Όλες οι μεγάλες πόλεις της Δύσης έχουν ετοιμάσει εκπληκτικά εκθεσιακά πρότζεκτ για όλα τα γούστα. Εμείς ξεχωρίσαμε 39 εκθέσεις σε 5 χώρες που σίγουρα θα ελκύσουν το ενδιαφέρον τη χρονιά που έρχεται.
Ηνωμένο Βασίλειο
Tate Britain
Η αναδρομική έκθεση του Ντέιβιντ Χόκνεϊ (9/2-29/5) είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά γεγονότα του 2017. Ο μεγαλύτερος ίσως εν ζωή Βρετανός δημιουργός και ένας από τους επιδραστικότερους του 20ού αιώνα έχει την τιμητική του με μια έκθεση που σκιαγραφεί την πορεία του τις τελευταίες έξι δεκαετίες σε όλα τα μέσα που χρησιμοποίησε: από τη ζωγραφική μέχρι το βίντεο και τη φωτογραφία. Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι τις 5 Μαρτίου, η έκθεση του Πολ Νας, με τα μυστικιστικά και σουρεαλιστικά τοπία της βρετανικής υπαίθρου.
Tate Modern
Στον Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ, τον καλλιτέχνη που άλλαξε την πορεία της αμερικανικής τέχνης, είναι αφιερωμένη η έκθεση που τρέχει αυτή την περίοδο, μέχρι και τις 2 Απριλίου, και γίνεται σε συνεργασία με το MOMA της Νέας Υόρκης. Εξήντα χρόνια εικαστικής διαδρομής αποτυπώνονται σε αυτή την πρώτη μεγάλη αναδρομική, μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη το 2008. Ενα μήνα αργότερα σειρά παίρνει το μεγάλο αφιέρωμα στον Αλμπέρτο Τζακομέτι (10/5-10/9). Η χρονιά κλείνει με την πιο ολοκληρωμένη έκθεση που έχει γίνει στη Βρετανία του Αμεντέο Μοντιλιάνι (23/11/2017-2/4/2018).
National Gallery
Μέχρι τις 26 Μαρτίου την τιμητική τους έχουν για πρώτη φορά στην Αγγλία οι Αυστραλοί ιμπρεσιονιστές και πιο συγκεκριμένα οι: Tom Roberts, Arthur Streeton, Charles Conder και John Russell. Ο βραβευμένος με το Turner Chris Ofili δημιουργεί έργα υφαντικής και ταπισερί με πηγή έμπνευσης το νησί Τρινιντάντ, της Νότιας Καραϊβικής (26/4-28/8), ενώ στην έκθεση «Reflections: Van Eyck and the Pre-Raphaelites», με άξονα το περίφημο πορτρέτο του ζεύγους Arnolfini του Γιαν βαν Άικ, παρουσιάζεται η επιρροή του τελευταίου στο βρετανικό κίνημα των προ-ραφαηλιτών (4/10-2/4/2018).
Royal Academy of Arts
Τον Αύγουστο η Ακαδημία μάς συστήνει το στούντιο του Ματίς και τη μοναδική συλλογή του σπουδαίου Γάλλου καλλιτέχνη (5/8-12/11). Η χρονιά συνεχίζεται με μια μεγάλη έκθεση του Τζάσπερ Τζονς, που είναι από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της αμερικανικής τέχνης του 20ού αιώνα (23/9-10/12). Ποια ήταν η σχέση του πατέρα της conceptual art και του γνωστότερου εκπροσώπου του σουρεαλισμού; Ντισάν – Νταλί μαζί σε μια έκθεση, που ιχνηλατεί όχι μόνο τη σχέση τους, αλλά και την επιρροή που άσκησε ο ένας στον άλλο (7/10-3/1/2018).
Γαλλία
Centre Pompidou
Στο Πομπιντού η έκθεση του Ρενέ Μαγκρίτ «Η προδοσία των εικόνων» σημειώνει τεράστια επιτυχία και συνεχίζει μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας καθημερινά χιλιάδες κόσμου, που σπεύδουν να απολαύσουν περισσότερα από 100 έργα του Βέλγου σουρεαλιστή δημιουργού. Ταυτόχρονα τρέχει και άλλη μια αναδρομική που αφορά το έργο ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικανούς καλλιτέχνες, του Σάι Τουόμπλι (μέχρι 24/4). Εκατόν σαράντα έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά και φωτογραφίες αναδεικνύουν τη διαδρομή του από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και το 2010. Στη συνέχεια το μουσείο θα φιλοξενήσει την μεγάλη έκθεση του Ντέιβιντ Χόκνεϊ από την Tate (21/6-23/10).
Grand Palais
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατό του, το Grand Palais φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση με έργα του Ογκίστ Ροντέν (1840-1917), σύγχρονών του καλλιτεχνών, αλλά και δημιουργών που ο ίδιος επηρέασε (22/3-31/7). Ο κήπος ως βασική πηγή έμπνευσης και κεντρικό θέμα του καλλιτεχνικού έργου είναι το αντικείμενο της έκθεσης «Jardins» (15/3-24/7) που καλύπτει πάνω από πέντε αιώνες δημιουργίας. Στη συνέχεια σειρά παίρνει ο Αμερικανός φωτογράφος Irving Penn (4/10-17/1/2018).
Fondation Louis Vuitton
Η συλλογή τέχνης του Sergei Shchukin (1854-1936) θεωρείται από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Ο Ρώσος έμπορος και συλλέκτης κατάφερε να συγκεντρώσει μερικά από τα αριστουργήματα της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα. Στην έκθεση αποκαλύπτεται το πάθος του τόσο για τους Γάλλους, όσο και για τους Ρώσους δημιουργούς (μέχρι 20/2).
