Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η Ρωσία έχει σηκώσει χειρόφρενο στην Ουκρανία, αφού η ταχύτητα προέλασης των πρώτων εβδομάδων έχει μειωθεί αισθητά.
Τα κύρια αίτια που οδήγησαν στη τωρινή στασιμότητα στο πεδίο είναι η αποφυγή των μαζικών βομβαρδισμών των πόλεων, οι εκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού και η ανάπτυξη μόνο των επαγγελματικών μονάδων του στρατού.
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας από τη μεριά του έκανε λόγο για επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και πλέον οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο Ντονμπάς. Αποτελεί δεδομένο πως η πτώση της Μαριούπολης είναι θέμα ημερών και θα ακολουθήσει μία μικρή περίοδος ανασύνταξης και ενίσχυσης των μονάδων.
Παράλληλα, οι μάχες βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του Κιέβου έχουν σταματήσει και μέρος του προσωπικού των δύο πλευρών μεταφέρεται προς το Ντονμπάς, όπου οι αναλυτές αναμένουν πως θα διεξαχθεί μία αποφασιστική μάχη. Οι Ουκρανοί εκμεταλλεύονται τη πλεονεκτική συγκυρία και πραγματοποιούν τοπικές αντεπιθέσεις ανακτώντας τον έλεγχο μερικών χωριών και κωμοπόλεων στα βόρεια και στα νότια της χώρας.
Η πορεία των μαχών θα κρίνει το πολιτικό αποτέλεσμα
Οι στρατιωτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, μιας και διακηρυγμένος στόχος των αποσχισθέντων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσι είναι η προκήρυξη δημοψηφίσματος που στόχο θα έχει την ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία στα πρότυπα της Κριμαίας του 2014. Μέχρι στιγμής, οι δύο «ΛΔ» δεν ελέγχουν πλήρως τα εδάφη που διέθεταν πριν την έναρξη του εμφυλίου το 2014-5. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη προϋποθέτει την πλήρη στρατιωτική εκκαθάριση των ουκρανικών δυνάμεων από τον διεκδικούμενο χώρο. Ακόμη, η πορεία των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως να κριθεί από το αποτέλεσμα της μάχης στο Ντονμπάς εξωθώντας την Ουκρανία να αποδεχθεί τις αναθεωρημένες ρωσικές απαιτήσεις.
Την ίδια στιγμή, αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για επιστράτευση των Ρωσικών δυνάμεων και μισθοφόρων (Wagner) που βρίσκονται σε Συρία και Κεντρική Αφρική ώστε να ενισχυθούν οι μονάδες που κατά τη διάρκεια ενός μήνα επιχειρήσεων έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες. Η μεταφορά μονάδων από το εξωτερικό σίγουρα αφήνει κενά για τους συμμάχους της Ρωσίας ενώ υποδηλώνει την αδυναμία του Κρεμλίνου να προχωρήσει σε επιστράτευση, παρόμοια με αυτή που έχει κάνει η Ουκρανία.