Τα μυστικά του Τουταγχαμών: Δύο ακόμη ταφικά αριστουργήματα στο μουσείο του Καϊρου

Τα μυστικά του Τουταγχαμών: Δύο ακόμη ταφικά αριστουργήματα στο μουσείο του Καϊρου

Δύο ταφικά αριστουργήματα, μια κλίνη και μια άμαξα του Τουταγχαμών, θα μεταφερθούν σήμερα από το Αιγυπτιακό Μουσείο στο νέο μουσείο που τελεί υπό κατασκευή, κάτω από τις πυραμίδες της Γκίζας, ανακοίνωσε σήμερα το Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τη σελίδα στο Facebook του υπουργείου Αρχαιοτήτων, που επικαλείται τον Τάρεκ Τάουφικ, υπεύθυνο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM), τα δύο κομμάτια μεγάλης αξίας τυλίχθηκαν μέσα σε υλικά χωρίς οξύτητα για να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ταφική κλίνη του νεαρού φαραώ είναι ξύλινη με επίστρωση χρυσού και κοσμείται από το κεφάλι της θεότητας του πολέμου Σεχμέτ, που έχει τη μορφή κεφαλής λιονταριού.

Τα δύο κομμάτια μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν με φορτηγό μέσα από την πόλη. Η τελετή θα διεξαχθεί αργά το απόγευμα στο GEM, που θα στεγάζει νόμιμα τις συλλογές της αρχαίας Αιγύπτου.

Το GEM, στους πρόποδες του υψιπέδου της Γκίζας, του οποίου η κατασκευή ανακοινώθηκε το 2002, επρόκειτο να ανοίξει τις πύλες του το 2015, αλλά η κατασκευή του καθυστέρησε. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 800 εκατομμύρια δολάρια, αλλά με τις καθυστερήσεις το κόστος ξεπέρασε το ένα δισεκ. δολάρια, είχαν ανακοινώσει οι αρχές το 2015.

Παράλληλα, η προσέλευση τουριστών μειώθηκε αισθητά μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ ακολούθησε μια περίοδος πολιτικής αστάθειας. Η Αίγυπτος, που διανύει σήμερα οξεία οικονομική κρίση, προσβλέπει στην επιστροφή των τουριστών.

Το μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του, τουλάχιστον ένα μέρος αυτού, το 2018.

Το τεράστιο συγκρότημα θα εκτείνεται σε 470 στρέμματα και θα στεγάζει σχεδόν 100.000 αρχαιότητες, από τις οποίες τα 4.500 κομμάτια του θησαυρού του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκαν το 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων κοντά στο Λούξορ από τους Βρετανούς Χάουαρντ Κάρτερ και Λόρδο Κάρναβον.

Η μούμια του φαραώ -που πέθανε σε ηλικία 19 ετών το 1324 π.Χ. αφού βασίλευσε εννέα χρόνια- θα παραμείνει ωστόσο μέσα στο τάφο της στη ‘Ανω Αίγυπτο, γιατί είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.

Το παλιό μουσείο του Καΐρου, στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, στεγάζει τις συλλογές της αρχαίας Αιγύπτου από τα τέλη του 19ου αιώνα. Δεκάδες χιλιάδες κομμάτια φυλάσσονται εκεί, πολλά από τα οποία δεν είναι προσβάσιμα για το κοινό.

Το παλιό κτίριο είναι μαζί με τις Πυραμίδες της Γκίζας, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στο Κάιρο.

Το αριστούργημα του μουσείου αυτού, η διάσημη ταφική μάσκα του Τουταγχαμών, περιέχει περισσότερα από 10 κιλά χρυσού και πολύτιμες πέτρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter