλώντας στο Documento ο κ. Παπαδημητρακόπουλος εξηγεί πώς η ξεκίνησε ιδέα: «Στην Αμερική, κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού προγράμματος “Select USA” έδειξα το βίντεο από το εργοστάσιό μας για το οποίο είμαι πολύ περήφανος καθώς είναι ανοιχτό και επισκέψιμο στο κοινό. Όταν το είδαν ενθουσιάστηκαν, γιατί τα εργοστάσια εκεί είναι σαν διυλιστήρια και καθόλου φιλικά προς τον επισκέπτη. Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του εκπαιδευτικού πάρκου που θα πλαισιώνει το εργοστάσιο». Αντίστοιχα, είναι υπό κατασκευή η Orangeland στην Ισπανία (Ανδαλουσία) και στις ΗΠΑ (Φλόριντα).

Σκοπός της Orangeland Sparta είναι να προσφέρει στους μικρούς επισκέπτες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την καλλιέργεια, την παραγωγή και την επεξεργασία του πορτοκαλιού. Επίσης να κατανοήσουν τη σημασία και τη συνεισφορά του πορτοκαλιού στην κοινωνία και την οικονομία, να πραγματοποιήσουν έρευνες κάνοντας χρήση όλων των σύγχρονων εγκαταστάσεων της Orangeland και να νιώσουν όσο και να γευτούν όλο τον κύκλο ζωής του πορτοκαλιού από τη φύτευση μέχρι και την κατανάλωση του.

Ο Στάθης Παπαχριστοφίλου, υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος, λέει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά, πέραν της εκπαίδευσης και της διασκέδασης, θα δουν, θα μυρίσουν, θα βιώσουν ό,τι γίνεται σε ένα εργοστάσιο. Τα παιδιά βρίσκουν ενδιαφέρον σε ό,τι πραγματικά νιώθουν με τις αισθήσεις τους. Δεν σκοπεύουμε να τους προβάλλουμε βίντεο, ούτε να κρατήσουν σημειώσεις. Θέλουμε να παράγουν και να λερωθούν! Θα τους δοθεί η δυνατότητα να επισκεφτούν το εργοστάσιο το οποίο είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής χυμών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Θα περιηγηθούν στη γραμμή παραγωγής, θα κατανοήσουν τη βιομηχανική διαδικασία και θα γνωρίσουν τα σχετικά επαγγέλματα και τις ειδικότητες. Και όλα αυτά τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας και με τη σφραγίδα εκπαιδευτικών φορέων, όπως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου».

«Θέλουμε να δείξουμε πώς από το κουκούτσι της πορτοκαλιάς φτιάχνετε το δενδρύλλιο και πώς μπολιάζετε για να γίνει πορτοκαλιά, γιατί οι περισσότερες ξεκινούν από νεραντζιές. Αυτό θα κάνουν τα παιδιά. Επίσης θα μπορέσουν να φτιάξουν τον χυμό που τους αρέσει, με τις ποικιλίες που αυτά θα επιλέξουν» λέει ο ιδιοκτήτης της Orangeland. Ενδεικτικά, κάποιες από τις δράσεις που θα πραγματοποιούνται είναι: επίσκεψη στο εργοστάσιο με ειδικά δρώμενα σχεδιασμένα για παιδιά, εργαστήριο κηπουρικής (φύτευση, μεταφύτευση, εγκατάσταση φυτωρίων), μελέτη θεραπευτικών και φαρμακευτικών φυτών, μέθοδοι θρέψης των φυτών, μαγειρική με ηλιακό φούρνο, κτίσιμο με εναλλακτικά υλικά, εργαστήριο εξαγωγής αρωμάτων από βότανα.

Το έργο μπορεί να είναι φιλόδοξο και μοναδικό, ωστόσο αντιμετωπίζει δυσκολίες οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη γραφειοκρατική δυσλειτουργία του ελληνικού κράτους. Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρακόπουλος, χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες για να τους δοθεί προφορική απάντηση από την πολεοδομία, ενώ για τη γραπτή είναι άγνωστο πόσο θα χρειαστεί να περιμένουν. Ο ίδιος εγγυάται πως από τη στιγμή που ληφθούν οι απαιτούμενες άδειες μέσα σε τρεις μήνες θα τεθεί σε λειτουργία το πάρκο. «Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος και ιδιαίτερα το ελληνικό που συχνά βάζει τρικλοποδιές». Οπως εξηγεί, στην Αμερική και στην Ισπανία οι συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές καθώς ήδη του έχει παραχωρηθεί δωρεάν γη αλλά και χορηγίες ρεύματος. «Νιώθω λίγο σαν τον Δον Κιχώτη. Αλλά επιμένω γιατί αγαπώ τη Λακωνία. Εχουμε ένα μαγικό μέρος εδώ και είναι πιο μαγικό το φθινόπωρο. Γιατί να μην αξιοποιήσουμε την περιοχή; Eάν γίνει η Οrangeland και αποτύχει, θα είναι δικό μου λάθος. Εάν δεν γίνει, δεν θα ευθύνομαι εγώ. Αλλά για να πετύχει, χρειαζόμαστε και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και τις συνέργειες με άλλους φορείς».

Στα πλαίσια των δράσεων που διοργανώνει ειδικά για τα παιδιά η Orangeland διοργάνωσε πέρσι για πρώτη φορά το Orange Festival, ένα σύνολο πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δράσεων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης, Ευρώτα και Σπάρτης. To φεστιβάλ γνώρισε την αποδοχή του κοινού της Λακωνίας και έτσι φέτος θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter