«Τα μουσεία είναι του λαού κι όχι μαγαζάκι του κάθε αυλικού»

Το παραπάνω σύνθημα κυριάρχησε στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο κατά της παραχώρησης του Μουσείου για γάμο της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, κατά της απόφασης του Μουσείου για παραχώρηση του χώρου και μάλιστα με αναφορά σε «αυτής μεγαλειότητα», συμμετείχαν πολλοί πολίτες αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βασιλικές οικογένειες. Τα δημόσια Μουσεία δεν είναι χώροι γαμήλιων δεξιώσεων», τονίζει ο ΣΕΑ και μαζί του φαίνεται να συμφωνεί σύσσωμη η κοινή γνώμη αλλά και όσοι βρέθηκαν στην συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε την ώρα που έφταναν οι υψηλοί προσκεκλημένοι, γαλαζοαίματοι και μη, της προγαμήλιας δεξίωσης.

Στην συγκέντρωση πήρε μέρος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου, η βουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος. Όλοι τους αναφέρθηκαν στην πολιτισμική κατρακύλα του τόπου, με την Έλενα Ακρίτα να υπενθυμίζει ότι «με τα βασιλόπουλα και τους βασιλείς ο ελληνικός λαός έχει ξεμπερδέψει εδώ και πολλά χρόνια και έχουν τελειώσει αυτά τα ζητήματα για την χώρα», ενώ η Σεμίνα Διγενή στάθηκε ιδιαίτερα στην απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου πολιτισμού («η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού στοχεύει στο να βλέπει πίσω από κάθε μνημείο, κάθε μουσείο, κάθε έργο τέχνης το κέρδος») αλλά και της Γενικής Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Συγκεκριμένα είπε: «Η απόφαση της Γενικής Διευθύντριας του μουσείου να παραχωρήσει τους χώρους του για την διοργάνωση της γαμήλιας δεξίωσης της κόρης της Άννας Μαρίας της Δανίας είναι απαράδεκτη, είναι προκλητική, είναι εξοργιστική. Επίσης είναι απαράδεκτο για Οργανισμό του Δημοσίου να αποκαλεί σε επίσημο έγγραφό του την έκπτωτη Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ ως «Αυτής Μεγαλειότητα Άννα Μαρία…».

 

Την ώρα που το σύνθημα «Η παιδεία, η υγεία και ο πολιτισμός δεν είναι για ξεπούλημα, ανήκουν στον λαό» δονούσε την ατμόσφαιρα, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου μας είπε τα εξής: «Τα μουσεία μας δεν είναι για γαμήλιες δεξιώσεις. Δεν είναι για φίλους και γνωστούς αυτής της κυβέρνησης. Κυρίως όμως δεν είναι για έκπτωτους καθώς έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πολίτευμα αυτής της χώρας. Είναι πρόσκληση στο δημοκρατικό αίσθημα της Ελλάδας αυτό που συμβαίνει. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται μετά κι από τα πέντε μουσεία που ιδιωτικοποίησαν, με ακόμη πιο χυδαίο τρόπο».

Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων Κώστας Πασχαλίδης μας δήλωσε ότι «Πενήντα χρόνια είναι πολλά αλλά και λίγα για να προκαλεί κανείς τους πολίτες. Τα μουσεία είναι μεγάλοι οργανισμοί με μακρά ιστορία. Δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα κάποιες μελανές σελίδες σαν αυτή. Αυτή είναι μια πολύ προσβλητική στιγμή για τον πολιτισμό μας και ειδικά για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τους ιδρυτές του και τους τεράστιους επιστημονικούς αρωγούς του».

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: 865 χρόνια φυλάκιση σε εργολάβο πολυκατοικίας η οποία κατέρρευσε με απολογισμό 96 νεκρούς

Η Ιταλία συνεχίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική: Πρόστιμα σε πιλότους που βοηθούν μετανάστες στη θάλασσα

Οι Χούθι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν – Αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ (Video)