Τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και η επιχείρηση νομιμοποίησης του Σασούν

Τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και η επιχείρηση νομιμοποίησης του Σασούν

Τα βασικά συστατικά και η εκτέλεση της συνταγής που θα καθιστούσαν αξιόπιστους τον ίδιο και τον οργανισμό του

«Οσο πιο ορατοί τόσο πιο αξιόπιστοι». Αυτά φέρεται να είναι τα λόγια του Ντέιβιντ Σασούν προς συνεργάτες του, µιλώντας για την αναγκαιότητα να διοργανώσει µια µεγάλη εκδήλωση στην Ελλάδα µε τη συµµετοχή ιδιαίτερα δηµοφιλών ονοµάτων όπως ο Τοµ Χανκς.

Η εκδήλωση µε τον Χανκς µπορεί να µην έγινε τελικά ποτέ, όµως εφάρµοσε και µε το παραπάνω τη θεωρία του. Μέσα από εκδηλώσεις ο Ντέιβιντ Σασούν κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να στήσει ένα σύστηµα που θα τον καθιστούσε και ορατό και –κυρίως– αξιόπιστο.

Το σύστηµα αυτονοµιµοποίησης και δηµιουργίας του µύθου του Σασούν ήταν απλό, δοκιµασµένο αλλά και αρκετά απαιτητικό, καθώς για να πετύχει απαιτούσε τη συντονισµένη συνεργασία πολλών διαφορετικών παραγόντων από τον χώρο της πολιτικής και των ΜΜΕ.

Η µέθοδος είναι η εξής: ο ενδιαφερόµενος αρχικά, είτε διογκώνοντας επαγγελµατικά και οικογενειακά βιογραφικά είτε στήνοντας πραγµατικά ένα µύθο γύρω από το όνοµά του, εντοπίζει πρόθυµους που δηµοσιεύουν ό,τι επικαλείται ως δεδοµένη αλήθεια. Οταν η πληροφορία διαχυθεί ώστε µια απλή διαδικτυακή αναζήτηση να εµφανίζει αρθρογραφία «ανεξάρτητων ΜΜΕ», τότε πολιτικοί διά της άµεσης ή έµµεσης παρουσίας τους ενισχύουν την ακτινοβολία του και η φήµη διαδίδεται νοµιµοποιηµένη πια στα µεγάλα ΜΜΕ.

Οταν δε, όπως στην περίπτωση του Σασούν, οι πολιτικοί που αναλαµβάνουν την ενίσχυση της φήµης του είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ Μάικ Ποµπέο, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν και ο Αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, τότε η λάµψη γίνεται… εκθαµβωτική.

Ο µύθος

Στην περίπτωση του Ντέιβιντ Σασούν ο µύθος γύρω από το όνοµα του ίδιου και της εταιρείας του είναι εξίσου εντυπωσιακός µε την υπόλοιπη πορεία του. O ίδιος, παρά τα δηµοσιευµένα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι γιος µουσουλµάνων, ενός Σουδανού και µιας Αιγύπτιας, επιµένει ότι έλκει την καταγωγή του άµεσα από τη µεγάλη εβραϊκή οικογένεια Σασούν της Ινδίας, που έµεινε στην ιστορία ως «οι Ρόθτσιλντ της Ανατολής». Σύµφωνα µε τον ίδιο, η ιστορία της οικογένειας ξεκινάει πριν από 3.000 χρόνια και υποστηρίζει ότι εκδιώχθηκε από τη Μέση Ανατολή µετά την κατεδάφιση του Ναού του Σολοµώντα από τους Ρωµαίους το 70 µ.Χ.

Σε σχέση µε την εταιρεία του υποστηρίζει ότι αν και συστάθηκε στην Ελλάδα µόλις το 2022, εντούτοις αποτελεί φυσική συνέχεια της εταιρείας Shoshan Frères & Co που ιδρύθηκε το 1512 στη Βαγδάτη, δηλαδή πριν από περίπου 500 χρόνια.

