Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι δρομείς εξαιτίας των social media

Οι παραπλανητικοί τίτλοι εύκολα ξεγελούν σε μια εποχή όπου βιώνουμε την κυριαρχία των social media. Οποιοσδήποτε μπορεί με ένα άρθρο ή ένα tweet να δώσει συμβουλές για προπόνηση και άσκηση, ωστόσο είναι αμφίβολης εγκυρότητας.

«Είναι εύκολο να υιοθετήσετε κάποιες ανακριβείς πληροφορίες και να τις μεταφέρετε σε άλλους», υπογραμμίζει στο runnersworld.com η Janet Hamilton, φυσιολόγος άσκησης και προπονήτρια με έδρα την Ατλάντα.

Οι ανακρίβειες διαδίδονται με ταχύτητα φωτός, ωστόσο εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με σωστό τρόπο το διαδίκτυο ερευνώντας την προέλευση των κειμένων που διαβάζετε. Κάτι τέτοιο έχει γίνει πολύ πιο εύκολο στην σημερινή εποχή σύμφωνα με τον Ryan Warrenburg, προπονητή με έδρα την Βόρεια Καρολίνα.

Η σωστή διύλιση των πληροφοριών μπορεί να σας αποτρέψει από τραυματισμούς, υπερβολική προπόνηση, αλλά και υιοθέτηση παραπλανητικών τάσεων αναφορικά με προγράμματα εκγύμνασης.

1/ Τρέξιμο σε καθημερινή βάση

Μπορεί να βλέπετε στο instagram και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άτομα που προπονούνται εντατικά και διανύουν πολλά χλμ. σε καθημερινή βάση, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μέρες ξεκούρασης είναι απαραίτητες ώστε το σώμα να επανέλθει έπειτα από ένα εντατικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, οι προσπάθειες χαλαρής πορείας δημιουργούν μιτοχόνδρια, μικροσκοπικά οργανίδια στους μυς σας που επεξεργάζονται το λίπος και τη γλυκόζη, μετατρέποντάς την στην ενέργεια που χρειάζεστε για να τρέξετε, υπογραμμίζει η Janet Hamilton.

2/ Συμμετοχή σε κάθε αγώνα

Συχνά οι bloggers λαμβάνουν δωρεάν εισιτήρια για αγώνες με τον όρο πως θα προωθήσουν την εκάστοτε εκδήλωση. Έτσι εξηγείται η συχνή συμμετοχή τους σε διάφορα αθλητικά γεγονότα.

Ωστόσο ο μαραθώνιος και ο ημιμαραθώνιος δημιουργούν έντονη πίεση στο σώμα σας και η συχνή συμμετοχή μπορεί να αυξήσει το ρίσκο ενός σοβαρού τραυματισμού, υποστηρίζει ο Warrenburg, ο οποίος θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρχει ένα λογικό διάστημα ξεκούρασης και αποκατάστασης ανάμεσα σε δύο αγωνίσματα τέτοιας έντασης.

3/ Selfies εν μέσω αγώνα

Η φωτογράφιση εν μέσω ενός αγώνα τρεξίματος μπορεί να βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με άλλα μέλη της αθλητικής κοινότητας, αλλά η απότομη παύση ενώ έχετε βρει έναν συγκεκριμένο ρυθμό, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σας, τονίζει η Hamilton.

«Ο σκοπός της προπόνησης είναι να διατηρηθεί η ένταση σε μια εκτεταμένη χρονική περίοδο”, προσθέτει ο Warrenburg. «Αν σταματάτε στη μέση, αλλάζετε τη δυναμική».

4/ Συμμετοχή σε κάθε ομαδική προπόνηση

Ομαδικό τρέξιμο την Δευτέρα. Νέα συνάντηση με άλλο γκρουπ την Τρίτη. Τρέξιμο με φίλους την Τετάρτη. Ένα φορτωμένο πρόγραμμα εξασφαλίζει μπόλικες φωτογραφίες από την προπόνηση που προορίζονται για «ποστάρισμα» στα μέσα δικτύωσης, ωστόσο αν συνεχίσετε κάτι τέτοιο για καιρό, θα καταλήξετε στο γραφείο του φυσιοθεραπευτή.

Το καθημερινό τρέξιμο ακόμη και όταν δεν έχει πάντοτε υψηλή ένταση, αυξάνει το ρίσκο για έναν ανεπιθύμητο τραυματισμό.

Σύμφωνα με την Hamilton η κυκλική προπόνηση αποτελεί μια καλή επιλογή για να αντικαταστήσετε τις επίπονες προπονήσεις που επικεντρώνονται στο τρέξιμο, όταν απέχετε αρκετό διάστημα από τον αγώνα που θα συμμετάσχετε. Τις τελευταίες 12 εβδομάδες μπορείτε να επικεντρωθείτε σε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα τρεξίματος το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του αγώνα.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες