Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ανέδειξε τις υποψηφιότητες και κάλεσε τον κόσμο της να ψηφίσει για τα περιβαλλοντικά αντι-βραβεία.
Μέσα σε ένα κόσμο στον οποίο επικρατεί σύγχυση, φόβος, οργή και επιφυλακτικότητα, οι οικολόγοι της πόλης επιμένουν να αναδεικνύουν τους κινδύνους που απειλούν το μέλλον του πλανήτη, αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα που κάθε φορά, ενώ «διαπρέπουν» κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς με πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και του πλανήτη Γη, κάθε 5η Ιουνίου πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.
Φέτος, για πρώτη φορά, ο θεσμός εμπλουτίζεται και με βραβεία σε θετικές οικολογικές δράσεις/πράξεις.
Απονέμονται, λοιπόν, για φέτος τα παρακάτω αντι-βραβεία αντιοικολογικής δράσης ως εξής:
Αντι-Βραβείο “ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ”
Στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντοναλτ Τραμπ για την υποστήριξή του σε εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, σε πετρελαϊκές εταιρείες, σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, στον Μπόρις Τζόνσον, στην υδροξυχλωροκίνη και σε πολλά άλλα για τα οποία έχουμε χάσει τον λογαριασμό.
Αντι-Βραβείο “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”
Στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, για το πιο πράσινο νομοσχέδιο της δεκαετίας και βάλε. Αν εκσυγχρονιστεί περισσότερο η περιβαλλοντική νομοθεσία, πεθαίνει.
Αντι-Βραβείο “ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ”
Ισοψήφισαν οι Κωνσταντίνος Ζέρβας και Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο μεν πρώτος ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ψηφίστηκε για την αναθεώρηση των σχεδίων της πλατείας Ελευθερίας και της προέκτασης του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας, για την υποστήριξη στην αποξήλωση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό, για την υποστήριξη της ανάπλασης της ΔΕΘ, η οποία θα διαθέτει πλέον ένα γενναίο πάρκο τσιμέντου, για την επιμονή να κλείσει τόσο η νέα παραλία όσο και το Σέιχ Σου κατά τη διάρκεια της καραντίνας για να μην κολλήσουν από τον νέο ιό οι σκαντζόχοιροι και οι χελώνες κ.α.
Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας ψηφίστηκε για τις τολμηρές του αντιρρήσεις στην καύση σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ και στη χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα δίπλα από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και εντός της Γ’ ζώνης προστασίας της λίμνης Κορώνειας, για τη γενναία υποστήριξη κοινωνικών συνεταιρισμών ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, για το δεύτερο “πάτωμα” στην περιφερειακή οδό, που με αυτή την προοπτική θα μετατραπεί σε “πολυκατοικία”, για τα νεκρά ψάρια στη διασωσμένη λίμνη Κορώνεια κ.α.
Και βραβεία
Απονέμονται, επίσης, τα παρακάτω οικολογικά βραβεία για το 2020 σε αφανείς για την πλειοψηφία του κόσμου ήρωες και ηρωίδες, που αξίζουν τον έπαινο:
– Κάτοικοι Σταγιατών Πηλίου για την αυτοδιαχείριση του νερού της Πηγής της Κρύας Βρύσης και την αντοχή τους απέναντι στον δήμαρχο Μπέο.
– “Άγρυπνοι Πολίτες” σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την απόσυρση του νέου αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη.
– ΡεμΑττική – Σύλλογοι και κινήματα που ασχολούνται ενεργά με την προστασία των ρεμάτων στην Αττική και όχι μόνο.
– Βρυσούλες – Γυναίκες που χορεύουν για να αναδείξουν το μείζον θέμα της επικείμενης καταστροφής του εδάφους και του υπεδάφους αλλά και των θαλασσών από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και των αγωγών που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μας.
Στη Θεσσαλονίκη:
– Πρωτοβουλία 126 συλλογικοτήτων κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
– Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα | Ανεξάρτητη κίνηση πολιτών Κορδελιού – Ευόσμου κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια)
– Φίλοι της Γης | Σύλλογος Ασσήρου Λαγκαδά, που αγωνίζεται ενάντια στην τρέχουσα λειτουργία του ΧΥΤΑ “Μαυροράχης” και ενάντια στη χωροθέτηση για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Δήμο Λαγκαδά.