Tα μυστικά των 120 δόσεων

Tα μυστικά των 120 δόσεων

Με τρία κλικ δύο ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία. 

Με αυτό τον απλό τρόπο ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης περιγράφει στο Documento τι πρέπει να πράξουν οι φορολογούμενοι για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εφορία, καθώς η ρύθμιση αναμένεται να τρέξει από αύριο Δευτέρα (αν δεν τρέχει ήδη, καθώς η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να εκκινήσει τη διαδικασία της ρύθμισης το συντομότερο δυνατόν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου την περασμένη Τετάρτη) επειδή εκκρεμούσαν οι υπουργικές αποφάσεις.

Ποια είναι τα τρία βήματα

Τα βήματα λοιπόν, όπως εξηγεί ο κ. Κουρμούσης, είναι απλά και κατανοητά για όλους:

Βήμα πρώτο: Είσοδος στο Taxis με τους κωδικούς που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος. 

Βήμα δεύτερο: Αριστερά στη σελίδα με το προφίλ κάθε οφειλέτη – φορολογούμενου υπάρχει ειδική ενότητα με τον τίτλο «Ρυθμίσεις». Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην εν λόγω ενότητα.

Βήμα τρίτο: Εμφανίζεται ένας πίνακας με τον αριθμό των δόσεων. Επιλέγει τη δόση της αρεσκείας του με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις. Αν πρόκειται για επιχείρηση ή επαγγελματία, έχει τη δυνατότητα επιλογής 24 ή 36 δόσεων.

Παράλληλα εμφανίζεται η δυνατότητα ρύθμισης του χρέους που έχει δημιουργηθεί τους πρώτους μήνες του 2019. Κάτι που αφορά κυρίως τους επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν τον ΦΠΑ στο τρίμηνο στο οποίο έχουν τη δυνατότητα ή φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν κατέβαλαν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ή τον φόρο εισοδήματος του 2018 και οι οφειλές βεβαιώθηκαν το 2019. Το χρέος που αφορά το 2018 και βεβαιώθηκε το 2019 θα πρέπει να ρυθμιστεί σε 12 δόσεις.

«Η εφορία», όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελλάδος Βασίλης Καμπάνης, «θέλει να δει ότι όλες οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων είναι ρυθμισμένες. Εκεί έγκειται η αυτοματοποίηση της νέας ρύθμισης».

Οπως αναφέρει ο κ. Κουρμούσης, «η διαδικασία είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και εύχρηστη για όλους». Σύμφωνα με τον ίδιο, ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς την εφορία. Και εξηγεί: «Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, απλήρωτος φόρος εισοδήματος, δημοτικά τέλη που έχουν περάσει στην εφορία, κλήσεις που δεν έχουν πληρωθεί στην ώρα τους ή έχουν παραπέσει ή έχουν αγνοηθεί από τους αποδέκτες τους, πρόστιμα ΚΤΕΟ, απλήρωτες δόσεις φόρου κληρονομιάς (σ.σ.: δίδεται η δυνατότητα να επανενταχθούν σε προγραμματισμό πληρωμής), ΕΝΦΙΑ που δεν έχει πληρωθεί, εξαγορά στρατιωτικής θητείας για τους δικαιούχους, τέλος επιτηδεύματος για όσους διατηρούν μπλοκ παροχής υπηρεσιών».

Και για όσους ήταν σε προηγούμενες ρυθμίσεις

Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους έχουν και όσοι είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε γίνει επί ημερών Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά η οικονομική συγκυρία στη συνέχεια (π.χ. capital controls) δεν επέτρεψε τη συνέπεια στην αποπληρωμή εκ μέρους του οφειλέτη. Δεν υπάρχει δυνατότητα για τους συνεπείς οφειλέτες στην παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων να «μετατάξουν» το εναπομείναν χρέος τους σε άλλες 120 δόσεις. Πλην, όμως, όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων μέχρι τις 5 Μαΐου 2019 (σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις) έχουν τη δυνατότητα να

Ανά μήνα η φορολογική ενημερότητα

Η διαφορά της τρέχουσας ρύθμισης από τις προηγούμενες είναι ότι θα υπάρχει φειδώ στη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Στις παλαιότερες ρυθμίσεις για να καταστεί ένας φορολογούμενος «ενήμερος» αρκούσε η πληρωμή της πρώτης δόσης. Και στη συνέχεια γινόταν… Λούης. Πλέον η φορολογική ενημερότητα θα δίνεται μήνα μήνα όσο τηρείται η ρύθμιση. Παλαιότερα κάποιος πλήρωνε την πρώτη δόση, έκανε τη δουλειά του, π.χ. μια μεταβίβαση ακινήτου ή αυτοκινήτου, πληρωνόταν και «ξεχνούσε» να πληρώσει. Με τη νέα ρύθμιση πολύ απλά χάνεται η δυνατότητα της αποπληρωμής στις 120 ή σε όποιον άλλο αριθμό δόσεων εντάξει κανείς τα χρέη του και εντάσσεται στην πάγια ρύθμιση των 12. Για τον λόγο αυτό, όπως εξηγούν πηγές κοντά στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η ρύθμιση έχει περιορισμένη διάρκεια ένταξης των δικαιούχων – οφειλετών έως τις 28 Ιουνίου.

