Μείωση της κρατικής επιδότησης για το ρεύμα της τάξης του 15% για τα νοικοκυριά, προκειμένου να εξοικονομηθεί χρήμα και να επιδοτηθεί τον Ιανουάριο – για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, όταν και άρχισαν οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα – το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, περιλαμβάνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Παραμένουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις αναλυτικές ανακοινώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας που έκανε σήμερα το μεσημέρι ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας – μετά τη θεατρική εμφάνιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στηρίζει νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις «απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας», λες και δεν υπάρχει το ειδικό πρόβλημα του αρνητικού πρωταθλητισμού της Ελλάδας στις ακριβότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη – από τις αρχές του 2022 η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει τελικά στον τερματισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα προς τα νοικοκυριά ώστε να αυξήσει τις επιδοτήσεις ειδικά προς τα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα σε κάποιο από τα δύο κοινωνικά τιμολόγια, όπως στελέχη της διέρρεαν έως πρότινος.
Αντίθετα, εκτιμώντας ότι η κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων θα σήμαινε δυσβάστακτες αυξήσεις για πολλά νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, που αποκλείονται από τα δύο κοινωνικά οικιακά τιμολόγια επειδή π.χ. έχουν υψηλότερη ακίνητη περιουσία από ότι ορίζουν τα κριτήρια, άρα θα της επέφερε μεγάλο πολιτικό κόστος, ανακοίνωσε ξανά μέτρα με βάση ένα σύστημα οριζόντιων επιδοτήσεων, που καλύπτει όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά, ψαλιδίζοντας όμως το ύψος των επιδοτήσεων και τον αριθμό παροχών που θα λαμβάνουν επιδότηση.
Όμως «ψαλιδίζονται»
Έτσι για παράδειγμα, σε ότι αφορά τα νοικοκυριά, το νέο σύστημα επιδοτήσεων που εξαγγέλθηκε (το οποίο βασίζεται σε κλιμακωτή επιδότηση του 80% της αύξησης της τιμής του ρεύματος που προκαλείται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για τις 150 πρώτες κιλοβατώρες και του 60% της αύξησης της τιμής, για κατανάλωση από 150 έως 300 μεγαβατώρες) οδηγεί σε μέση ενίσχυση ανά νοικοκυριό 42 ευρώ το μήνα, μειωμένη κατά 7 ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο.
Αν επιπλέον ληφθεί υπόψη πως το Δεκέμβριο η κρατική επιδότηση των 49 ευρώ ανά λογαριασμό θεσπίστηκε για να αντισταθμίσει μέρος της αύξησης της μέσης τιμής χονδρικής μηνός Νοεμβρίου που ήταν στα 229 ευρώ, και ότι η μειωμένη κατά 15% επιδότηση του Ιανουαρίου θεσπίζεται για να αντισταθμίσει μέρος της αύξησης της χονδρικής μέσης τιμής Δεκεμβρίου που έφτασε στα 235 ευρώ, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως παρά τη συνέχιση των οριζόντιων κρατικών επιδοτήσεων, τον Ιανουάριο τα νοικοκυριά θα πληρώσουν το ρεύμα κατά 20% ως 25% ακριβότερα σε σχέση με το Δεκέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους κοινωνικού οικιακού τιμολογίου που πάντως θα εξακολουθήσουν να έχουν υψηλότερη επιδότηση η οποία φτάνει τα 54 ευρώ.
Προβληματισμός για την εφαρμογή
Σε ότι αφορά πάλι το δεύτερο στοιχείο των νέων κυβερνητικών μέτρων για τα νοικοκυριά, που είναι ότι από αυτό το μήνα θα επιδοτούνται μόνο οι πρώτες κατοικίες, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου, περιορισμός με βάση τον οποίο προκύπτει ότι θα επιδοτηθούν περίπου 4 εκατομμύρια οικιακές παροχές, αν και εκ πρώτης όψης δεν περιλαμβάνει τίποτα το προβληματικό, υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί η πρόβλεψη αυτή στις εκείνες όπου είναι διαφορετικό το όνομα στο Ε1 και το δηλωμένο όνομα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας – με 5 μήνες καθυστέρηση
Τέλος από το νέο κυβερνητικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, υπάρχει ένα μέτρο που κρίνεται θετικά – κι ας άργησε τόσο πολύ…. Πρόκειται για την οριζόντια επιδότηση που θα δοθεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο σε αγρότες και επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, είτε παίρνουν ρεύμα από τη χαμηλή, είτε τη μέση, είτε την υψηλή τάση, με το 50% του αυξημένου κόστους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση, ή αλλιώς με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το μέτρο αυτό το ζητούσαν καιρό τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών οι οποίες, παράλληλα με τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας, είχαν να αντιμετωπίσουν τις δυσβάστακτες αυξήσεις του ενεργειακού τους κόστους εδώ και ένα πεντάμηνο αλλά η κυβέρνηση ως πρότινος εκώφευε. Το μέτρο αυτό είναι ουσιαστικά και το πρώτο μέτρο που λαμβάνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ για την ανάσχεση της καλπάζουσας ακρίβειας στην αγορά.