Τα μυστήρια της δολοφονικής απόπειρας σε βάρος του Χίου

Ο μεγαλοδικηγόρος, οι καταγγελίες για χρηματισμό και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Σε μια σειρά από καταγγελίες έχει προχωρήσει τις τελευταίες μέρες μέσω της εφημερίδας του ο δημοσιογράφος και εκδότης Στέφανος Χίος αναφορικά με τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του έξω από το σπίτι του. Σε συνεχή δημοσιεύματα ο Στ. Χίος κάνει λόγο για απόπειρα χρηματισμού του από τον δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο δύο μέρες πριν από τη δολοφονική απόπειρα.

Στα δημοσιεύματα παρατίθενται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες με τον δικηγόρο και φωτογραφικά ντοκουμέντα από παλιότερη επίσκεψη. Κατά τον Στ. Χίο, η επίσκεψη Δημητρακόπουλου δεν είχε να κάνει με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Οπως αναφέρει, η μεταξύ τους διαφορά είχε επιλυθεί εξωδικαστικά, επομένως δεν είχε νόημα η επίσκεψη.

Ο δημοσιογράφος εμπλέκει στην υπόθεση την οικογένεια Μητσοτάκη, συγκεκριμένα τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Οτι δηλαδή η επίσκεψη Δημητρακόπουλου αφορούσε τα δημοσιεύματα σε βάρος της συζύγου του πρωθυπουργού, ενώ σε προηγούμενη επίσκεψη ο δικηγόρος φέρεται να του «είχε ζητήσει να σταματήσει να γράφει για τη Μαρέβα».

Οσα καταγγέλλει ο Χίος θα πρέπει άμεσα να ερευνηθούν από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση. Ανεξάρτητα από το αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς με το ύφος και τη δημόσια παρουσία του Στ. Χίου, δεν παύει να είναι δημοσιογράφος. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία που λειτουργεί ορθά ένα τέτοιο γεγονός κανονικά πρέπει να θορυβήσει τους πάντες: Δικαιοσύνη, αστυνομία, πολιτικά πρόσωπα αλλά και δημοσιογράφους. Αν δεν συμφωνεί κάποιος με αυτά που λέει ή γράφει ένας δημοσιογράφος, απλώς δεν τον βλέπει ή δεν τον διαβάζει. Δεν τον σκοτώνει όμως, γιατί σε αυτή την περίπτωση ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και για τον επόμενο δημοσιογράφο που δεν θα είναι αρεστός στην οποιαδήποτε εξουσία.

Τα ξημερώματα της 27ης Ιουλίου ο Στ. Χίος επέστρεφε με το αυτοκίνητο στο σπίτι του. Σε κοντινή απόσταση δύο άντρες περίμεναν στο σκοτάδι πάνω σε μια μηχανή με σβηστά φώτα. Ο ένας από τους δύο, φορώντας κουκούλα και μαύρο μπουφάν, αποβιβάζεται. Με το όπλο στο χέρι πλησιάζει το παράθυρο του οδηγού και πυροβολεί δύο φορές τον δημοσιογράφο. Η μία σφαίρα περνά ξυστά από την καρωτίδα και τον τραυματίζει, ενώ η δεύτερη τον βρίσκει κοντά στην καρδιά. Για καλή τύχη του δημοσιογράφου, το όπλο του εκτελεστή έχει μπλοκάρει. Ο Χίος αιμόφυρτος ανοίγει την πόρτα, όπως φαίνεται και από τα βίντεο που ο ίδιος έχει δώσει στη δημοσιότητα. Προσπαθεί να καταδιώξει τον δράστη, ενώ εκείνος προχωρά προς τη μηχανή όπου τον περιμένει ο συνεργός του. Ο εκτελεστής αντιλαμβάνεται ότι ο Στ. Χίος τον ακολουθεί και κοντοστέκεται. Τελικά επιβιβάζεται στη μηχανή και τρέπεται σε φυγή. Αιμόφυρτος και με το κινητό του να καταγράφει τις σοκαριστικές εικόνες, επιβιβάζεται στο αυτοκίνητό του και πηγαίνει αρχικά στο Σισμανόγλειο. Το νοσοκομείο όμως δεν εφημέρευε, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο ΚΑΤ όπου και νοσηλεύτηκε. Ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει τον κίνδυνο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και γι’ αυτό που αποκαλούμε δημοκρατία στη χώρα μας.