Το βέτο για τις κατασχέσεις

Η συνέπεια στη ρύθμιση δεν συνεπάγεται και ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών που διατηρούν οι οφειλέτες στις τράπεζες, τουλάχιστον άμεσα. Δηλαδή οι φορολογούμενοι με χρέη, παρά το γεγονός ότι θα σπεύσουν να τα ρυθμίσουν, θα εξακολουθήσουν να ζουν με τον φόβο της κατάσχεσης για χρήματα που εισπράττουν όταν υπερβαίνουν τα 1.250 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για βέτο που άσκησαν οι θεσμοί κατά τη σύνταξη της ρύθμισης προκειμένου να υπάρχει ο… μπαμπούλας της συνέπειας στην αποπληρωμή των χρεών. Κι αν το πρόβλημα αγγίζει περισσότερους από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, αγγίζει, όπως εξηγεί ο κ. Καμπάνης, και δεκάδες επαγγελματίες ή επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το δημόσιο. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της ένωσης φοροτεχνικών, υπάρχουν περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν κύρια δραστηριότητα την ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά. Ενώ θα τρέξουν να μπουν στη ρύθμιση, κινδυνεύουν με κατάσχεση του 60-70% των χρημάτων που τους καταβάλλει μηνιαίως ο ΛΑΓΗΕ, εξέλιξη που προκαλεί ασφυξία στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που αναμένουν επιστροφές από την εφορία. Από τη μία θα ενταχθούν στη ρύθμιση, από την άλλη η εφορία θα έχει τη δυνατότητα, όπως συνηθίζει στα χρόνια της κρίσης, να εξακολουθεί να συμψηφίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της με χρέος του δανειολήπτη.

Επιπρόσθετα θα συνεχιστούν οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων εκ μέρους της εφορίας προς τους επαγγελματίες ή τις επιχειρήσεις που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της παρά τη ρύθμιση, δημιουργώντας πρόβλημα ρευστότητας και σε άλλες επιχειρήσεις που ενδεχομένως να μην έχουν πρόβλημα χρεών.

Το πρόβλημα πάντως αντιμετώπισε την τελευταία στιγμή η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου υιοθετώντας τροπολογία σύμφωνα με την οποία το όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο (άθροισμα) πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Οι άδειοι τραπεζικοί λογαριασμοί

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του περασμένου έτους έως και τα τέλη Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 118.361 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν χρέη προς την εφορία. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το μεγάλο κύμα των κατασχέσεων πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 και έκτοτε η εφορία έκοψε ρυθμό, εξαιτίας κυρίως των άδειων τραπεζικών λογαριασμών αλλά και της φορολογικής συμμόρφωσης αρκετών οφειλετών του δημοσίου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 10,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,1 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι και τα υπόλοιπα διάφορα πρόστιμα και καταπτώσεις εγγυήσεων, παγιώνοντας μια κατάσταση που ξεκίνησε το 2010.

Ο χρόνος πληρωμής των δόσεων

Οσον αφορά τον χρόνο πληρωμής, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Κουρμούσης στο Documento, από τη στιγμή που ο υπόχρεος – οφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής κάθε δόσης μέχρι το τέλος κάθε μήνα. Αν χάσει τη ρύθμιση για έναν μήνα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τον επόμενο μήνα μέχρι το τέλος του. Οχι δύο δόσεις μαζί, αλλά αυτήν που δεν έδωσε τον προηγούμενο. Δηλαδή αν για παράδειγμα ένας οφειλέτης δεν έδωσε στη χρονική προθεσμία του ενός μηνός το ποσό των 100 ευρώ, τον επόμενο μήνα δεν θα πληρώσει 200, δηλαδή δύο δόσεις μαζί, αλλά 100. Με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα, το ίδιο ισχύει και για τη μικρότερη δόση των 30 ευρώ. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρύθμιση χωρίς το… νόμιμο επιτόκιο, που διαμορφώνεται στο 5%, αλλά για χρέη μέχρι 3.000 ευρώ και εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ οι δόσεις είναι άτοκες.

Ετικέτες

Documento Newsletter