Τα μυστικά του βάλτου

Την επανάληψη του κλίματος των εκλογών του 2019 σχεδιάζει και οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προσεχείς –μετά βεβαιότητας– εκλογές το 2022.

Ελπίζει ότι η χρήση του ίδιου οπλοστασίου (με την κωδική ονομασία «τα μυστικά του βάλτου») θα τον οδηγήσει όχι στην καθαρή επικράτηση αυτήν τη φορά, αλλά στη διάσωση από τον διαφαινόμενο καταποντισμό και την ολοσχερή κατάρρευση.

Ωστόσο –για όσους αρνούνται να καταλάβουν– η εποχή των ψευδαισθήσεων, της Ομάδας Αληθείας και του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου έχει περάσει ανεπιστρεπτί και εκεί που το κλίμα (το 2019) επιγραφόταν: «Ο ρόλος του Τσίπρα είναι να φταίει», τώρα (το 2022) επικυριαρχεί η ψυχολογία: «Μούντζα. Μια παλάμη, χίλιες λέξεις» προς την αντίθετη από τον Τσίπρα κατεύθυνση.

Πράγματι στις εκλογές του 2019 το κλίμα ήταν απολύτως τοξικό, γιατί αυτές δεν διεξάχθηκαν με σκληρούς έστω –πολιτικούς όμως– όρους αντιπαράθεσης θέσεων, στρατηγικών και προγραμμάτων.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε θάλασσες λάσπης, πελάγη βούρκου, ωκεανούς λυμάτων, με εθνικιστικές κραυγές, φασιστικές οιμωγές, ναζιστικές «νύχτες των κρυστάλλων», με νέο εθνικό διχασμό και αναβίωση του Εμφυλίου.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς ίχνος πολιτικών επιχειρημάτων αλλά με παρακρατικά περιττώματα και με μαφιόζικες κατηγορίες για «ψεύτες», «δολοφόνους» και «προδότες», για «επικίνδυνο πρωθυπουργό με μειωμένο εθνικό αίσθημα ευθύνης», με εκείνη την τερατώδη δήλωση του Δ. Σταμάτη «πιστεύω πιο πολύ τον Ερντογάν από τον Τσίπρα» και με την άλλη, την γκεμπελίστικη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής: «Πουλήσατε το όνομα της Μακεδονίας για να σώσετε τις συντάξεις».

«Η διαφορά ανάμεσα στη συμμετοχή και τη δέσμευση είναι σαν τα αυγά με μπέικον. Η κότα συμμετέχει, το γουρούνι δεσμεύεται», ανώνυμος.

Πράγματι στις εκλογές που έρχονται μες στο 2022 το κλίμα είναι απολύτως ταξικό και όχι τοξικό, μόνο που σε αυτές ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν συμμετέχει ως υποσχόμενος αρχηγός για να εκλεγεί πρωθυπουργός, αλλά δεσμεύεται για τις υποσχέσεις του και απολογείται για τα πεπραγμένα του ως απερχόμενου πρωθυπουργού.

Γι’ αυτό και στις εκλογές του 2022 ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι το αυγό, είναι το μπέικον.

Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η απομείωση του αριθμού των υγειονομικών εν μέσω πανδημίας, η εκχώρηση ζωτικών τομέων της υγείας στους ιδιώτες και η πανευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους είναι η έκφραση της ακραίας ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης και όχι της τοξικής κριτικής της αντιπολίτευσης.

Όπως ακραία και ταξική είναι η πολιτική της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, η βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας με τους λογαριασμούς του ρεύματος, τις τιμές των καυσίμων, τις υπέρογκες αυξήσεις των ειδών επισιτισμού και τη μείωση των εισοδημάτων μέχρι και 50%, η αφορολόγητη αισχροκέρδεια, το πάρτι εκατομμυρίων που χαρίζονται στα καρτέλ και τα golden boys.

Τοξικός είναι ο βάλτος τους και τα κρυμμένα μυστικά τους.