Οι καυτοί διάλογοι

Στην περίπτωση του Στ. Χίου τα πράγματα έχουν πάρει επικίνδυνη τροπή. Συγκεκριμένα, στο φύλλο της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2020 της εφημερίδας «Μακελειό» ο Στ. Χίος δημοσιοποίησε μια σειρά από διαλόγους που είχε με τον Δημητρακόπουλο κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στην Πεντέλη δύο μέρες πριν από την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. Ο ποινικολόγος εμφανίζεται στις συνομιλίες να επιχειρεί να χρηματίσει τον εκδότη της εφημερίδας, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί: 

Δημητρακόπουλος: Εν τω μεταξύ να σου πω ένα πράγμα, μην το παρεξηγήσεις. Θα σου πω ένα πράγμα, έτσι; Ηρθε ο δικηγόρος και μου λέει «Μιχάλη, επειδή πλέον τον θεωρούμε φίλο μας, πάρε δύο χαρτιά, πάρε αυτά και κάνε ένα δώρο στο γραφείο και στο σπίτι…».

Η συνομιλία συνεχίζεται λίγο μετά, καθώς η συζήτηση διακόπτεται προκειμένου να αποφασίσουν πού θα κάτσουν. Λέει λοιπόν ο δικηγόρος: 

Δημητρακόπουλος: …Κοίταξε, αυτοί μου έδωσαν κάτι να σου αγοράσω.

Χίος: Δεν γίνεται. Δημητρακόπουλος: Δεν με εμπιστεύεσαι;

Χίος: Πες μου τι είναι αυτά. 

Δημητρακόπουλος: Ε;

Χίος: Πες μου τι είναι για να ξέρω.

(Ο ποινικολόγος σκύβει στο αυτί και του ψιθυρίζει ένα ποσό, κάτι για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, το οποίο ο Στ. Χίος διατείνεται ότι ήταν 100.000 ευρώ και το οποίο δεν ακούγεται στην κάμερα και στο μικρόφωνο λόγω του ψιθυρίσματος).

Ο δημοσιογράφος αρνείται να πάρει τα χρήματα και λίγο αργότερα ακολουθεί νέος διάλογος στο ίδιο πνεύμα και με σαφείς αναφορές για ποσό ύψους 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό φέρεται, κατά τον Δημητρακόπουλο, να του το έδωσε δικηγόρος της οικογένειας για να κάνουν στον Χίο ένα δώρο. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Δημητρακόπουλος, «δεν είναι δώρο παρεξηγήσιμο», καθώς «αν ήταν 100.000, θα ήταν παρεξηγήσιμο». Ο δημοσιογράφος αρνείται ξανά.

Χίος: Και 1 εκατ. να έφερνες, πάλι δεν τα ’παιρνα. 

Δημητρακόπουλος: Εκεί όμως θα ’ταν παρεξηγήσιμο, εδώ τώρα είναι ένας δικηγόρος που λέει αυτό που σου είπα.

Χίος: Οχι, δεν τα παίρνω, αδερφέ. 

Δημητρακόπουλος: Σου είπε κανείς ότι τα παίρνεις…

Χίος: Θα τους πεις το εξής. 

Δημητρακόπουλος: Τώρα με στενοχωρείς.

Χίος: Δεν το θέλω αυτό, δηλαδή πώς να σ’ το πω, θα πάω σπίτι μου το βράδυ και δεν θα μπορώ να κοιμηθώ. 

Δημητρακόπουλος: Να σε ρωτήσω κάτι, αν εγώ έφερνα ένα βάζο για το σπίτι σου.

Χίος: Ενα βάζο για το σπίτι, πολύ ευχαρίστως, θα ’βαζα μέσα τριαντάφυλλα. 

Δημητρακόπουλος: Μα γι’ αυτό που τα δώσανε.

Χίος: Θα με τιμούσε. 

Δημητρακόπουλος: Ρε φίλε, αυτό έκανα.

Χίος: Αυτό δεν με τιμά. 

Δημητρακόπουλος: Ρε φίλε, αυτοί μου το δώσανε για να φέρω δώρο. 

Χίος: Οχι, φίλε.

Η υπόθεση με Βαρδινογιάννη

Σύμφωνα με τον Στ. Χίο, το «δώρο» υποτίθεται ότι προερχόταν από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Η πλευρά Βαρδινογιάννη άλλωστε είχε καταθέσει στο παρελθόν αγωγή σε βάρος του Χίου με την οποία ζητούσε ως αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα όμως με τον εκδότη του «Μακελειού», η υπόθεση αυτή είχε διευθετηθεί εξωδικαστικά. Επομένως το ερώτημα που τίθεται και το οποίο θέτει και στο δημοσίευμά του ο Στ. Χίος είναι ποιον τελικά εκπροσωπούσε ο Δημητρακόπουλος κατά τη συνάντηση εκείνη τη μέρα. Στο δημοσίευμά του μάλιστα ο Στ. Χίος αναφέρει διαρκώς το όνομα της συζύγου του πρωθυπουργού Μ. Γκραμπόφσκι, της οποίας ο Δημητρακόπουλος είναι επίσης συνήγορος. Επίσης ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι την περίοδο που τον επισκέφτηκε ο Δημητρακόπουλος όχι μόνο δεν υπήρχε αντιδικία με την οικογένεια Βαρδινογιάννη αλλά και όσα δημοσιεύματα είχαν γίνει από το «Μακελειό» αφορούσαν τη Μ. Γκραμπόφσκι και όχι την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

«Μη γράφεις για τη Μαρέβα»

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο δικηγόρος επισκεπτόταν τον Στ. Χίο. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στο «Μακελειό» της Παρασκευής 7 Αυγούστου, ο Δημητρακόπουλος είχε επισκεφτεί δύο φορές τον Στ. Χίο στα γραφεία της εφημερίδας μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019. Σε μια από αυτές ο δικηγόρος φέρεται να ζήτησε από τον δημοσιογράφο «να μη γράφει τίποτα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Δημητρακόπουλος φέρεται να είπε στον Στ. Χίο:

«Κράτα χαμηλό προφίλ, η γυναίκα (σ.σ.: η Μ. Γκραμπόφσκι) δεν προκαλεί και δέχεται άδικες επιθέσεις, μη γράψεις γι’ αυτή, δεν θα κερδίσεις, θα χάσετε. Στο κάτω κάτω οι γέφυρες με αυτούς σας συμφέρουν, θα βοηθήσουν, αν βοηθήσεις. Μην κόβεις επαφές, η οικογένεια είναι μεγάλη, η Μαρέβα εκτιμά τους φίλους και τους βοηθάει, δεν είναι αγνώμων. Τι θα καταλάβεις με τις επιθέσεις; Στο κάτω κάτω επιχειρηματίας δεν είναι; Μην είσαι αφελής, μη σε παρασύρουν άλλοι, είναι γενναιόκαρδη οικογένεια, άσ’ τη, ρε φίλε, και θα δεις, από εμένα ό,τι θέλεις. Κανέναν αυτοί δεν αφήνουν να πάει χαμένος, εκτιμούν και προσφέρουν, είναι παντοδύναμοι, θα κερδίσεις κι εσύ πολλά απ’ αυτούς. Θα σου δώσουν και διαφήμιση, θα ανοίξουν πόρτες».

Ο Στ. Χίος παρουσιάζει στην εφημερίδα του φωτογραφίες από τη συνάντησή του με τον δικηγόρο και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Μ. Δημητρακόπουλος δεν τον επισκεπτόταν εκ μέρους της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αλλά όπως γράφει «λειτουργούσε για το κυβερνητικό καθεστώς».

Η εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ

Για την υπόθεση ο Στ. Χίος μέχρι στιγμής ήδη έχει δώσει δύο καταθέσεις στους αστυνομικούς της Ασφάλειας που ερευνούν την υπόθεση, ενώ έχει δώσει στη δημοσιότητα και οπτικοακουστικό υλικό από τη σε βάρος του δολοφονική επίθεση. Παρά τα όσα έχει καταθέσει και δημοσιοποιήσει, η υπόθεση δεν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα. 