Σε άρθρο της επίσηµης ιστοσελίδας του χρηµατιστηριακού δείκτη Nasdaq, το οποίο δίνει την εντύπωση αναδηµοσίευσης κάποιου δελτίου Τύπου, αναφέρεται ότι η εταιρεία ανήκει στην οικογένεια εδώ και 20 γενιές, έχει χρηµατοδοτήσει µεταξύ άλλων την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ το 1854 και την πρώτη σιδηροδροµική γραµµή της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας, ενώ συµµετείχε στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου και της Τράπεζας του Καΐρου.

Ο µύθος περιλαµβάνει και ελληνικό άρωµα αφού, όπως εξηγεί, µετά τον διωγµό των Εβραίων από τους Ρωµαίους η οικογένειά του βρήκε καταφύγιο στην Ισπανία, απ’ όπου εκδιώχθηκε µαζί µε όλους τους Εβραίους τον 15ο αι. µ.Χ. και τελικά κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη για περίπου δύο αιώνες. Από εκεί πήγαν στη Βαγδάτη, όπου και οι πρόγονοί του, θεωρητικά πάντα, έστησαν την επενδυτική εταιρεία τους, της οποίας φυσική συνέχεια είναι η δική του.

Παράλληλα, παρά τα δηµοσιεύµατα που θέλουν τον Ντέιβιντ Σασούν να έχει γεννηθεί από µουσουλµάνους γονείς στην Αίγυπτο µε το όνοµα Χαλίντ ελ Σερίφ, ο ίδιος εµφανίζεται ως πιστός Εβραίος, φίλος του Ισραήλ. Για τον λόγο αυτό, εκτός από ιδιοκτήτης της εταιρείας Joseph Sassoon Group, εµφανίζεται και ως πρόεδρος του εβραϊκού εκπαιδευτικού οργανισµού Τaglit-Birthright, ο οποίος διοργανώνει ταξίδια νέων Εβραίων από όλο τον κόσµο στο Ισραήλ.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Εταιρικοί µύθοι που παρουσιάζουν µικρές εταιρείες ως οικονοµικούς τιτάνες υπάρχουν πολλοί –ίσως όχι τόσο τραβηγµένοι– και τον κρίσιµο ρόλο ώστε να αποκτήσουν υπόσταση και να αρχίσουν να γίνονται πιστευτοί τον παίζει πάντα το αλληλοσυµπληρούµενο δίδυµο ΜΜΕ – πολιτικών. Καθώς στην περίπτωση του Σασούν όλα συµβαίνουν σε βαθµό υπερθετικό, δεν θα µπορούσαν να γίνουν «εκπτώσεις» στο επίπεδο των ΜΜΕ που θα χρησιµοποιούσε για να νοµιµοποιήσει την παρουσία του στον επιχειρηµατικό κόσµο της χώρας.

Εργαλειοποιώντας τη σχέση που έχει µε τον οργανισµό Taglit-Birthright, ο Σασούν στις 5 Νοεµβρίου 2022 διοργανώνει στο ξενοδοχείο Hyatt εκδήλωση στην οποία απονέµει στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη το βραβείο του Φίλου του Ισραήλ, το οποίο παραλαµβάνει εκ µέρους του η βουλευτής της Ν∆ Κατερίνα Μονογυιού. Η εκδήλωση σύµφωνα µε άρθρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συµβουλίου είχε διοργανωθεί σε συνεργασία µε την πρεσβεία του Ισραήλ, ενώ παρευρέθηκε πλήθος υπουργών και βουλευτών της Ν∆, ο πρεσβευτής του Ισραήλ, ακόµη και ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν. Εκ µέρους της κυβέρνησης µεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι Αδωνης Γεωργιάδης και Ολγα Κεφαλογιάννη. Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το παρών καλλιτέχνες, µεταξύ των οποίων ο Κώστας Σόµµερ και η Νίνα Λοτσάρη, και δηµοσιογράφοι όπως η Ειρήνη Νικολοπούλου.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης είχε διαµηνυθεί ότι ήταν να γιορταστεί το γεγονός ότι το ίδρυµα Taglit ήρθε στην Ελλάδα. Ο στόχος όµως, που τελικά επιτεύχθηκε, ήταν να µάθει όλος ο επιχειρηµατικός και πολιτικός κόσµος της χώρας ότι στην Ελλάδα έχει έρθει ο Ντέιβιντ Σασούν.

