Τα μυστήρια της κυβερνητικής task force για την «προάσπιση» του δημοσιογραφικού επαγγέλματος

Χρειάστηκε να περάσουν δύο και πλέον εβδομάδες για να εκδώσει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης μία ανακοίνωση για το μνημόνιο μεταξύ έξι υπουργείων συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος», και μάλιστα, με την πρόβλεψη για δημιουργία μίας «task force» που θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο, χωρίς και πάλι να αναφέρει την παραμικρή λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Ως προαιρετική φαίνεται πως αντιλαμβάνονται στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης την ενημέρωση πολιτών και δημοσιογράφων για τις κυβερνητικές «πρωτοβουλίες» γύρω από το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Δύο εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση διά στόματος του γενικού γραμματέα Δημήτρη Γαλαμάτη, και όχι του πολιτικού προϊσταμένου και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου για τη σύσταση task force για την «προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος», ακόμα δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την ουσία της κυβερνητικής παρέμβασης.

Η ανακοίνωση έγινε στις 26 Μαϊου, με αφορμή την εκδήλωση του Αθήνα 984 για τα «35 χρόνια Ελεύθερης Ραδιοφωνίας» στην οποία συμμετείχε ο Δ. Γαλαμάτης αντικαθιστώντας τον Γ. Οικονόμου, με τον πρώτο να αρκείται να περιγράψει πως «η ομάδα αυτή, ταχείας δράσης, να λειτουργεί και ως παρατηρητήριο αλλά και ως φορέας παραγωγής προτάσεων για θεσμικές παρεμβάσεις», καθώς και για την υπογραφή μνημονίου μεταξύ έξι υπουργείων, στοχευμένο στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Περισσότερες από δέκα ημέρες αργότερα, η ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης «ενημερώνει» με μία λακωνική ανακοίνωση για την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των έξι κρατικών φορέων. Όπως αναφέρει, το μνημόνιο υπεγράφη στις 23 Μαΐου, και το συνυπογράφουν η Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το «Μνημόνιο Συνεργασίας» συνυπέγραψε ο γενικός γραμματέας Γαλαμάτης, μαζί με τους Πάνο Αλεξανδρή (Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Κωνσταντίνο Τσουβάλα (Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης), Καλυψώ Γούλα (Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων) Αθανάσιο Στάβερη Πολυκαλά (Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και Θεμιστοκλή Δεμίρη (Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφορικά με την περιβόητη «task force», η Γενική Γραμματεία είναι και πάλι εξίσου φειδωλή, αρκούμενη να αναφέρει πως στη συγκρότηση της εν λόγω ομάδας συντονισμού «αναμένεται να προσκληθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συμμετάσχουν (εκτός των εκπροσώπων των έξι συνυπογραφόντων) εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ενώσεων των δημοσιογράφων, των ενώσεων άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, κά».

Στην ανακοίνωσή της, περιορίζεται σε μία γενικόλογη περιγραφή του «κοινού πλαισίου» που περιλαμβάνει το μνημόνιο, με αναφορές σε «νομοθετικές και μη πρωτοβουλίες» για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης και την περαιτέρω προώθηση και προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς και πάλι να δώσει λεπτομέρειες για τα όσα ετοιμάζεται να πράξει η κυβέρνηση στον τομέα της Ενημέρωσης. Ακόμα, αναφέρεται ακόμα πιο γενικόλογα σε σχεδιασμό, εποπτεία και αξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου εθνικής εφαρμογής διεθνών αποφάσεων για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, σε «διαπίστωση των αναγκών και προσδιορισμό προτεραιοτήτων» για την πρόληψη, προστασία και συντονισμό της «χάραξης πολιτικών», στην «ενίσχυση της θέσης των γυναικών δημοσιογράφων και εκείνων που καλύπτουν θέματα ισότητας», και σε προγράμματα κατάρτισης. «Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης» για τους κινδύνους των δημοσιογράφων και «σχεδιασμός προτάσεων για τη διασφάλιση της προστασίας» τους είναι δύο ακόμα σημεία που περιγράφονται.

Στην ανακοίνωση πάντως φιλοξενείται και μία γενικόλογη δήλωση του γενικού γραμματέα, μεταξύ των οποίων αναφέρει πως για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα «η διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων, ώστε να ασκούν απρόσκοπτα, ανεμπόδιστα και χωρίς κίνδυνο το καθήκον τους, βασική προϋπόθεση».

«Είναι χρέος κάθε ευνομούμενης Πολιτείας να διαφυλάξει τη θέση των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών» αναφέρει ακόμα, υποστηρίζοντας πως όσα κάνει είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη Σύσταση (ΕΕ) 2021/1534 της Επιτροπής προς όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστηρίζοντας δε πως «η χώρα μας φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης».

Μια καλή αρχή θα ήταν να μας ενημερώσει για τους στόχους μίας τέτοιας «task force», αφού με τη χώρα στην 108η θέση της Ελευθερίας του Τύπου, τέτοιες ανακοινώσεις προδιαθέτουν για ακόμα πιο ζοφερές ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Task force για την «προάσπιση» του δημοσιογραφικού επαγγέλματος προωθεί η κυβέρνηση

Ετικέτες