Τα μεγάλα σαμποτάζ 42-44 – Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου μαζί με το Documento

Ήταν Πόλεμος μέχρις εσχάτων και γι΄αυτό χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα. Απέναντι στα στρατόπεδα εξόντωσης αιχμαλώτων, οι δολιοφθορές. Ενάντια στις σφαγές αμάχων, οι ανατινάξεις ζωτικών γερμανικών στόχων.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 100 σελίδες του Hot.DocHistory, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Απριλίου, μπορείτε να διαβάσετε για τα πιο σημαντικά, πιο άγνωστα και πιο περιπετειώδη σαμποτάζ που έγιναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Και μια φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη με τη Βρετανική Αποστολή που έρχεται πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Ο Γοργοπόταμος παίρνει την περίοπτη θέση γιατί κατάφερε να συστρατεύσει τον Βελουχιώτη, τον Ζέρβα και τον Μάγερς. Όμως και η ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού –δυσκολότερη επιχειρησιακά και εξίσου σημαντική- φωτίζεται ισάξια. Οπως οι καταστροφές τρένων στην Αμφίκλεια και το Κούρνοβο.

Θα παρακολουθήσετε πώς η πατριωτική ΠΕΑΝ του Κώστα Περρίκου έθαψε στα ερείπια της προδοτικής ΕΣΠΟ, 43 Γερμανούς και 29 Ελληνες που σύχναζαν στη φιλοχιτλερική σφηκοφωλιά. Το ΕΑΜίτικο σαμποτάζ στο πολεμικό εργοστάσιο Μαλτσινιώτη στον Υμηττό. Τους εργάτες που έριχναν στις μηχανές των γερμανικών αεροπλάνων μπουλόνια καταστρέφοντας πάνω από 200 εν πτήσει.

Θα ζωντανέψει η μυθική φυσιογνωμία του Ελληνοπολωνού Γέρζι Ιβάνοφ που με το δίκτυο του μετέδιδε πολύτιμες πληροφορίες στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και ανατίναζε εχθρικά πλοία στον Πειραιά. Οι νεότεροι θα καταλάβουν πως πήρε την ονομασία του το «Ιβανώφειο» στάδιο. Θα περάσουν από τα μάτια του αναγνώστη τα τέσσερα Ελληνόπουλα που πραγματοποίησαν διπλή βομβιστική επίθεση στο Ντεπό της Θεσσαλονίκης τον Φλεβάρη του ΄42.

Θα μάθετε για τους έξη Ελληνοαμερικανούς πράκτορες της OSS που συνεργάστηκαν αρμονικά με τον ΕΛΑΣ της Θράκης, μπήκαν στο βουλγαρικό έδαφος, ανατίναξαν τη γέφυρα του Σβίλενγκραντ και στέρησαν το τουρκικό χρώμιο από τη γερμανική πολεμική μηχανή.

Για τρεις «Ελεύθερους Γάλλους», έναν Αγγλο, έναν Ελληνα, έναν Δανό και μισή ντουζίνα Ρώσους δραπέτες που χτύπησαν τα αεροδρόμια Καστελίου και Ηρακλείου στην Κρήτη τον Ιούνιο του 1942. Βρετανοί, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί, κι ένας Ινδοσκωτσέζος. Ένας Παλαιστίνιος, δυο Ελληνοκύπριοι και δυο Τουρκοκύπριοι. Ακόμη κι ένας Τούρκος αξιωματικός «έβαλε πλάτη» στο Σβίλενγκραντ. Ηταν ένας παγκόσμιος πόλεμος και η συστράτευση ήταν παγκόσμια.

Γράφουν Βασιλική Λάζου, Σταυρος Παναγιωτίδης, Κωνσταντίνος Βενάκης, Τάκης Κατσιμάρδος, Γεώργιος Καλογεράκης και Αριστομένης Συγγελάκης.