Η εκδήλωση στο Hyatt στέφθηκε µε επιτυχία και γι’ αυτό ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, ο Σασούν διοργανώνει άλλη µια µεγάλη φιέστα, αυτήν τη φορά στο Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος. Μετά τη βράβευση του πρωθυπουργού είχε έρθει η ώρα για νέο πυροτέχνηµα.

Ετσι, στις 27 Αυγούστου 2023 το Joseph Sassoon Group διοργανώνει το American Mediterranean Investment Forum µε πολύ «ηχηρό» καλεσµένο, που ήξερε καλά ότι θα προκαλέσει αρκετούς πηχυαίους τίτλους σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ. Κεντρικός οµιλητής του φόρουµ ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Ποµπέο. Στο πλευρό του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης και ο πρεσβευτής του Ισραήλ Νόαµ Κατζ, ενώ εκ µέρους της κυβέρνησης παρέστη ο πρώην υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος.

Και αυτή η εκδήλωση ήταν επιτυχηµένη. Από το παρατηρητήριο του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος ο Ντέιβιντ Σασούν είχε πλέον «θέα» όλη την Ελλάδα.

Τα πάντα πρόθυµα ΜΜΕ

Η πλήρης αποδοχή του αφηγήµατος του Σασούν δεν θα µπορούσε να υπάρξει αν δεν έπαιζαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο τα κεντρικά ΜΜΕ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του συστηµατικά µπορούσε κανείς να εντοπίσει τη δηµοσίευση άρθρων που αποθέωναν το επενδυτικό πνεύµα του Σασούν και την (πολύ) µακρά ιστορία της εταιρείας του. Ειδικά τις περιόδους πριν και µετά τις δύο µεγάλες εκδηλώσεις του ο Ντέιβιντ Σασούν είχε την τιµητική του.

Από µια σύντοµη έρευνα του Documento, πάνω από 30 άρθρα για τον Σασούν έχουν γραφεί σε περίπου 23 µεγάλες ιστοσελίδες, κάποιες από τις οποίες έκαναν επανειληµµένες αναφορές, αφιερώµατα και συνεντεύξεις που έµοιαζαν περισσότερο µε αγιογραφίες. Μέσα ενηµέρωσης όπως «Πρώτο Θέµα», «Παραπολιτικά», «Huffington Post», «Ελεύθερος Τύπος» έσπευσαν µε διάφορους τρόπους να παρουσιάσουν την περίπτωση Σασούν. Το «Πρώτο Θέµα» τον αποκαλούσε «νοµά των επενδύσεων», άλλοι αποθέωναν τον «Αµερικανοεβραίο που θέλει να ανοίξει τράπεζα για start-ups στην Ελλάδα» και άλλοι µιλούσαν για τη «δυναστεία Σασούν» που στήνει έδρα στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του Ντέιβιντ Σασούν έχουν επιδείξει και τα «Παραπολιτικά» του Γιάννη Κουρτάκη. Η εφηµερίδα έχει δηµοσιεύσει συνολικά έξι άρθρα: τρία για την εκδήλωση της Τaglit και ισάριθµα προσωπικά για τον ίδιο, µε διθυραµβικά σχόλια για τον επενδυτικό παράγοντα που θα ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα και θα συσφίξει τις σχέσεις της χώρας µας µε το Ισραήλ.

Φυσικά οι περισσότερες αναφορές στα ΜΜΕ αναφέρουν την παρουσία των υψηλών προσκεκληµένων στις εκδηλώσεις του Σασούν, δίνοντας έτσι µια άµεση εγκυρότητα στις εκάστοτε διακηρύξεις του προέδρου της εταιρείας ότι «θα αγοράσει ελβετική τράπεζα», ότι θα «αγοράσει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών», ότι θα κάνει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ δηµιουργώντας τεχνολογικό κέντρο τεχνητής νοηµοσύνης και κβαντικών υπολογιστών, αλλά και µια βιοµηχανική εγκατάσταση της αµερικανικής εταιρείας ΑΙΤ Composites, που αναπτύσσει συνθετικά κατασκευαστικά υλικά. Ως άλλος Αρτέµης Σώρρας µάλιστα, ο Σασούν φέρεται να έχει δηλώσει και ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα µε το δηµόσιο χρέος της.

