Τα μέτρα Σκρέκα και τα μέτρα σε άλλες χώρες

Οι μέχρι τώρα επιδοτήσεις Σκρέκα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά προέρχονται από το Ειδικό ΛογαριασμόΑΠΕ που τροφοδοτείται από τη διαφορά τιμής ανάμεσα στην υψηλότατη οριακή τιμή και τις τιμές που απολαμβάνουν οι εταιρίες ΑΠΕ, και προοριζότανγια την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης. Με τις επιδοτήσεις αφενός δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση στο πρόβλημα της διαμόρφωσης των τιμών ενέργειας, αφετέρου πόροι που προορίζονται για ενίσχυση των ΑΠΕ καταλήγουν ουσιαστικά να χρηματοδοτούν τα υπερκέρδη της ΔΕΗ από το λιγνίτη και το αέριο καθώς και των υπολοίπων παραγωγών από αέριο, δηλαδή τους υδρογονάνθρακες. Κατά τα άλλα πράσινη μετάβαση…

Ενδεικτικά

Η Βουλγαρία από τον Δεκέμβριο έχει επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος πέρα από τις επιδοτήσεις.

Η Ισπανία στην πράξη έχει καθιερώσει ξεχωριστές δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας εκτός κανόνων targetmodel, και υποχρεώνει τους μεγάλους της παραγωγούς να συμμετέχουνσε αυτές, ώστε να εξασφαλίζονται διμερή συμβόλαια, περιορίζονταςέτσιτα παράδοξα της οριακής τιμής συστήματος όπου όλοι πληρώνονται στην ανώτατη τιμή ανεξαρτήτως κόστους. Στόχος, οιμικρέςεταιρίες προμήθειας και οι βιομηχανικοί καταναλωτές να έχουν φθηνότερο ρεύμα και να περιορίσει τα υπερκέρδη των παραγωγών.

Η Γαλλία έχει επιβάλει πλαφόν και πάγωμα τιμών στο αέριο και στον ηλεκτρισμό.

Η Ιταλία αποφάσισε 25 Φεβρουαρίου να φορολογήσει τα μεγάλα κέρδη τον παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ώστε αυτά να κατέβουν στα λογικά επίπεδα που ήταν πριν την ενεργειακή κρίση.