Λούβρο
«Vermeer and the masters of genre painting» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στις 22/2 και διαρκεί μέχρι τις 22/5. Θέμα της ο σπουδαίος Ολλανδός ζωγράφος Γιοχάνες Βερμέερ και η σχέση του με τους ομοεθνείς του καλλιτέχνες. Η καθημερινή ζωή της εποχής ήταν στο επίκεντρο των δημιουργιών των Ολλανδών ζωγράφων, που είχαν πολλές φορές ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ τους. Η έκθεση εστιάζει στην περίοδο 1650-1675.
Μουσείο Ορσέ
Ενα ταξίδι στον μυστικισμό μέσα από τα τοπία των συμβολιστών μάς υπόσχεται το μουσείο. Η έκθεση (14/3-25/6) περιλαμβάνει έργα των Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Κλιμτ, Μονέ, Μουνκ κ.ά. Τίτλος της: «Beyond Stars. The Mystical Landscape from Monet to Kandinsky».
Μουσείο Πικάσο
Το παρισινό μουσείο διερευνά τη σχέση του Πικάσο με την πρώτη του γυναίκα, τη Ρωσίδα χορεύτρια Ολγα Χοχλόβα, μέσα από τα έργα που δημιούργησε με αφορμή τη σχέση τους (21/3-3/9). Τίτλος της «Olga Picasso».
Μουσείο Quai Branly
Την «πρωτόγονη» πλευρά του Πάμπλο Πικάσο εξετάζει η έκθεση «Picasso Primitif» (28/3-23/7). Είναι γνωστό το πάθος του Ισπανού καλλιτέχνη για την πρώιμη τέχνη της Αφρικής, του Ειρηνικού, της Ασίας, αλλά και της Αμερικής, καθώς και η επιρροή που άσκησαν στο έργο του.
Ιταλία
Complesso del Vittoriano
Ένα πανόραμα της πορείας του Έντουαρντ Χόπερ μέσα από 60 έργα θα απολαύσουν όσοι ταξιδέψουν στη Ρώμη μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.
Palazzo Braschi
Μια σπουδαία μπαρόκ ζωγράφο, την Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, μας συστήνει η έκθεση στο παλάτι της Πιάτσα Ναβόνα, αναδεικνύοντας το πλαίσιο, αλλά και την εποχή που έδρασε. Μέχρι 7/5.
Ποια ήταν η σχέση του πατέρα της conceptual art και του γνωστότερου σουρεαλιστή Ντισάν – Νταλί μαζί σε μια έκθεση στο Royal Academy of Arts στο Λονδίνο
ΗΠΑ
ΜΟΜΑ
Μια εξονυχιστική ματιά σε όλη την καριέρα του Φράνσις Πικάμπια ρίχνει η έκθεση «Francis Picabia: Our heads are round so our thoughts can change direction», που διαρκεί μέχρι τις 19/3. Τη σκυτάλη παίρνει στη συνέχεια η έκθεση του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ από την Tate (21/5-17/9). Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Αμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Η έκθεση «Frank Lloyd Wright at 150: Unpacking the Archive» περιλαμβάνει 450 έργα του από το 1890-1950: σχέδια, μακέτες, έπιπλα, υφάσματα, φωτογραφίες κ.ά.
Metropolitan Museum of Art
Στον Μαξ Μπέκμαν είναι αφιερωμένη η έκθεση του μεγαλύτερου μουσείου των ΗΠΑ. Μέχρι 20/2.
Brooklyn Museum
Η Marilyn Minter εντυπωσιάζει με τα έργα ζωγραφικής της, τα βίντεο και τις φωτογραφίες της που έχουν να κάνουν με την έννοια της ομορφιάς, της θηλυκότητας και του τι είναι αισθησιακό σήμερα. Τίτλος της έκθεσης: «Pretty/dirty». Μέχρι 2/4.
Cleveland Museum
Ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά άφησε πίσω του πολλά σημειωματάρια με ποιήματα, σχέδια και προσωπικές σημειώσεις για τη ζωή στη Νέα Υόρκη, την κουλτούρα αλλά και το τι σημαίνει να είσαι δημιουργός τον 20ο αιώνα. Μέχρι 23/4.
LACMA
Η έκθεση «Picasso and Rivera: Conversations across time» παρουσιάζει τον τρόπο που καθένας από τους δύο δημιουργούς επηρέασαν τον μοντερνισμό στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, αλλά και πώς επηρεάστηκαν από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου ο ένας και από τους προκολομβιανούς πολιτισμούς ο άλλος. Μέχρι 7/5.
Γερμανία
Städel Museum
Ποιος είναι ο ρόλος του φύλου στην τέχνη; Αυτό εξετάζει η έκθεση «Battle of the sexes: Franz von Stuck to Frida Kahlo» που εστιάζει χρονικά στην περίοδο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Στο επίκεντρο της έκθεσης στο Μουσείο της Φρανκφούρτης βρίσκονται τα δίπολα αρσενικό – θηλυκό, ενεργητικό – παθητικό, ορθολογικό – συναισθηματικό. Μέχρι 19/3.
Berlinische Galerie
Στην Cornelia Schleime, μία από τις πρωτοπόρους Γερμανίδες καλλιτέχνιδες που δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται με τα μέσα και τις τεχνικές, είναι αφιερωμένη αυτή η έκθεση που διαρκεί μέχρι τις 24/4.
Staatsgalerie Stuttgart
Σαράντα έργα του Φράνσις Μπέικον πρωταγωνιστούν στην έκθεση «Francis Bacon – Invisible rooms», που διαρκεί μέχρι την 1η Αυγούστου.