Ροές εκατοντάδων εκατομμυρίων αποδεικνύει έρευνα των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ ότι ξεπλένονται μέσα από τα κανάλια των μεγαλύτερων τραπεζών
Ξέπλυμα χρήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων προκύπτει από τη διαρροή εγγράφων στην ιστοσελίδα Buzzfeed και στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) των διωκτικών αρχών οικονομικού εγκλήματος των ΗΠΑ με ιθύνοντες τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.
Όπως προκύπτει από έρευνα της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (FinCEN), κατόπιν της συλλογής στοιχείων από τις υποχρεωτικές Αναφορές Ύποπτης Δράσης των τραπεζών και ερευνά των αρχών αυτών, διαπιστώθηκαν ελλειμματικές ενέργειες των οργανισμών που συνηγορούν στην εν γνώση τους παράληψη λήψης δράσης για την πάταξη “ξεπλύματος χρήματος” από παράνομες ενέργειες.
Περίπτωση HSBC
Στο φάκελο των 2.657 εγγράφων αναφέρονται κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης του νομικού πλαισίου από τη πλευρά των τραπεζών κατόπιν ελέγχου σε συναλλαγές αξίας 2 τρις δολαρίων.
Η HSBC, η μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα, έχει απασχολήσει πολλάκις την αμερικανική δικαιοσύνη θέτοντας υπό σοβαρή αμφισβήτηση την εγκυρότητα των ίδιων των βρετανικών ελεγκτικών αρχών. Στο συγκεκριμένο φάκελο των διωκτικών αρχών το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ο αδύναμος σύνδεσμος στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η HSBC φαίνεται ότι “έκλεισε το μάτι” σε αμφίβολες περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε χρηματικές ροές 80 δις δολάρια οι οποίες πέρασαν από το αμερικανικό δίκτυο και κατέληξαν σε λογαριασμούς παραρτημάτων άλλων χώρων χωρίς τα παραρτήματα των ΗΠΑ να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες.
Όπως ορίζεται από το διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο (Financial Action Task Force), το ευρωπαϊκό αλλά και το εθνικό των περισσότερων χωρών , οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν την προέλευση των χρηματικών ροών τους, να συλλέγουν τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων και σε περίπτωση που διαπιστώνουν ύποπτη προέλευση να ενημερώνουν τις αρχές με τη λεγόμενη “Αναφορά Ύποπτης Δράσης” και να μπλοκάρουν την οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω του δικτύου της τράπεζας.
Μία από τις περιπτώσεις όπου παραβιάστηκαν οι ρυθμιστικές αυτές προβλέψεις ήταν στην περίπτωση του κινέζου Ming Xu, ο όποιος χρησιμοποιώντας ένα επενδυτικό μοντέλο “μορφής Πόντσι” , δηλαδή επενδυτικής απάτης που στηρίζεται σε πυραμιδοειδή θνησιγενή επένδυση, μετέφερε στο παράρτημα της HSBC Χονγκ Κονγκ 3 εμβάσματα άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Η τράπεζα είχε αποστείλει τη σχετική Αναφορά Ύποπτης Δράσης στις αρχές, καθώς η προέλευση των χρημάτων δεν ήταν διαφανής αλλά παρόλα αυτά καθυστέρησε να μπλοκάρει τους λογαριασμούς πάνω από ένα χρόνο , διάστημα αρκετό ώστε να βρεθούν σχεδόν άδειοι οι λογαριασμοί , όπερ εγένετο.
Η «απάτη Πόντσι» είχε συμβεί λίγο αφότου η τράπεζα είχε βρεθεί υπόλογη στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ για αντίστοιχη περίπτωση που αφορούσε “ξέπλυμα χρήματος” , από ναρκοεμποριο του Μεξικού αυτή τη φορά. Απέφυγε καταδίκη πληρώνοντας πρόστιμο 1.9 δις δολαρίων και δεσμευόμενη ότι θα αυστηροποιήσει το σύστημα έλεγχου της, όπερ ουκ εγένετο. Στη συγκεκριμένη αναφορά των αρχών υπήρχαν ισχυρισμοί ότι τουλάχιστον 881 εκατομμύρια δολάρια είχαν «ξεπλυθεί» μέσα από τους λογαριασμούς της τράπεζας.
Οι άλλες κραυγαλέες αναφορές της έκθεσης
Περίπτωση JP Morgan και το αφεντικό της ρώσικης μαφίας
Η JP Morgan , η μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών και η έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο από αξία περιουσιακών στοιχείων, επέτρεψε τη μεταφορά εμβασμάτων αξίας άνω του ενός δις δολαρίων από offshore εταιρία , η οποία αποδείχτηκε ότι ανήκει στον ρώσο αρχηγό της μαφίας Semion Mogilevich. Ο Mogilevich βρίσκεται στη λίστα του FBI με τους πρώτους 10 καταζητούμενους και έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα παράνομης εμπορίας όπλων , εμπορίας ναρκωτικών και φόνου.
Περίπτωση τράπεζας Barclay
Αποδεικνύεται ότι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποίησε λογαριασμό της τράπεζας στο Λονδίνο για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές και διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη χώρα και οι οποίες αποκλείουν ρώσους υπήκοους από τη χρήση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Δύσης. Μέρος των εμβασμάτων χρησιμοποιήθηκε για την αγορά έργων τέχνης.
Ο σύζυγος γυναίκας η οποία χορήγησε δωρεά 1.7 εκατομμυρίου στερλινών στο Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου χρηματοδοτούνταν μυστικά από ρώσο ολιγάρχη με στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Πούτιν
Το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζεται ως χώρα με «δικαιοδοσία υψηλού ρίσκου» και συγκρίνεται με την Κύπρο, από τις μυστικές υπηρεσίες της Δίωξης. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρειών οι οποίες εμφανίζονται στις Αναφορές Ύποπτης Δράσης. Πάνω από 3.000 εταιρείες ονοματίζονται στα αρχεία της FinCEN , περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Κεντρική Τράπεζα Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Απέτυχε να αναλάβει δράση ως απάντηση στις προειδοποιήσεις για τοπική εταιρεία η οποία βοηθούσε το Ιράν να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις.
Deutsche Bank και «μαύρο χρήμα»
Βρέθηκαν σοβαρές αποδείξεις για «ξέπλυμα χρήματος» που προέρχεται από οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία και διακίνηση ναρκωτικών.
Standard Chartered
Η τράπεζα Standard Chartered , με έδρα το Λονδίνο, μετέφερε εμβάσματα για την Αραβική Τράπεζα (Arab Bank) για περισσότερα από δέκα χρόνια από λογαριασμούς που χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Διαβάστε επίσης
FinCEN Files: Οι «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταφορές ποσών από ελληνικές Τράπεζες