Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τους σεισμοπαθείς της Κρήτης – Τι ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τους σεισμοπαθείς της Κρήτης – Τι ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Μέρος από τα μέτρα ενίσχυσης των σεισμόπληκτων της Κρήτης και ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής του Αλκαλοχωρίου γνωστοποίησε το πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Στη συνέχεια συγκεκριμενοποιήθηκαν μέσω του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Αρμόδιου για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστου Τριαντόπουλου. Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ ζητά σειρά μέτρων για απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έφτασε στην Κρήτη προερχόμενος από τη Γαλλία φάνηκε μάλλον απροετοίμαστος για τις ιδιαίτερες συνθήκες μετά το σεισμό και επικαλέσθηκε τα μέτρα για την Εύβοια.

Ενίσχυση για τα κατεστραμμένα σπίτια 

Όπως είπε θα ενεργοποιηθεί άμεσα το  πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια. «Αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει κατεδαφιστεί ή κρίνεται κατεδαφιστέα θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 σε στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί», ανέφερε και πρόσθεσε:

»Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά και με τον δήμαρχο. Έχει ήδη εκταμιευτεί άμεση ενίσχυση ύψους 1 εκατ. για τους δύο δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί άμεσα να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της.

»Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους: προσωρινή στέγη κι όταν εννοώ προσωρινή εννοώ κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα “Εστία” σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο που μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους».

Τηλεκπαίδευση μέχρι να φτάσουν κοντέινερ 

Όσον αφορά την εκπαίδευση με τα σπίτια και τα σχολεία κατεστραμμένα και τους κατοίκους να μην μπορούν να γυρίσουν σε αυτά, ο πρωθυπουργός πρότεινε τηλεκπαίδευση ενώ οι κάτοικοι αναρωτιούνται μέσα σε ποια κτίσματα και με ποιες σταθερές διαδικτυακές συνδέσεις θα μπορεί να γίνει αυτό.

«Αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που αφορούν στα σχολεία. Δυστυχώς, έχουμε σημαντικές ζημιές στα σχολεία μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά τα οποία ταλαιπωρήθηκαν πολύ από την πανδημία να ξαναβρεθούν εκτός των χώρων διδασκαλίας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε τα παιδιά να γυρίσουν στις αίθουσές τους το συντομότερο δυνατό», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε δημιουργώντας νέα ερωτήματα:

«Και στο μεσοδιάστημα αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης θα το κάνουμε κι αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά» σημείωσε.

Αναλυτικά τα μέτρα όπως έγιναν γνωστά στη συνέχεια:

Η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Αρμόδιου για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστου Τριαντόπουλου γνωστοποίησε τα μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων, παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

1ον. Παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων. Με Κοινή Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

2ον. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά, για κατοικίες (α) που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 14.000 ευρώ, (β) που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 8.000 ευρώ, (γ) που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες αλλά είναι κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 3.000 ευρώ. Αντιστοίχως και λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα.

3ον. Παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά παρέχεται αποζημίωση για την κοινωνική προστασία με αποζημίωση της οικοσκευής και στήριξη για την κάλυψη των πρώτων αναγκών (α) 6.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ στις κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, και (γ) 2.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

4ον. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μία τριετία.

5ον. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

6ον. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Ενεργοποιείται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, που ανέρχεται σε (α) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και (γ) 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

7ον. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από το σεισμό, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες.

8ον. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ανασταλούν για έξι (6) μήνες οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

9ον. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους.

Το χρονικό διάστημα της αναστολής είναι έξι (6) μήνες. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

10ον. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από το σεισμό.

11ον. Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών των δήμων που επλήγησαν, διαθέτει 1 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και άλλες φάσεις χρηματοδότησης καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και η ωρίμανση του σχεδιασμού από την πλευρά των δήμων.

12ον. Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Το Υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη περίοδο θα συνεργαστεί με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προωθηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις, ενώ θα ενημερωθούν και οι δικαιούχοι για τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες του κάθε μέτρου στήριξης.

Δέσμη μέτρων ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

‘Αμεσες παρεμβάσεις για τους σεισμόπληκτους του Ηρακλείου ζητά η ΓΣΕΒΕΕ με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην περιοχή. Μια δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων και μέτρων με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης ζητά από την κυβέρνηση, με επιστολή που έστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν τόσο την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις αλλά και φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές διευκολύνσεις τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ η οποία εστάλει προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης και συγχρονισμένης δράσης, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και των παραγωγικών φορέων της χώρας ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις πληγείσες περιοχές.

Όπως αναφέρεται “ο χθεσινός καταστροφικός και θανατηφόρος σεισμός στο Ηράκλειο της Κρήτης (Αρκαλοχώρι), που συνεχίστηκε με νέα σεισμική δόνηση σήμερα και η μετασεισμική ακολουθία είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και στην τοπική οικονομία. Για τον λόγο αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και συγχρονισμένα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις πληγείσες περιοχές. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Με οδηγό τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν”.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις :

Ι. Αποκατάσταση ζημιών επιχειρήσεων

– Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.

– Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

– Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις (one stop emergency shop) για την καταγραφή των επιχειρήσεων που επηρεάζονται και την συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.

ΙΙ. Ασφαλιστικές – φορολογικές ελαφρύνσεις

-Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

-Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

– Απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2021 και 2022.

– Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

ΙΙΙ. Δανειακές υποχρεώσεις – χρηματοδότηση

– Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ)

– Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

– Ειδική ρύθμιση – παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές

– Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

IV. Κοινωνική προστασία – κοινωνική συνοχή

– Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους

– Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

– Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, Βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Σε κάθε περίπτωση οι πληγέντες να τύχουν παράτασης υποβολών δηλώσεων προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Η Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει “έτοιμη να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν και στο άμεσο μέλλον όλοι οι συνάδελφοι που επλήγησαν στη σεισμόπληκτη περιοχή”

 

Documento Newsletter