Τα… μοσχοκάρφια της γαστρονομίας και της ιατρικής

Τα… μοσχοκάρφια της γαστρονομίας και της ιατρικής

Αναγνωρίζοντας την ομοιότητα του με τα καρφιά, του έδωσαν το όνομα καρφιά (μοσχοκάρφια). Σήμερα το γαρίφαλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ως βακτηριοκτόνο και αναισθητικό, το γαρίφαλο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για περιπτώσεις όπως κακοσμία του στόματος, πονόδοντος και ημικρανίες, αλλά και την σύγχρονη επιστήμη ως συστατικό σκευασμάτων τοπικής αναισθησίας και αντισηπτικής δράσης σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Το γαρίφαλο έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποτοξινωτική δίαιτα έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές επιδράσεις και καταπολεμά τον απλό βήχα και τον πονόλαιμο.

Βοηθά στη βρογχίτιδα και το άσθμα, στις τροφικές δηλητηριάσεις, στις μυκητιάσεις των ποδιών, αλλά και σε δερματικές πληγές, δερματικές παθήσεις όπως ακμή.

Τα ενεργά συστατικά του γαρίφαλου, συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση της πέψης μέσω της αύξησης της εκκρίσεως ενζύμων που συμμετέχουν σε γαστρο-εντερικές διαδικασίες. Έτσι, βοηθά στην ανακούφιση από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Το γαρίφαλο επίσης πιστεύεται ότι σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, έχει αντιυπερτασική δράση και εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων προστατεύοντας από μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην αρωματοθεραπεία το γαρίφαλο βρίσκει εφαρμογές στην αντιμετώπιση περιπτώσεων χρόνιας κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης.

Στη βιομηχανία το γαρίφαλο χρησιμοποιείται στην παραγωγή οδοντόπαστας, τη σαπωνοποιεία, την αρωματοποιεία και την παραγωγή καλλυντικών. Το γαρίφαλο έχει επίσης εντομοαπωθητικές (για κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια) ιδιότητες.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό για το φρεσκάρισμα κλειστών χώρων, προάγοντας ταυτόχρονα και τη λειτουργία της αναπνοής για άτομα με σχετικές παθήσεις.

Πηγή: runnfun.gr

Documento Newsletter