Το µεγάλο ερώτηµα είναι πώς είναι δυνατόν τόσοι δηµοσιογράφοι που κάλυψαν τις λαµπερές εκδηλώσεις και τις µεγάλες εξαγγελίες του Ντέιβιντ Σασούν να µην έκαναν τον κόπο µιας απλής αναζήτησης στο Google για το ποιος είναι, καθώς πολλές από τις πληροφορίες οι οποίες αναφέρονται στο αναλυτικό άρθρο της «Καθηµερινής» που προκάλεσε τον σάλο είχαν ήδη δηµοσιευτεί στα αγγλικά από ΜΜΕ της εβραϊκής διασποράς.

Το καµπανάκι όµως είχε χτυπήσει και στην Ελλάδα. Η χρηµατιστηριακή Solidus Securities ΑΕΠΕΥ µε ανακοίνωσή της είχε διαψεύσει κατηγορηµατικά ότι είχε συνάψει σύµφωνο συνεργασίας µε την J. Sassoon Group LLC για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν δηµοσιεύµατα του 2021.

Τους κορόιδεψε;

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Πώς κατάφερε ένα πρόσωπο το οποίο διεθνή ΜΜΕ αποκαλούν «απατεώνα» να έχει στο πλευρό του ένα ολόκληρο σύστημα υπηρεσιών τουλάχιστον τριών κρατών: του Ισραήλ (ο πρέσβης του συμμετείχε ως κεντρικό πρόσωπο και στις δύο εκδηλώσεις, ενώ συνδιοργάνωσε τη μία), των ΗΠΑ (ομιλητές στη δεύτερη εκδήλωση ο πρώην ΥΠΕΞ και ο νυν πρέσβης) και της Ελλάδας (βράβευση Μητσοτάκη, παρουσία βουλευτών και υπουργών);

Τα δεδομένα του ρεπορτάζ, πάντως, δεν υποστηρίζουν τη θέση ότι όλοι αυτοί «παρασύρθηκαν» από το φωτογενές πρόσωπο του Ντέιβιντ Σασούν. Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, είναι αδύνατο οι υπηρεσίες του να μην έχουν παρατηρήσει ότι εβραϊκά ΜΜΕ τον έχουν θέσει στο μικροσκόπιο των ερευνών τους τόσο για την οικονομική του δραστηριότητα όσο και για το αν είναι πράγματι εβραϊκής καταγωγής.

Η Ελλάδα είναι τριπλά εκτεθειμένη. Αφενός, σύμφωνα με το άρθρο της «Καθημερινής», ο πρώην πράκτορας της CIΑ Τζον Κυριάκου, που για μικρό διάστημα δούλεψε στην υπηρεσία του Σασούν, τελικά τον Οκτώβριο του 2021 ταξίδεψε στην Αθήνα για να προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές, οι οποίες φέρονται να ερεύνησαν την υπόθεση και να βρήκαν αρκετά στοιχεία για τη δράση του στη Βρετανία, γεγονός που δείχνει ότι γνώριζαν το ποιόν του ανθρώπου που θα… βράβευε τον πρωθυπουργό.

Δεύτερον, το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι η ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ ερεύνησε τον Σασούν όταν ο Κυριάκου ζήτησε τη στήριξή της. Η πρεσβεία εντόπισε τα άρθρα στον εβραϊκό Τύπο και διαμήνυσε στην κυβέρνηση στην Αθήνα ότι «θέλει προσοχή».

Τρίτον, σε άρθρο για τον Σασούν που είναι δημοσιευμένο στο «South African Jewish Report», ένας αναγνώστης που υπογράφει με το όνομα «DAVID LEVY» αναφέρει σε σχόλιό του: «Ο Ντέιβιντ Σασούν είναι ο απόλυτος απατεώνας. […] Τον έχω καταγγείλει στο FBI και στις ελληνικές αρχές. Εχει καταστρέψει τις ζωές πολλών. Πρέπει να τον σταματήσει κάποιος».

Μπορεί λοιπόν όλοι αυτοί απλώς να εξαπατήθηκαν από τη… βαθιά υποκριτική τέχνη του Ντέιβιντ Σασούν; Τα ερωτήματα είναι δυστυχώς περισσότερα από τις απαντήσεις.

Documento Newsletter