Η είδηση για τη δολοφονική απόπειρα αναπαράχθηκε αρχικά σε κάποια ΜΜΕ δίχως καμία περαιτέρω αναφορά πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ενώ κανένα από τα πολιτικά κόμματα δεν αναφέρθηκε στην επίθεση. Πρόκειται για σιωπή ιδιαίτερα βολική αλλά και επικίνδυνη ταυτόχρονα για τη δημοκρατία μας. Για αρκετούς πιθανώς ο Στ. Χίος να θεωρείται πρόσωπο που λόγω της δημόσιας παρουσίας του αργά ή γρήγορα θα αντιμετώπιζε προβλήματα. Είναι μια ανατριχιαστική οπτική που δυστυχώς δημιουργεί κακό προηγούμενο και ένα πέπλο δικαιολόγησης της απόπειρας. 

Αν δεν κινηθούν άμεσα οι αρχές προκειμένου να βρεθούν οι ηθικοί αλλά και οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονικής ενέργειας, τότε η επίθεση σε βάρος του Στ. Χίου θα είναι μόνο η αρχή για οποιονδήποτε ανεπιθύμητο ή ενοχλητικό δημοσιογράφο και στη συνέχεια ίσως πολιτικό, συγγραφέα, καλλιτέχνη κ.λπ. Με λίγα λόγια ελλοχεύει ο κίνδυνος να «κολομβιοποιηθεί» η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας από συστήματα εξουσίας που πιθανότατα θεωρούν ότι είναι υπεράνω κριτικής και μπορούν να λειτουργούν όχι μόνο παρακρατικά αλλά και με όρους νύχτας. Με ακόμη χειρότερη κατάληξη όμως όλα αυτά να τα «χωνέψει» –και μάλιστα εύπεπτα– η κοινή γνώμη. 

Να δέχονται δηλαδή οι πολίτες ότι αν κάποιος δημοσιογράφος ή πολίτης ασκήσει κριτική δημοσίως σε οικογένεια επιχειρηματιών ή πολιτικών προσώπων, τότε είναι λογικό να κινδυνεύει ακόμη και η ίδια του η ζωή. Οπως για παράδειγμα συμβαίνει σε χώρες όπως η Μάλτα, η Τουρκία κ.λπ., όπου το παρακράτος ζει και βασιλεύει και καταλύεται κάθε έννοια κράτους δικαίου.

Για τους λόγους αυτούς οι αρχές αλλά και τα κόμματα οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όχι να υποτιμήσουν την περίπτωση Χίου. Προτού να είναι για όλους αργά.

Τι απαντά ο δικηγόρος

Ο ποινικολόγος πάντως σε απάντησή του προς το «Μακελειό» κατόπιν του προχτεσινού δημοσιεύματος διαψεύδει τα γραφόμενα από τον Στ. Χίο περί απόπειρας χρηματισμού του, αναφέροντας ότι πουθενά στην κουβέντα τους δεν αναφέρθηκε το όνομα της κ. Γκραμπόφσκι και ότι η μεταξύ τους συζήτηση αφορούσε παραίτηση από αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος του εκδότη ο κ. Βαρδινογιάννης. Προσθέτει δε ότι οι συνομιλίες που παρουσιάστηκαν στο προχθεσινό φύλλο του «Μακελειού» είναι «θρυμματισμένες». Ο Μ. Δημητρακόπουλος διερωτάται επίσης στην ίδια επιστολή του προς το «Μακελειό» γιατί ο Στ. Χίος δεν κατήγγειλε νωρίτερα την απόπειρα χρηματισμού του και ζητάει από τον εκδότη να προσκομίσει το σύνολο των ηχογραφημένων διαλόγων στις αρμόδιες αρχές που ερευνούν την υπόθεση.

Ο κ. Δημητρακόπουλος επαναλαμβάνει παράλληλα ότι παραιτείται του δικαιώματός του να εγκαλέσει τον Στ. Χίο για παράνομη ηχογράφηση ή να προβάλει δικονομικές ακυρότητες.

Ετικέτες